0
Оо ор на основните събития и препоръчани компютърни системи при четирите ценови хоризонта

Николай “Aegir” Колев
Денислав Славчев



Пряка връзка към конфигурираните система: ЦЪК

Прескочи аналитичната част и премини направо към коментарите по системите: ТУК


Основните събития за предходния месец:

На осми януари официално бе представена новата десктоп платформа на AMD – Dragon, която замени Spider, излезли година по-рано. Всъщност, на този етап единствения нов и непознат компонент на системата (състояща се от дъно с чипсет AMD 790GX, видеокарта с видеочип/ове от серия HD 4800 и накрая, но съвсем не на последно място – процесорите Phenom II с ядра Deneb и двуядрените им деривати Kuma). По-късно през годината ще видим и нови чипсети и нови видеокарти, но самите процесори са достатъчно интересни – вече са налични в дистрибуторските канали и както ще установите – решихме да утилизираме.

Блок-схема на AMD 790GX - чипсетът, използван в референтната Dragon платформа

При видеокартите интересни нови попълнения засега няма – но самото пълзене на цените им надолу е достатъчно любопитно, така че в доста ценови класове се появяват много равностойни предложения и предпочитанието на видеокарта, базирана на съответния видеопроцесор на ATI или Nvidia от рационална гледна точка зависи най-вече от конкретните игри и приложения, в които ще се ползва. При сходна производителност, разбира се, можете да подходите и с фенщина (или на база минал опит) и да подкрепите онази от фирмите, която ви е по на сърце.

Конфигурациите са съставени на 19.01.2009 при курс на долара 1,47 лева.


Поредно (надявам се и последно) генерално пояснение:
Обратната връзка винаги е била особено важна за нас, така че някои от коментарите на сайта по януарското издание на „PC на месеца” определено бяха разочароващи. Ще допуснем, че вината е била в нас.

Сумите или котите – около които варират четирите двойки конфигурации, не са случайни. Базирани са приблизително на аналозите от $300, $500, $1000 и $2000 при курс на долара 1,40 – 1,50 лева и с отчитане на 20% ДДС. Горепосочените цени пък са се наложили като отправни точки зад граница (както в Северна Америка, така и в Западна Европа) през последните години, а не са цифри, изсмукани от пръстите.

Въпреки това, използването на котите не означава, че ние смятаме, че човек трябва да си купи компютър точно около една от тези четири цени и това е част от идеята ни за търсене на оптимални решения. Напротив, както нееднократно сме посочвали, компютърна система се конфигурира според предпочитанията на клиента, акцентите му  в определени насоки и кръга от задачи, за които ще се ползва. Ето защо, нашето желание беше да възприемате посочените системи като база, която да доработите според собствените си цели. Да, както посочва един от вас „няма нужда от 2 GB [RAM]” или “500 GB хард”. Това е неговото решение, което е безспорно вярно за него самия, а и за редица други потребители. В случаите, когато всеки лев надолу има значение, неговата истина би станала и наша истина. С оглед на ниската цена на оперативната памет, комфорта на работа, Windows Vista – ние препоръчваме 2 или 4 GB. Аналогично, при твърдите дискове, с оглед на цената на гигабайт свободно дисково пространство, при около 18% (15 лева) разлика в цената и 56% (180 GB) – в полезния обем – изборът в общия случай е очевиден.

Накрая, много често онлайн търговците, хипермаркетите и други фирми, специализирани в продажби на компютърна техника, имат готови оферти и решения буквално на всяка кота като се започне от 300-тина лева и се стигне до 1500+. Разбира се, могат да ви сглобят и система за 5к – проблемът и за тях и за нас е минимален. Държим да подчертаем, обаче, някои основни разлики между тях и проекта  “PC на месеца”.
На първо място, те продават конфигурации, а ние – не. Очевидно, нали. Ето защо – от гледна точка на икономическа ефективност – те имат пряка финансова изгода от това да подготвят 20-тина и повече в зависимост от мащабите на бизнеса си готови системи и след това да убедят клиента, че му трябва една конкретна от тях. Така е по-удобно за тях, а и за клиента, защото често е некомпетентен да вземе информирано решение и с удоволствие предоставя това на търговеца.
Ние не искаме да се държим по този начин с вас, защото считаме, че след като четете PC World или сте на страницата на PCWorld.bg – нивото ви на подготовка или желанието ви да се научите е достатъчно, за да вземете ИНФОРМИРАНО РЕШЕНИЕ. Именно затова нашите оферти са по-малко на брой и подлежат на ПРЕПРАВЯНЕ и ДОРАБОТКА – от тях с малко усилия можете да стигнете до 20-тина системи, но считаме – че всъщност ви е нужна само една ВАШАТА. Ние нямаме претенциите да изберем вашата машина еднозначно. Помагаме ви да я изберете САМИ.

Към края. Не можем да си позволим да ви препоръчаме машина за 300 лева или за 400. Дефиницията ни е пълноценно HTPC, което е свръхдостатъчна офис машина. Така че – ако търсите евтина машина за офиса – просто можете да орежете системата достатъчно и ще получите това, което търсите.

Последно: Ние държим да ви препоръчаме машини изградени от висококачестени компоненти. Затова няма да ви препоръчаме кутия и захранване за 40-50 лева. Такива има, с тях системата може да стане по-евтина, но ние смятаме удара по отношение на рисковете, качеството и собствената си съвест за твърде сериозни, за да го направим. И още – ние предлагаме конфигурации с перспектива. Да, една машина може да използва процесор с едно ядро, малък кеш или/и с чипсет, който вече е на 2 или 3 години. Да, тогава тя ще струва по-евтино – в контекста на най-евтината машина икономията може да е над 20%, но тя е морално остаряла още в момента на покупката си. Можем, но не искаме да ви предлагаме такива машини.

Обобщение с две изречения: Оптимално в контекста на PC система значи машина, която покрива едновременно условия за достатъчна функционалност, ниски експлоатационни (текущи) разходи за поддръжка, морален и фактически живот на минимална възможна цена за придобиване. Това ИЗОБЩО не значи – машината с НАЙ-НИСКА цена. Толкова

Следват коментари по самите конфигурации


500 лева: Ядро на HTPC (Home Theater PC) или домашен мултимедиен център, освен това е свръхдостатъчна в ролята на перспективно офис PC.


за 500 лева
Модул AMD Цена
Процесор 1 Athlon 64 X2 5000+, АМ2, Brisbane (2,6 GHz,, 1 MB L2 cache) 107
Дънна платка 1 с чипсет AMD 780G 130
Охлаждане box 0
Памет 2x 1 GB, DDR2-800 43
Видеокарта вграденa 0
Твърд диск 500 GB, SATA II 100
Оптично устройство DVD-RW, 20x-22x, SATA 40
Звукова карта вградена 0
Кутия и захранване ATX Middle Тower , 350 - 400 W 70
Озвучителна система слушалки или 2.0 колонки 30
Общо (крайна в лева)
520


За 500 лева: Този месец успяхме да ъпгрейднем процесора до 2,6-гигахерцовия модел 5000+. Оперативната памет поскъпна с около 10-15%, но в номинална стойност това се отрази минимално на общата цена. Ако държите допълнително да смъкнете цената, можете да намалите обема на твърдия диск до 320 или дори 250 GB, което е силно непрепоръчително, освен, ако няма да го ползвате изключително като работна машина, за която по правило е достатъчен по-малък хард.

Опции за ъпгрейд: Киноманите да заложат и с обем от 750 GB (около 60 лева нагоре). Това има смисъл и ако възнамерявате да превърнете HTPC-то във файлов сървър и за други компютри в рамките на домашната мрежа. Трийсетина лева отгоре ще ви струват още 2 GB RAM, което е смислено, ако използвате машината под Vista. За casual gamers – вместо да добавяте видеокарта от нисък клас – освен, ако не изпитвате религиозен страх от отваряне на кутията си – инвестирайте в алтернативно охлаждане на IGP – при AMD 780G честоти от 750-850 MHz са ви почти сигурни, с което получавате 60%+ повишена производителност на видеоподсистемата.

 
800 лева: Ядро на геймърска система при минимален бюджет. С оглед най-вече на скоростта на подмяна на поколенията графични процесори, както и в общи линии пропорционалното спрямо тях повишаване на минималните системни изисквания на новите игри, машината определено не може да остане дълго време в крак с последните гейм заглавия. От друга страна – платформата поддържа най-съвременните технологии и интерфейси и позволява лесен ъпгрейд без опасност от сериозно нарушаване на баланса. Разбира се, тази система има далеч по-голям запас от живот, при положение, че не сте геймър; в такъв случай, обаче, можете просто да смените видеокартата с по-маломощна.


за 800 лева
Модул AMD Intel Цена
Процесор 1 Athlon 64 X2 7750, AM2, Kuma (2,7 GHz, 2 МB L3 cache)
165
Дънна платка 1 с чипсет AMD 780
130
Процесор 2
Intel C2D E2200, LGA775, Conroe-1M (2,2 GHz, 1 MB)
132
Дънна платка 2
с чипсет Intel P35
160
Охлаждане 1 за цокъл АМ2+
15
Охлаждане 2
box
0
Памет 2x1 GB, DDR2-800
43
Видеокарта с видеочип GeForce 9800 GT/ Radeon HD 4830, 512 MB GDDR3
240
Твърд диск 500 GB, SATA II
100
Оптично устройство DVD-RW, 20x-22x, SATA
40
Звукова карта вградена
0
Кутия и захранване АТX Middle Tower, 420-450 W
85
Озвучителна система слушалки или 2.0 колонки
30
Общо (крайна в лева)

848 830

За 800 лева: Започваме с AMD, където промените са повече – новите двуядрени 65-нанометрови процесори с ядра Kuma достигнаха родните земи – при това – на доста привлекателни цени. С TDP от 95 W, номинална тактова честота от 2,7 GHz и отлключен множител, моделът 7750 и 20-30 лева разлика в цената (добавяме и цената на охлаждане, защото това е просесор от серията Black Edition и няма боксов охладител) се превръща в достоен заместник на ветерана 6000+. Разликата в честотата от 400 MHz в ущърб на новия модел се преодолява лесно с минимален овърклок.

При минималната разлика в цената и с оглед на аналогичната производителност на дъната с чипсети AMD 770 и AMD 780G, предпочетохме да използваме чипсета с граден графичен контролер, който се явява своеобразна екстра за потребителя.

Цената на графичните ускорители, базирани на поорязаната версия на чипа RV7700 и брендирани като Radeon HD 4830 достигнаха нива, аналогични с тези на GeForce 9800, ето защо този път даваме възможност на потребителя да избере модела в зависимост от предимството, което има едната или другата видеокарта в конкретните игри, които възнамерява да играе. Която и от двете да избере – ще е трудно да сгреши.

И в двете системи надхвърлихме с 4-6% (номинални 30-50 лева) бюджета от 800 лева. Това се случи при AMD основно за сметка на по-скъпия нов процесор. Ето защо този път даваме и опции за даунгрейд на системата. С около 40 лева надолу ще ви струват системи, в които използвате графичен ускорител от серията GeForce 9600 GT (200 лева). За 180 лева можете да предпочетете видеокарта с чип Radeon HD 4670. Отново – моделите са доста равностойни и конкретното предимство или изоставане зависи от конкретната игра.

В интелската система конкретно няма промяна.

Опции за ъпгрейд: За 30-40 лева може да се разшири оперативната памет до 4 GB с уговорката отгоре кога това е смислено. При интелската система може и да има някакъв резон ъпгрейда на процесора до E5200 в зависимост от специфичните нужди на потребителя.

1500 лева: Ядро на перспективна геймърска система, която, освен другото, разполага с доста качествена озвучителна система. За парите си получавате устройство, което условно ще наречем “Dreamstation Mini”. От наша гледна точка това е оптималната конфигурация за потребител, който се опитва да извлече максимума от мултимедийни и игрални удоволствия на минимална цена. Това, което все още не достига на машината, за да я препоръчаме и като професионална работна станция, е четириядрен процесор. Разбира се, само за професионална употреба аудиоситемата е екстра, която излишно натоварва бюджета и не се използва ефективно, ето защо за същите пари процесорът може да се ъпгрейдне до четириядрен.

Модул AMD Intel Цена
Процесор 1 Athlon 64 X2 7750, AM2, Kuma (2,7 GHz, 2 МB L3 cache)
160
Дънна платка 1 с чипсет AMD 780G
130
Процесор 2
Intel C2D E5200, LGA775, Wolfdale (2,5 GHz, 2 MB L2 cache)
160
Дънна платка 2
hi-end, с чипсет Intel P45
230
Охлаждане 1 box
15
Охлаждане 2
box
0
Памет 2x2 GB, DDR2-800
75
Видеокарта с видеочип Radeon HD 4850, 512 MB GDDR3
320
Твърд диск 500 GB, SATA II
100
Оптично устройство DVD-RW, 20x-22x, SATA
40
Звукова карта Creative X-Fi Titanium
170
Кутия и захранване ATX Mid Tower, 550 W
260
Озвучителна система Logitech X-540, 5.1, SNR>96 dBa
170
Общо (крайна лева)

1440 1525

За 1500 лева: При AMD имаме отново ъпгрейд с модел Athlon X2 7750 Black Edition и смяната на дъното с такова, използващо чипсета 780G.

Поради по-високият курс на долара, повишените цени на паметта, новия процесор и застоя в цената на видеокартите Radeon HD 4870, бяхме принудени да направим даунгрейд на видеокартата до Radeon HD 4850 и по този начин премахнахме диференцирането по този критерий между AMD-ската и Intel-ската машина.

При Intel бюджета ни стигна и за Wolfdale процесора E5200, както и за ъпгрейд на дъното, където този път държим да подчертаем, че препоръчваме модел от висок клас, базиран на чипсета P45.
 
Oпции за ъпгрейд: След даунгрейда при AMD паднахме с 60 лева под бюджета, които могат да се инвестират в зависимост от предпочитанията на клиента във едно или повече от следните направления – видеокарта с подобрено охлаждане, по-висок клас процесорен охладител или твърд диск с по-голям обем – например 750-гигабайтов модел. Разбира се, ако добавите пари можете да се върнете на видеокарта HD 4870 или дори да „прескочите” до новите GeForсe GTX 260.

Конкретно за интелската система – ентусиастите могат да преминат към Wolfdale процесор от серия Е7ххх или Е8ххх.


3000 лева: Ядро на “Dreamstation”. За толкова пари е повече от нормално да получите компютър мечта, от който не можете да очаквате нищо по-малко от производителност, достатъчна, за да играете и най-тежките игри при максимални графични настройки, безупречна аудиосистема, независимо дали играете, слушате музика или гледате HD филми. По правило видеоподситемата тук ще включва multi-CPU конфигурация. Процесорът, обема и количеството оперативна памет би трябвало да достигат и на професионалисти с високи хардуерни изисквания спрямо използваните от тях системи.


за 3000 лева
Модул AMD Intel Цена
Процесор 1 AMD Phenom II X4 920, AM2, Deneb (2,8 GHz, 6 MB L3 cache)
465
Дънна платка 2 high-end, с чипсет 780G
145
Процесор 2
Intel Core 2 Quad Q9300, LGA775, Yorkfield (2,5 GHz, 6 MB L2 cache)
460
Дънна платка 2
high-end, с чипсет Intel P45
250
Охлаждане box
0
Памет 2x2 GB, DDR2-800
75
Видеокарта с видеочип Nvidia GeForce GTX280, 1 GB GDDR3
830
Твърд диск 750, SATA II
175
Оптично устройство DVD-RW, 20x-22x, SATA
40
Звукова карта Creative X-Fi Titanium
170
Кутия и захранване ATX Middle Tower + 750W
340
Озвучителна система Logitech Z-5500, 5.1
640
Общо (крайна в лева)

2880 2980

За 3000 лева: Имаме новина! Този месец за пръв път имаме 8 от 8 възможни конфигурации и това е прецедент в историята на формата. Причината е, че Phenom II ни хареса достатъчно и като цена, и като производителност, а са достатъчно приемливи и като консумирана мощност. Още повече – решихме да го комбинираме конкретно модел 920 (2,8 GHz, Deneb) дъно от висок клас, но изградено с далеч по-бюджетния чипсет 780G вместо със 790GX, както се прави в референтната система Dragon. Икономията е от порядъка на 100-120 лева, които могат да се пренасочат към друго перо.

При Intel отново, държим да подчертаем, че препоръчваме дъно от висок клас, което трябва да ви насочи към евентуални размисли за овърклок. Иначе, при тези и предходните системи на кота 1500 лева подменихме все по-дефицитните звукови карти Creative X-Fi Xtreme Gamer с новите Titanium, които използват PCIe x1 интерфейс вместо морално остарялата PCI шина

Опции за ъпгрейд:
За 30-тина лева отгоре можете да замените единичния 750 GB твърд диск за двойка с обеми по 500 GB, които можете да конфигурирате или да не конфигурирате в RAID 0 масив. Аудиофилите, могат и да предпочетат алтернативен модел на озвучителната система.  Възможен и ъпгрейд на процесора със по-старши модел в серията Q9xxx. Абсолютните гейм маниаци с адекватни монитори могат да заложат на двучипова видеокарта като HD 4870X2 или GTX295 , но с оглед на натоварването в цената, особено геймърите могат и да предпочетат ъпгрейд на видеоподсистемата с двойка видеокарти, базирани на Radeon HD 4870.   

Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 12 минути

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 21 минути

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 46 минути

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 48 минути

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 1 час

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 1 час

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 1 час

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 1 час

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 1 час

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 1 час

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 1 час

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 1 час

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове

Дяволското гърло - Есента на демона

Пореден зловещ удар на серийния убиец в „Есента на демона“

Любопитно Преди 2 часа

Какво ще се случи с Ирина – отвлечената дъщеря на Десподов?