0

Т ози месец световната мрежа (World Wide Web, или WWW) празнува своя 15-и рожден ден. Не е съвпадение, че горе-долу по същото време се появи радикалният ислямски тероризъм като нова смъртоносна заплаха за западната демокрация.

"Ал Кайда" и Мрежата са на една и съща възраст

Преди появата на световната мрежа тероризмът беше местен. Нямаше друг начин. Ограничени бяха физическите и безопасните начини за достигане до далечни привърженици, прехвърляне на пари, пропаганда и набиране на бойци от цял свят.

Преди началото на 90-те и преди преместването на "Ал Кайда" в Судан операциите на Осама бин Ладен бяха локални и ограничени. Днес ислямската терористична мрежа действа в международен мащаб чрез поредица от ислямистки и понякога недостъпни сайтове, като без съмнение използва световната мрежа и за трансфер на пари по целия свят.

Именно чрез един от тези предполагаеми "недостъпни" сайтове на екстремистите зам.-лидерът на "Ал Кайда" Айман ас Зауахири предупреди миналия месец за две впечатляващи нападения, планирани за есента.

Войнствени сайтове съдържат съобщения от лидери на терористичната групировка, последните сведения за атентатори самоубийци, дори за обезглавяването на западни заложници. Те поне са достъпни.

Под тях се таят дълбините на скрития интернет, тайните места за срещи и замаскирани разговори. Когато полицията залови заподозрян терорист, тя конфискува и компютъра му.

В тъмните ъгли на интернет кафенетата в страната хората изпращат... какво? Любовни писма до приятелка? Всички сме ги виждали сгушени там. На кого точно говорят и какво?

Това е тъмната страна на интернет -

злоупотребата със свободата, която Мрежата предлага. Възможностите за разпространяване на пропаганда и споделяне на тайна информация се умножиха.

Спомняте ли си добрите стари времена, когато шпионите си изпращаха послания в рубриката за лични съобщения в "Таймс" или детективското сп. "Прайвит ай"? Тогава беше много по-просто.

Световната мрежа може да е извела много напред старите неприятели, но тя също така държи ключа за разгромяването им. В някои райони по света, където ислямският тероризъм набира привърженици, достъп до интернет има само модерният елит.

Според мрежовия консултант "Пойнт топик" в Пакистан има 14 600 връзки, което прави една за всеки 10 хил. души; във Великобритания има 11 млн., или една за всеки петима. В Саудитска Арабия има 12 хил.; в САЩ - повече от 48 млн.

В мюсюлманския свят използването на интернет е строго ограничено. Дори в Египет има само 110 хил. линии за неговите 72 млн. жители.

Интернет притежава силата да разпространява истината за ислямския екстремизъм сред хора, които иначе са с промити мозъци от местната пропаганда. Или, разбира се, да разпространява още пропаганда.

Дори Махмуд Ахмадинеджад, президентът на Иран, започна да използва блогове в Мрежата въпреки строгата цензура върху употребата на интернет в Иран.

Неговият първи блог от 2300 думи лична история ("Отсега нататък ще се опитам да го направя по-кратък и по-простичък") приканва също читателите да гласуват дали САЩ и Израел започват нова световна война. Резултатът в момента на писането на този материал беше 50/50.

Общуването, както дори президентът Ахмадинеджад очевидно е разбрал, е един от начините да се почувстваш наистина свободен. В страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) има 504 телефонни линии на 1000 души и 41% използват интернет.

В Северна Африка и Близкия изток има точно 50 линии на 1000 души, а 0,6% използват интернет.

Когато талибаните бяха прогонени от Кабул, в цял Афганистан имаше само 20 хил. телефонни линии и нито една с чужбина.

Днес 1,5 млн. потребители на мобилни телефони отварят страната за нов бизнес, какато и хората един към друг. (Талибаните използват своите новопридобити мобилни телефони, за да взривяват бомби. Е, нищо на този свят не е идеално.)

Може би това е оптимистична гледна точка за възможностите на информационната свобода да промени войната срещу "Ал Кайда". Е, добре, аз съм оптимист.

Мисля, че трябва да бъдем оптимисти. Една сган от лицемерни и лъжливи фундаменталисти иска да ни убие, а един ден тя ще бъде само етап от историята. Да прокараме тези линии.

Знам вашата следваща мисъл - атентаторите, набирани във Великобритания, имат достъп до цялата информация, от която се нуждаят, и въпреки това привързват експлозиви към телата си или планират да взривят самолети.

Онлайн винаги ще има както лъжи, така и истина

Но накрая истината ще победи. Онзи, който е изучавал радикализацията на младите британски мюсюлмани, предполага, че чувствайки се откъснати от своите местни общности и от британското общество като цяло, те биха могли да открият чрез интернет глобална общност, където да се чувстват повече у дома си.

Решението на този проблем е в действителния свят, не онлайн

Това е друго отклонение в психически сложната структура на световната мрежа. Както е при педофила, който се преструва на тийнейджърка, за да контактува в чата с дъщеря ви, интернет позволява на хората да създават въображаеми връзки с други, желаещи да им навредят.

"Ал Кайда" и нейните подобия превърнаха в оръжие свободата на сдружаване, която интернет позволява - също както се стремят да превърнат свободата на летене в снаряд или бомба. Тя е хитър враг, невидим, ловък и многолик. Свободата на сдружаване не може да се бомбардира или да се премахне.

Чудя се дали Тони Блеър, по собственото му признание компютърно неграмотен, и Джордж Буш с тромавите стари американски оръжия и бомби, са хората, които трябва да водят тази битка. Това е като да режеш въздуха с меч.

Световната мрежа достигна славни времена заедно със своите демони

Тя дори си отгледа своя собствена доста любопитна конспиративна теория. Буквите WWW, преведени на английски от иврит, означават "666", което кара някои учени да приемат, че световната мрежа е Звяра, описан в "Апокалипсиса".

Може би президентът Ахмадинеджад би могъл да посвети следващия си блог на това. Навлизането на интернет не може да бъде спряно, както британците не могат да бъдат разколебани да заминат някъде през празничните дни. Ислямският тероризъм може сега да се притайва в Мрежата, но накрая WWW ще го унищожи.

Истината ще излезе наяве.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Любопитно Преди 1 минута

Мони Бонбони взе участие в специалния Food Quiz и нека разберем колко добре познава феновете на предаването

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Свят Преди 31 минути

Епицентърът му бил на дълбочина 14 км, на 62 км североизточно от Ираклио

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

България Преди 31 минути

Темата коментираха Любо Ганев и Самуил Огнянов

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 41 минути

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Свят Преди 52 минути

Недоволството им е срещу промените в условията на труд

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 1 час

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

<p>Hyundai Ioniq 5 N е онова, което другите EV-та не са (тест драйв)</p>

Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)

Технологии Преди 1 час

Не е най-бързият, предлага „едва” 650 „коня”, но със сигурност е най-емоционалният електромобил на пазара, изключвайки екземпляри с няколко пъти по-висока цена, който може да шамари повечето М-ки и AMG-та, както и повечето други безшумни EV-та

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 1 час

Принц Хари основа игрите, за да подпомогне рехабилитацията на ранени и болни военнослужещи и ветерани

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Има един задържан по случая

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 2 часа

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Свят Преди 2 часа

Каква нова военна помощ е обещана за Украйна четете в следващите редове

<p>Откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце</p>

Археолози откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце в Германия

Любопитно Преди 2 часа

Яйцето вероятно е имало символично значение за семейството на момчето

<p>Северна Корея отправи критики към САЩ</p>

Северна Корея отправи критики към САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Свят Преди 2 часа

Военните връзки между Пхенян и Москва се засилват, което САЩ и техните съюзници смятат за ескалация на напрежението на Корейския полуостров

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Любопитно Преди 3 часа

Тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос