0
В я якои от първите рецензии новият роман от Дж.К.Роулинг се определя като "най-затрогващия, но и най-зрелия досега", а "Ню Йорк таймс" дори сравнява The Half-Blood Prince (Нечистокръвния принц) с фентъзи класиката "Властелинът на пръстените" и дилемата пред основния персонаж - с терзанията на филмови герои като Люк Скайуокър и Спайдърмен.

Не всички обаче са така благосклонни - наблюдателят на Би Би Си, който изчел 600-те страници за шест часа, се оплаква, че голяма част от книгата повтаря неща, които знаем от предишните, а авторката стига до задънена улица заради маневрите си да намести сюжетните линии и героите.

Много издания на Острова попитаха за първите отзиви детската публика и 10-годишно момче заяви, че уводните глави му се сторили скучни, защото героите само си говорели.

Други от малките читатели обаче бяха категорични, че книгата "въвлича читателя в свят, който е мрачен, хаотичен и пълен с екшън сцени", че е "много по-мрачна от другите, но това я прави по-интересна - хванеш ли се да я четеш, не можеш да я оставиш, докато не я довършиш".

Нямам търпение да прочетете книгата, в нея ще намерите отговор на много от въпросите си, заяви шотландската писателка пред хилядите си фенове, които я посрещнаха за среднощната премиера в Единбург.

Тя предупреди, че до излизането на следващия, последен роман за приключенията на тийнейджърите магьосници, ще минат поне две години.

Тези дни пред книжарниците в англоезичния свят се извиха огромни опашки от желаещи да си купят предпоследния роман от поредицата, а от британска верига съобщиха, че в премиерния ден са продавали по 13 екземпляра в секунда. (Вж. снимки от среднощната премиера в София в Potter-mania.com).

Проявите по случай премиерата в Лондон обаче бяха помрачени от атентатите 10 дни по-рано и планираното среднощно парти на гара Кингс Крос, откъдето в началото на всеки от романите потегля експрес "Хогуортс" беше отменено.

Шестата книга е донесла на създателката си по 1 млн. на час,

изчислява британската преса, след като стана известно, че само за първото денонощие след излизането на Harry Potter and the Half-Blood Prince Дж.К.Роулинг (JKRowling.com) е спечелила 24 млн. долара.

При излизането си през 2003 г. предишната книга - "Хари Потър и Орденът на феникса", се продаде в 1,7 млн. копия във Великобритания и 7 млн. в САЩ.

От дебюта им през 1997 г. романите на Роулинг са излезли в 270 млн. екземпляра на 62 езика и сега авторката им е най-богатата жена във Великобритания, а състоянието й се оценява от сп. "Форбс" на около 1 млрд. долара.

В САЩ само първия ден американските издатели "Сколастик" (Scholastic.com) бяха пласирали около 6,9 млн. екземпляра на средна цена 17 долара, с което подобриха рекорда от 2003 г., когато бяха продадени 5 млн. от новия роман.

Отпечатаните бройки също бяха рекордни - 10,8 млн., а с допечатката от 2,7 млн. тиражът става 13,5 млн.

Почти веднага след премиерата обаче книготърговците бяха принудени да намалят драстично цените, тъй като в интернет вече се появиха за продажба екземпляри втора употреба.

У нас цената варира между 35 и 50 лв., тъй като единият от вносителите взел повече бройки, обясни в. "Труд". Премиерната дата на българския превод е определена от "Егмонт България" (EgmontBulgaria.com) за 13 декември.

Внимание! Не чети по-надолу, ако не искаш да научаваш нищо предварително около съдържанието на книгата.

Сюжетът

Всъщност може да се каже, че книга 6 много напомня за партизанската война, която се води в момента в Ирак: отвличания и атентати срещу граждански обекти, ликвидиране на себеподобни само защото са толерантни към противника или отказват да сътрудничат на терора, всеобща паника и мнителност, породени от способността на терористите да промиват мозъците на онези, които вербуват за каузата си...

Изминали са вече две години, откакто най-могъщият черен магьосник на света се завърна от небитието и събра отново своите верни последователи, наричани "смъртожадни".

На негова страна застават и други "етноси", известни със своята жестокост и омразата си към магьосниците: великани, върколаци, дори зловещите дементори, които доскоро охраняваха строго затвора "Азкабан".

Ключът е в миналото

Романът е много ретроспективен и голяма част от 600-те му страници са посветени на различни случки от миналото на Волдемор и неговия род, който, както става известно още във втория роман, произлиза от един от основателите на "Хогуортс" - магьосникът Салазар Слидерин, владеещ езика на змиите.

Така ще се запознаем с родителите на Том Риддъл, който е отгледан в сиропиталище. Също като младия Потър той е плод на смесен брак, който обаче завършва нещастно, когато мъгълският му баща изоставя бременната си съпруга и тя умира след раждането. (Вж. повече в книга 2 - "Хари Потър и Стаята на тайните").

Ще разберем и защо възкръсналият Волдемор не прилича на обикновен човек, а има "лице, по-бяло от череп, с големи кървавочервени очи, с нос, плосък като на змия, с цепки вместо ноздри"... (Вж. книга 4 - "Хари Потър и Огнения бокал").

Култовият цитат

в шестата книга е от диалога между Хари и преподавателя му проф. Снейп, с когото никак не се обичат.

Снейп: Помниш ли, Потър, че ви казах да се упражнявате, без да говорите?
Хари: Да.
Снейп: Да, сър.
Хари: Няма нужда да ме наричате "сър", професоре.

Четири сватби, едно погребение и 14 целувки

Както е предварително известно, един от най-близките хора на Хари загива и е погребан с почести на финала.

Загатва се обаче, че в седмата част ще има и сватби между бивши негови ученици, а настоящите шестокурсници, които вече са минали изпитите си С.О.В.А. в края на предишната книга, вече имат достатъчно време за влюбване.

"Най-напред" с материала е Джини Уизли, сестра на най-добрия приятел на главния герой - Рон, която в самото начало беше влюбена в Хари, но после започна да излиза с различни момчета...

Единственото споменаване на българина Виктор Крум е също ретроспективно - разкрива се, че той се е целувал с главната героиня Хърмаяни Грейнджър, което е детайл от четвъртия филм по поредицата, специално добавен в сценария.

Завръзката

Британският министър-председател (дали ще ангажират за филма Тони Блеър?), който е наясно със съществуването на паралелния магически свят, е уведомен за завръщането на Волдемор, както се е случвало и при предишни инциденти. Представят му и новия министър на магията, един от най-опитните в борбата с Тъмните изкуства.

Един от съучениците на Хари е изнудван от лорд Волдемор да извърши ужасно престъпление на територията на училището - в противен случай ще умре не само той, но и неговите близки. (Дали не са вербували така и младите лондонски атентатори?)

Притеснена, майка му отива да търси помощ при един от неговите преподаватели и той обещава да помага на своя любимец... дори ако се наложи да извърши вместо него оново, което иска Черния лорд.

След като изгуби кръстника си в края на шестата част, Хари очаква 16-ия си рожден ден по-самотен от всякога, а жълтата преса му лепва етикета "the Chosen o­ne" (Избрания), тъй като го смята за човека, който трябва да се пребори с Волдемор.

Той прекарва първите ваканционни дни в къщата на сем. Дърсли, където очаква посещение от самия училищен директор - проф. Дъмбълдор.

Престарелият магьосник, който е известен като единствения, от когото Волдемор се страхува, покровителства главния герой още от първите му дни в училището за магии и вълшебства "Хогуортс", а сега предлага да му дава частни уроци...

Двамата са нарисувани на британската и американската корица, но на корицата на изданието за възрастни е овехтял и изпокъсан учебник по "Отвари за напреднали", което подсказва, че предметът на проф. Снейп също ще е от ключово значение.

Междувременно, както всяка година, в училището има нов преподавател по Защита срещу черните изкуства, който е добре познат от предишните книги...

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 17 минути

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 23 минути

Габриела Пеева остава в ареста

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 1 час

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 1 час

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Свят Преди 1 час

Кулеба: Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 1 час

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 2 часа

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 2 часа

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 2 часа

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

Любопитно Преди 2 часа

Ето някои от най-запомнящите се цитати от вечния сериал "Приятели"

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

Свят Преди 2 часа

Около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 2 часа

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

<p>Спецов с коментар&nbsp;за случая със заплашен служител на НАП</p>

Директорът на НАП за случая със заплашен служител на ведомството: Нулева толерантност към агресията

България Преди 3 часа

По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 3 часа

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Свят Преди 3 часа

Диагнозата е потвърдена от трима независими лекари, оправдан е през съда за шофиране