0

В естниците коментират дискусията в парламента дали да бъде обсъдена декларация във връзка с изказването на лидера на ДПС Ахмед Доган за купуването на гласове.

Повече от час депутатите в Народното събрание спориха да порицаят ли Ахмед Доган, защото казал в нощта на местните избори, че пазарлъкът с вот бил "европейска практика", пише "Труд".

Доган обаче каза, че става дума за "явление", както коректно го цитираха повечето български вестници, припомня изданието. Вестникът разяснява разликата между практика и явление.

Предложението на ОДС проект за такава декларация да бъде включен в дневния ред на парламента е било отхвърлено.

"Джон Байърли критикува Доган, парламентът не", пише "24 часа". "Думите на Доган за купуването са неприемливи", цитира вестникът мнението на американския посланик Байърли, изразено пред Би Ти Ви.

Кой как чува фразите на Доган, анализира "24 часа". Ако Доган произнесе някоя отвратителна истина за българския политически живот (както за обръчите, навъртени около всички партии), то отвратителен и нагъл се оказва Ахмед, а не явлението, коментира авторът Велислава Дърева.

Проблемът е, че този път Доган произнесе отвратителна истина и за европейския политически живот, този камък падна в европейската градина и оттам се разнесоха обидени гласове, което значи, че камъкът ще да е улучил някого, пише Дърева.

Тя коментира и притеснението за етническото гласуване, изразено от Доган. Ако етническото гласуване не е антитурско, а критика срещу политиката на ДПС, това не ме притеснява, но ако не е критика на ДПС, а е откровено антитурско, това вече трябва да тревожи всички ни, смята тя.

61 мераклии за кмет са с 0 гласа, съобщава пред "Стандарт" говорителят на ЦИКМИ Александър Александров. Това означава, че те самите дори не са пуснали бюлетина за себе си, обяснява той.

Александров прави извода, че има формации, които не изразяват обществените интереси, но хабят обществената енергия и за тях се печатат бюлетини. Освен този проблем той посочва и че трябва да бъдат въведени приблизително еднакви правила за всички видове избори - ако ще се гласува с интегрални бюлетини, така да бъде по принцип, ако е с преференции - също.

"Новото броене на бюлетините извади сериозни нарушения", пише "Сега". В Русе бяха извадени бюлетини без пликове, а съдебното преброяване за общински съветници показа грешки в протоколите, които променят резултата от вота, допълва изданието.

В Ардино пък имало разминаване между отчетените действителни и недействителни бюлетини, а нередности са намерени както в бюлетините на победилия Ресми Мурад, така и на Мехмед Дикме, който подаде жалбата.

Партия/сдружение "Съзидание" събира предимно леви интелектуалци, а и това става в момент, в който БСП не е в най-доброто си състояние, коментира същото издание в материал, озаглавен "Есть такава партия".

Големият въпрос пред БСП е дали политиката на партията ще продължи да се прави в партийната централа или тази работа ще бъде оставена изцяло в ръцете на хора извън ръководството на социалистите, за тази работа явно кандидати има много - хора като Георги Първанов, хора като интелектуалците на Иван Гранитски, разсъждава авторът.

"Колко им остава на сините бордоваци в София", анализира "Труд" по повод участието на седесари в бордовете на общински фирми. След 17 г. във властта на София традиционните десни от утре са в опозиция, и може да останат без бордове за първи път, коментира изданието.

"Гайдарски иска лични сметки за втората здравна вноска", пише "Сега". Здравният министър Радослав Гайдарски одобрява идеята на ДПС за въвеждане на допълнително здравно осигуряване в частни фондове, но ако парите се събират на семеен, а не на солидарен принцип.

Така сумите ще се трупат на семейна сметка, ще се ползват само от осигуряващите се и ще се наследяват.

"Дума" акцентира от първа страница върху идеята на здравния министър да има референдум дали единна каса да съхранява парите на данъкоплатците или касите да са 15 и повече.

"Пари" продължава темата и пише, че 15 фонда за доброволно здравно осигуряване стоят с вързани ръце , вместо да се превърнат в конкурентни здравноосигурителни каси.

"Стига дрязги с касата", призовава в интервю за "Труд" д-р Андрей Кехайов, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

Това, че Българският лекарски съюз е хулен и атакуван, не ме тревожи, просто бъркаме в нечии интереси, коментира той. По-важно е догодина на болния българин да бъдат гарантирани достатъчно лекарства и добри условия за лечение, което може да стане само чрез нормален диалог между БЛС и здравната каса - готови сме за него, заявява Кехайов.

Вестниците съобщават, че за ректор на СУ "Св. Климент Охридски" е избран историкът проф. Иван Илчев.

В първото си изявление проф. Илчев даде да се разбере, че в приемните изпити едва ли ще има големи промени и матурата, каквато е в момента, не може да бъде вход към университета, пише "Сега".

В УНСС са преизбрали сегашния си ректор - проф. Борислав Борисов. "Студентите ще избират професия в трети курс", казва той в интервю за "Стандарт".

Например в направление "Икономика" се обхващат 27 специалности, първите две години студентите учат едно и също, а на третата ще усвояват конкретната специалност, обяснява той.

Борисов информира, че ще има експериментален прием матурата по български език да се признава като изпит при кандидатстване за журналистика в УНСС.

Висшият съдебен съвет възстанови вчера на работа в столичното следствие Делян Пеевски, бивш зам.-министър на държавната политика по бедствия и аварии, съобщават вестниците.

Те припомнят, че името на Пеевски беше замесено в скандала между бившия шеф на националното следствие Ангел Александров и бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

"Дневник" съобщава в челния си материал за проектопромени в НПК, които дават право на главния прокурор да разпореди всяко дело да се разследва от следовател, ако е от фактическа или правна сложност или го налага общественият интерес.

Според автора тези промени правят опит да върнат на следствието част от разследванията, които са му били отнети преди година и половина. Проектът е подготвен от министерствата на правосъдието и на вътрешните работи.

"Някой търси под вола теле с боклука на София", заявява пред "Монитор" Минко Герджиков, и.д. кмет на София. Според него няма да има криза с боклука и въпросът изкуствено се преекспонира. Герджиков смята, че 2010 г. е реалният срок да заработи заводът за преработка на отпадъци.

"24 часа" отделя две страници на темата за столицата и пише за идеите на главния архитект на София Петър Диков."Ще правим наш Сентръл парк в "Кремиковци", казва пред "24 часа" Диков.

Имаме вече идейна схема - в центъра ще има небостъргачи с офиси, в периферията - жилищни сгради, а в средата - стадион и парк с езерце, обяснява той.

Той разкрива и други свои идеи - развлекателни комплекси от двете страни на "Цариградско шосе" по поречието на река Искър, както и построяване на луксозни хотели на мястото на министерствата, които ще се местят в бъдещия правителствен комплекс при Четвърти километър.

Силният икономически растеж на България ще се забави най-късно след 2010 г., но ще се установи на ниво с 1-2 на сто по-високо от ръста в Западна Европа, цитира "Труд" изследването "България 2017 - поглед в бъдещето" на международната консултантска компания "Роланд Бергер".

В проучването са интервюирани над 160 водещи мениджъри от 6 държави.

"Бюджет 2008 запазва бедността", коментира в материал в "Труд" Мартин Димитров, депутат от ОДС и заместник-председател на парламентарната бюджетна комисия. Според него философията на бюджета показва, че бедността и зависимостта от държавата ще се запазят.

"Хазартът разпна политиците между спонсорите им и САЩ", е челното заглавие на "Сега".

Американският посланик се възмути, че властта намалява данъка върху залаганията и разколеба депутатите, пише вестникът. Според "Сега" посланик Джон Байърли директно обвинил властта, че толерира частни интереси в хазарта и безмитната търговия.

Няколко часа слез изказването на Байърли по Би Ти Ви, налогът върху хазарта влезе в дневния ред на парламентарната бюджетна комисия и предизвика бурна дискусия, разказва вестникът.

Изненадващо срещу предложението на финансовото министерство за намаляване на данъка се обявил председателят на комисията Румен Овчаров и поиска хората на Орешарски да представят анализ, за да аргументират по-добре идеята.

Експерти от финансовото министерство са посочили аргумента, че хазартните фирми са в неизгодна позиция, защото плащат данък върху всички постъпления, а част от приходите отиват за печалби и награди.

Зам.-министърът на финансите Атанас Кънчев пояснил, че налогът се сваля, за да се облекчи финансовото състояние на Държавната лотария и Българския спортен тотализатор.

"Българи наемат частни самолети от "Луфтханза", твърди пред "Труд" Карстен Бенц, вицепрезидент в немския превозвач. Той коментира, че с ползването на такъв самолет се избягват неудобствата, свързани с притежанието на самолет, а и поръчването му е лесно колкото закупуването на билет за редовна линия.

"Токът ще поскъпне двойно заради орязаните екоквоти", пише "Сега".

Електричеството и топлоенергията може да поскъпнат двойно, ако ЕК не промени решението си за драстично съкращаване на квотите парникови газове за българската промишленост, е предупредил Димитър Бранков от Българската стопанска камара на среща между министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров и представители на браншовите организации.

Всяка втора интернет страница, която продава самолетни билети в Европа, мами клиентите си, съобщава "24 часа", като цитира еврокомисаря за защита на потребителите Меглена Кунева.

Тя обявила резултатите от първата европейска проверка за спазването на законодателството за потребителите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

САЩ забраняват вноса на уран от Русия

САЩ забраняват вноса на уран от Русия

Свят Преди 1 час

2,7 милиарда долара ще бъдат използвани за развитие на урановата индустрия на САЩ

Протести парализираха транспорта в Гърция

Протести парализираха транспорта в Гърция

Свят Преди 2 часа

Работниците в сектора се отзоваха на призива на най-големите синдикати

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

България Преди 5 часа

Петков: Ще съдействаме и на прокуратурата, и на ДАНС

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

България Преди 5 часа

ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Любопитно Преди 6 часа

Царина разказа, че най-големите скандали при Червените са били заради загубените битки

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 7 часа

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 8 часа

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

България Преди 8 часа

Министерският съвет одобри изграждането на частна МБАЛ „Мама и Аз“ в София

<p>Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк (СНИМКИ)</p>

"Грехота е да носиш нещо подобно само веднъж": Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк

Любопитно Преди 8 часа

Синът на Лорън, Дейвид, изпълнителен директор на марката, коментира предизвикателството да се създават нови модели всеки сезон

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 8 часа

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 9 часа

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

<p>Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания (СНИМКИ)</p>

Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания

Свят Преди 9 часа

Миналия петък 13-годишно момиче се яви за първи път в съда в Уелс по три обвинения в опит за убийство

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 9 часа

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура

<p>Жозеп Борел: Това е неприемливо&nbsp;</p>

Борел за протестите в Грузия: Неприемливо е използването на сила за репресиране

Свят Преди 9 часа

"Грузия е страна кандидатка за ЕС. Призовавам грузинските власти да гарантират правото на мирно събиране", написа той в "Екс"

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

България Преди 10 часа

Предложената цена за м. май 2024 г. е със 7 на сто по-ниска от действащата за месец април 2024 г.

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Свят Преди 10 часа

Руската армия напредва западно от превзетия през февруари град Авдеевка и е достигнала покрайнините на Часов Яр