0

"Купуваме си трудов стаж на изплащане" е темата на "Труд". Изданието информира, че максимум 5 години трудов стаж ще може да си купят българите до 2015 г. Според подготвени от Националния осигурителен институт промени в наредбата за пенсиите това вече ще става и на разсрочено плащане.

Предвидени са три схеми за "покупка" на стаж - пари в брой за точките, които ще се пазаруват, лизинг или част от сумата в брой, а останалата част на разсрочено плащане с погасителен план, пояснява вестникът.

СДС е злоупотребявал с власт и е направил много грешки по време на второто си управление от 1997 г. до 2001 г. Такава оценка на правителството на Иван Костов се прави в проекта за програма на СДС, който трябва да бъде одобрен на националната конференция на партията на 8 април, пише още "Труд".

Посочва се, че Петър Стоянов е подкрепил документа. Бивши сини депутати обаче възразили, че изводите са несправедливи и неверни.

Вече се виждат белези на икономическа криза. Това са думите на лидера на Съюза на свободните демократи (ССД) Стефан Софиянски, цитирани в "24 часа".

На политически съвет на партията в Пловдив Софиянски се аргументирал, че инфлацията е доста висока и поскъпването изпреварва доходите на населението. Той прогнозирал още, че тази криза ще се отрази на президентските избори.

Според него било задължително десницата да излезе с обща кандидатура за държавен глава, но изразил и притеснения от липсата на идеи за такова обединение на десните партии.

"Дали искаме или не - нова десница ще има" заявява в интервю за "Новинар" политическият секретар на Движение "Гергьовден" Петър Стоянович.

Той обаче допълва, че за "Гергьовден" има едно по-важно нещо от избора на общ кандидат за президент на десницата, и това е да се номинира лице с модерна визия за развитието на България.

"Стандарт" съобщава, че Надежда Михайлова има намерение да напусне СДС след президентските избори. Аргументите й били, че много хора се разочаровали от партията, а други напускали масово структурите в страната.

Американците се отказаха от база в Бургас заради туристите, извежда "24 часа" като цитира посланикът ни в НАТО Любомир Иванов.

В интервю за вестника той изтъква, че България и регионът печелят повече сигурност и повече възможности за реагиране при критични ситуации. Българските фирми ще са с преференции при доставки за Ново село и Безмер, твърди още Иванов.

"България и САЩ си стиснаха ръцете за военните бази" отбелязва и "Дневник". Според изданието на ротационен принцип у нас ще тренират по около 3 000 американски военни.

Датските банки вече отпускат кредити за закупуване на имоти в България, което е доказателство за отношението към страната ни. Това са думите на българския посланик в Копенхаген Иван Димитров, цитирани в "Труд".

Вестникът разказва още, че в Дания се издават и брошури, в които се предлагат имоти по Черноморието. Интересът към нас в Дания се подхранва и от предстоящото държавното посещение на българския президент Георги Първанов, се посочва в материала.

Днес министър-председателят заминава на работно посещение във Финландия, съобщава пресата. "Труд" отбелязва, че премиерът Сергей Станишев ще търси в Хелзинки подкрепа за членството на България в ЕС от 1 януари догодина.

Изтъква се също, че от 1 юли 2006 г. Финландия отново ще поеме председателството на ЕС, а страната неведнъж е заявявала готовност да ни помага с опита си в присъединяването и в усвояването на европейските стопански и финансови практики.

Припомня се също, че именно в Хелзинки през декември 1999 г. на среща на върха на ЕС, България получи покана за да преговаря за пълноправно членство.

В интервю за изданието посланикът на Финландия у нас Кауко Ямсен обяснява как се е отразило върху обикновения финландец членството на страната в ЕС.

Категорично това беше положителен процес, изтъква той, но разказва също, че много хора в селското стопанство е трябвало да си намерят нови професии, да придобият ново образование, защото броят на фермерите е намалял наполовина - от 140 000 на 70 000.

Получи се така, че сега не ни достига работна ръка, посочва Кауко Ямсен.

"Докладът на ЕС не е повод за паника" е заглавието на материал на коментарните страници в "Сега". Новината е, че почти сигурно България влиза в ЕС на 1 януари 2007 г. Важното е, че вече не се говори за отлагане, се изтъква в подзаглавието.

Според автора възникналите спорове сред политиците в страната, относно направени бележки от експерти на ЕС, са били ненужни.

Това ще е правителството, което ще каже: "Българи, вече сме в Евросъюза!", категорична е в интервю за "Труд" министърката на труда и социалната политика Емилия Масларова.

По думите й нашето влизане в ЕС се извършва по уникален начин - изпълняваме всички необходими изисквания в условия на валутен борд. Това не го прави нито една страна, отбелязва Масларова.

Нажежаващите се страсти около оценката за готовността на България да стане член на ЕС засенчват един много важен момент - че сме в тандем с Румъния, за която се чуват много повече критики, пише "Дневник".

Отбелязва се, че далеч по-сериозни проблеми с корупцията, малцинствата, сираците и бездомните, както и какво правят в Брюксел и Букурещ по този въпрос, остават извън прожектора на медиите.

По тази причина изданието обещава да опише в поредица някои от тези проблеми. За сега вестникът се спира на преговорите за бази на Алианса в Румъния.

"Побъркаха хиляди българи със здравни осигуровки" пише "Новинар". Изданието разказва за хаоса със здравните осигуровки на българи, живеещи от години в чужбина.

Много хора са били записани в листите на лекари, като в същото време са живели извън страната. Сега държавата им търси пари за невнесени здравни осигуровки.

Пресата съобщава също за големия успех на българската танцова двойка по фигурно пързаляне - Албена Денкова и Максим Стависки. Те спечелиха първата за България световна титла в този спорт на първенството в Калгари, Канада.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности