0

- Г-н Кисьов, какво е положението с "Топлофикация - София"  (Toplo.bg), ще бъде ли фалирана тя?

- Моето лично мнение е, че изказванията, които се правят тя да бъде фалирана, са недопустими. Държавата трябва да изиграе важна роля в оздравяването на "Топлофикация - София".

- Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров обяви, че ще се възползва от дълга на дружеството към "Булгаргаз" (Bulgargaz.bg), за да бъде качена столичната "Топлофикация" на тезгяха за приватизация...

- ...Виждате още едно доказателство как държавата със своите фирми, чрез дълга, който "Топлофикация - София" има към "Булгаргаз", се опитва да налага всичко, което реши.

- Какво е съотношението на собствеността между общината и държавата?

- Само формално общината има над 50%, уставът е така направен - държавата да има блокираща квота. Това е причината толкова време този мошеник да не бъде сменен от ръководството на "Топлофикация - София".

- Имате предвид лицето с прякор Вальо Топлото ли?

- Аз не знам защо му викат Топлото, след като на всички им става студено.
В момента немалко общественици призовават хората да не си плащат сметките за парното заради аферите на задържания в ареста Валентин Димитров.

- Какво трябва да направят ограбените абонати?

- Единственото нещо е пълният контрол и мониторингът. След като "Топлофикация - София" е собственост на държавата и на общината, тя е публично дружество.

Да се призовава да не се плаща е абсолютно безотговорно, защото тези пари са за поддръжка, за горива. Те трябва да бъдат намерени отнякъде. Задлъжняването би означавало всеки отделен абонат да работи срещу собствените си интереси.

Ако в дома си се топлиш с въглища, не можеш да не си плащаш за тях, нали? Но трябва ясно да се държи сметка къде отиват парите на хората.

- Има ли шанс откраднатите милиони да бъдат възстановени на дружеството и абонатите на "Топлофикация-София"?

- Трябва да се произнесе правораздавателната система. Да бъдат открити и парите, и виновните лица, нанесли щетата, да се види доколко те са платежоспособни, за да възстановят тези финансови средства.

Механизмът за това минава само през съда. Възможна е евентуална конфискация на имуществото на виновните, подобен ход е предвиден от съществуващото законодателство. На такива хора, които са крали от държавата и от общината, трябва да им се отнема имуществото.

- Идеята ви е то да бъде отнето не в полза на държавата, а на ощетеното дружество. Как ще реагира обаче общината?

- Така трябва да бъде присъдено. Но за да води общината такива имуществени искове, трябва първо да се произнесе следствието, а после и съдът.

- Каква е позицията на Столичния общински съвет (СОС) и лично вашата за приватизацията на "Топлофикация - София"?

- Приватизацията на дружеството е целесъобразна с оглед на по-добро и ефективно управление. Но да не става приватизация на всяка цена и за един лев.

Трябва да се осъществи такова раздържавяване, което би дало развитие на дружеството, да се смъкнат разходите за експлоатация и да се търсят по-ефективни източници на енергия.

- През коя агенция би трябвало да мине приватизацията - през Столичната или през националната, както очевидно предпочита министър Овчаров?

- Не може да мине само нито през едната, нито през другата, а паралелно през двете. Законът е изричен - не може единият или другият да продава всички акции.

- Не е ли опит за прикриване на следи идеята на Румен Овчаров за приватизация на "Топлофикация-София" от държавата?

- В този случай вече не могат да бъдат укрити следи, след като и следствието и прокуратурата навлязоха толкова надълбоко. Аз смятам, че има някакво показване на мускули пред медиите, което в никакъв случай не е в интерес на дружеството.

Ще припомня, че съществува и настояване от Световната банка, както и от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за продаване на акциите, за по-добър мениджмънт. Но преди да бъде направен финансовият и правният анализ на дружеството, преди да бъде уточнена цялата собственост, въобще не е редно да се правят подобни изказвания.

Държавата и в лицето на министър Овчаров, и на своето еднолично акционерно дружество трябва да се стреми не допълнително да загробва "Топлофикация - София", а да направи максималното за финансовото й оздравяване, за да се вземе по-висока цена.

- Какво ще се случи през септември, ако Румен Овчаров се опита да притисне общината с дълговете?

- Е, отново ще може да се докаже, че държавата е играла ключовата роля в "Топлофикация - София" през всичките години.

- Вие знаехте ли за коледния концерт, изпълнен от екипа на Нешка Робева, откупен от "Позитано" 20 и платен от "Топлофикация"?

- Не! Категорично не! Да се провокира по този начин дружество, което е в лошо финансово състояние, да прави то такива огромни разходи, това граничи с престъпление.

Аз съм "за" тези, които имат възможности да отделят средства за култура, да стимулират изявени дейци на културата и спорта. Но в случая не е така.

- Вие знаехте ли и за другото голямо източване - на софийската ВиК, за което се разбра тази седмица?

- Дори и теоретично е невъзможно да съм знаел. Управлението на общинските фирми се възлага на мениджърски екипи. Когато има далавери, се разбира постфактум, когато влезе финансов контрол.

Понякога аферите не могат да се хванат дори и по време на балансите. Когато обаче се направи задълбочено финансово разследване, се залавят и неправомерно харчените пари.

- Очаквате ли да излязат и още финансови драми при управлението на общинските дружества?

- Аз не допускам драми. Но трябва да се има едно наум - че във всяко дружество, в което има държавно или общинско участие, може да изникнат и такива проблеми. В целия свят е доказано, че управлението на държавни и общински дружества не е най-ефективното, затова е необходим по-голям контрол.

- Вие, г-н Кисьов, участвахте от името на СДС в преговорите за номинация на единна дясна кандидатура за президент. Утре г-н Беронов официално ще бъде издигнат, консултирана ли беше и кандидатурата за вицепрезидент на Юлиана Николова?

- Последните десетина дни бях извън София и не зная с кого е била консултирана и кое е окончателното име за вицепрезидент. Но доколкото съм запознат, самият Неделчо Беронов не е представян кандидатура нито пред партиите, които го подкрепят, нито пред т.нар. "инициативен комитет".

- В интервю за Експрес.БГ лидерът на СДС-Бургас заяви, че е бягство от отговорност издигането на г-н Беронов от инициативен комитет, а не от партии. Споделяте ли това мнение?

- При партиите има тази особеност, че трябва да се направи коалиция. Но да се създава коалиция не е най-удачното в случая, защото всички виждат, какви различия имаме помежду си. Не трябва да се бяга от отговорност, г-н Беронов е номинация на ДСБ и после беше подкрепен от няколко сериозни политически формации.

Не мисля, че има някакво значение дали ще се появи инициативен комитет, като се знае от къде идва номинацията - от ДСБ.

- Какъв е смисълът СДС да стои зад Беронов след като се видя, че той не е единна кандидатура на десницата?

- Неделчо Беронов е почтена личност, виждаме, че с желание влиза в кандидатпрезидентската борба. Но остава под съмнение въпросът дали без подкрепата на останалите десни партии кампанията му ще бъде най-ефективната.

- Възможно ли е СДС да преосмисли позицията си за подкрепа на г-н Беронов?

- Засега не бих искал да вземам отношение по този въпрос, това е в прерогативите на органите на партията. В настоящия момент не би могло да се оттеглим, но ако се случи нещо по-драматично - в политическия живот винаги има изненади...

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 4 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 8 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 9 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 9 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 9 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 10 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 10 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 10 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 10 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 10 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 11 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 11 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 11 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 11 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 12 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер