0
26 нови български филма се състезават за наградите на "Златна роза 2002" от 18 до 24 октомври. Сред тях са и игралните дебюти на двама от най-известните театрални режисьори у нас - Теди Москов ("Рапсодия в бяло") и Александър Морфов ("Хълмът на боровинките"). 25-ият юбилеен фестивал на родното кино се провежда веднъж на две години във Варна, а сега за първи път журито ще оценява и студентски творби - общо 25 филма от четири висши училища (НАТФИЗ, НБУ, ЮЗУ и Арт колеж).

Председател на журито ще е кинокритикът проф. Александър Грозев (художествен директор на друг варненски фестивал - "Любовта е лудост"), а освен него филмите ще оценяват режисьорите Марияна Евстатиева, Иглика Трифонова и Георги Стоянов, както и кинодраматургът Владимир Ганев, съобщи днес местният вестник "Черно море". Съставът на журито до последно се пазеше в тайна и не бе обявен дори на пресконференцията миналата седмица.

Смятаме, че юбилеят е подходящ случай да се опитаме да възвърнем интереса и любовта на зрителите към историята на българското кино, заявяват организаторите на фестивала: Националният филмов център (НФЦ), Министерството на културата, БНТ, Съюза на българските филмови дейци (СБФД), "Бояна филм", Българската национална филмотека, "Филмаутор" и варненският Фестивален и конгресен център, който е домакин на форума. В голямата зала 1 там срещу символична цена (2 лв.) ще се прожектират конкурсните ленти, а в зала "Европа" без билети ще се върти ретроспективна програма с творбите, печелили "Златната роза" в предишните години - общо 24 заглавия.

Първият лауреат през 1961 г. е филмът на Бинка Желязкова "А бяхме млади...". В някои издания на фестивала обаче "Златна роза" не е била присъждана - както бе и през 2000 г., - а в други случаи е била давана и/или на документален филм. Миналия път фаворит бе игралният дебют на Иглика Трифонова "Писмо до Америка", но той взе Специалната награда и няколко съпътстващи отличия.

На фестивала във Варна по традиция се събира цялото родно киновойнство. 200 са само официалните гости, сред които са досегашни лауреати, гости от чужбина и 30 студенти. 80-годишнината на Зако Хеския също има специално място в програмата с филма му от 60-те години "Горещо пладне" (екранизация по Радичков), а режисьорът ще получи специален приз.
На починалите неотдавна Катя Паскалева и Николай Хайтов е посветена специалната прожекция на "Козият рог" на режисьора Методи Андонов (1971 г.), а Националният център за книгата учредява едноименен приз "за успешен диалог между словото и екрана".

"Бояна филм" учредява награда за студентски филм, която също ще се определя от фестивалното жури. Своя награда - на посочен от журито филм - ще връчи и БНТ. Два приза под формата на филмова лента осигурява и "Кодак" - за операторско майсторство и за студентски филм. Ще бъдат определени носителите и на две други награди: за най-добра млада актриса (на името на Невена Коканова) и за режисьорски дебют (на името на Въло Радев). "Златната роза" обаче ще е само една и този път статуетката е дело на Вежди Рашидов.

На трите дискусии в рамките на фестивала участници и гости ще дебатират по темите "Закон за киното: А сега накъде?" (19 октомври, 10,30 ч.), "Драматургия и комуникативност на българския филм" (21 октомври, 13 ч.) и "Авангардни технологии в киното - творчески и икономически ефект" (20 октомври, 10 ч.).

В конкурсната програма - пет игрални премиери

В конкурсната програма за "Златна роза 2002" пълнометражните филми за голям екран са само девет (останалите 17 са предназначени за телевизионно излъчване). Пет от игралните заглавия обаче са премиерни, а три от тях - и дебютни. С "Рапсодия в бяло" в киното навлиза театралният режисьор Теди Москов. И тук участват познатите актьори от тв шоуто "Улицата", сред които Кръстю Лафазанов и Христо Гърбов. Главен герой е една жена клоун - естествено, съпругата на режисьора Мая Новоселска.

"Емигранти" е филм на Ивайло Христов и Людмил Тодоров, който разказва за трима безработни приятели. Главните роли се изпълняват от Деян Донков, Валери Йорданов и Иван Радоев. За трима безработни става дума и в "Печалбата", който е първият опит в голямото кино на Магърдич Халваджиян, носител на приз за студентски филм (със "Скомина") от предишното издание на фестивала през 2000 г. Халваджиян е известен като автор на музикални видеоклипове, както и на тв предавания ("Море от любов" и "Сладко отмъщение" по Би Ти Ви, "Точка на пресичане" и "Фатално привличане" по М Сат).

Българо-македонска копродукция е и "Съдбата като плъх" (реж. Иван Павлов). По екраните са минавали също "Опашката на дявола" (реж. Димитър Петков) и "Огледалото на дявола" (реж. Николай Волев).

Премиера на голям екран ще има и дългоочакваният филм на Петър Попзлатев "Последно кино", по-известен с работното си заглавие "Посетени от Господ". Той бе чакан до последния момент да бъде готов за предишното издание на фестивала през 2000 г., а сега идва във Варна, след като бе показан в официалната селекция на фестивала в Карлови Вари.

С нетърпение се очаква и поредната изява в игралното кино на аниматора Анри Кулев. "Г-жа Динозавър" разказва историята на малката Нуша, която се затваря в свой въображаем свят, за да избяга от напрегнатата семейна обстановка.

Останалите заглавия от конкурсната програма са:

- премиерният за тази седмица "Асистентът" (реж. Илия Костов) с Васил Василев-Зуека,
- "Въпрос или желание" (реж. Любомир Младенов) - определен като филм за т.нар "трейнспотинг поколение",
- "Каталии" (реж. Веселин Тамакхяров) с Петър Гюров, Кирил Господинов, Йордан Спиров и Иван Григоров,
- "Коледата е възможна" (реж. Християн Ночев) с Христо Шопов, Юлиан Вергов и Мариана Станишева,
- "Колобър" (реж. Сотир Гелев) с Борислав Чучков и Вики Терзийска,
- "Лист отбрулен" (реж. Светослав Овчаров) с Весела Казакова, Иван Бърнев, Мария Каварджикова, Васил Михайлов, Цветана Манева и Стефан Мавродиев,
- "Наблюдателя" (реж. Ивайло Джамбазов) с Любен Чаталов и Иван Иванов,
- "Най-важните неща" (реж. Иван Андонов) с Васил Михайлов, Христо Мутафчиев, Стефка Янорова, Камен Донев, Христо Шопов, Йоана Буковска и Иван Ласкин,
- "Пътуване до морето" (реж. Станислав Дончев) с Досьо Досев и Руси Чанев,
- трилогията "Слово за ползата от четенето" (реж.: Пламен Масларов и Мария Арангелова) - "Една нощ", "Пролетна измама" и "Гост от морето",
- "Сънища - Game Over" (реж. Аспарух Николов) със Стефан Данаилов и Андрей Баташов,
- "Търси се екстрасенс" (реж. Михаил Мелтев) с Кръстьо Лафазанов, Виктор Калев и Влади Въргала
- "Чуждите стъпки" (реж. Владимир Люцканов) с Нети, Златина Тодева и Стоян Алексиев,
- "Ярост" (реж. Илиян Симеонов) с Ирини Жамбонас и Чочо Попйорданов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сигнал за бомба в голям търговски център в София

Сигнал за бомба в голям търговски център в София

България Преди 5 минути

Извършва се проверка от полицията

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 50 минути

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 57 минути

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 час

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 1 час

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява