0

"Брюксел иска осъдени в затвора, и то много", пише в анализ за "24 часа" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Брюкселските очаквания се разминават драстично с настройката на българските власти, смята той. Разминаването в очакванията създава още един проблем за българските управляващи.

България е достатъчно малка и с достатъчно негативен в ЕС имидж, за да могат в нея да се тестват различни наказателни мерки и ограничения, коментира експертът.

За прословутия случай "Николов - Стойков" очакванията на Брюксел не са просто за влизане на делото в съда. За тях реалният резултат ще бъдат осъдителни присъди, конфискация на имущество не за милиони, а за десетки милиони.

Въпреки че не говорят публично за нови случаи, ОЛАФ очаква аналогичен резултат и по няколко "големи български имена", свързани с измами и злоупотреби с европейски фондове.

Още в началото на 2007 г. големи чмултинационални европейски корпорации събираха информация за риска от корупционни практики на българските компании и тяхната свързаност с политиката, пише Безлов.

"Властта пуска Брюксел сам да си търси бандити у нас", продължава темата "Сега". Според правилата на ЕС националните служби са длъжни сами да разследват нарушенията и да докладват на ОЛАФ и другите контролни органи на ЕС за всички засечени злоупотреби, докато поведението на България е точно обратното - тя чака друг да уличи нейните бандити и едва тогава се размърдва, за да не се изложи съвсем, че ги крие, пише авторът.

"Министрите да сменят хора, когато се налага, ако не - аз ще го поискам", заявява пред "24 часа" вицепремиерът Меглена Плугчиева. Където има конкретни проблеми, ги давам на министрите и тяхно право и задължение е да се произнесат и за персонални промени, посочва Плугчиева.

Според нея има нужда от подобряване на работата на Централното звено за управление на оперативните програми в Министерството на финансите. Надявам се на действия там, иначе ще бъда принудена да изискам кадрови промени, допълва тя.

Трябва да се научим, че сме част от ЕС, не бива, като ни сочат грешки, да правим драми или да се цупим и да казваме, че нямат право да ни се месят, отбелязва вицепремиерът.

Плугчиева е много по-обнадеждена след визитата на директора на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер и отбелязва, че самият факт, че той е прекъснал отпуска си заради посещението, е знак, че ледовете са разтопени.

"Премиерът има шанс да повтори мандата", твърди зам. -председателят на ДПС Йордан Цонев пред "Труд". Очаквам в следващите 10 месеца премиерът да покаже безкомпромисност в борбата с корупцията, да възстанови добрите отношения с Брюксел, да намери модела за усвояване на еврофондовете, и, стъпвайки върху отличните резултати в икономиката, да фокусира управлението върху социалната политика на коалицията, казва той.

Цонев не вярва в управленски съюз между лидера на ДСБ Иван Костов и неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Не мога да си представя управленеца Костов до Борисов, посочва той. Според него не е възможен и съюз на ГЕРБ и БСП, защото ако Борисов направи такава коалиция "привържениците му ще го бият с камъни, задето ги е лъгал, че няма да управлява с БСП".

Борисов повтаря основната грешка на Костов - нарцисизма, и вече споделя неговата съдба - политическата самота, коментира Цонев.

"Обединяваме се, за да продължи реформисткият проект на България", коментира пред "Класа" Петър Москов, член на Националното ръководство на ДСБ. Това, около което сега се обединяваме като принципи за добро управление, е операция "чисти ръце", обяснява Москов.

Всяка една от политическите сили - ДСБ, ГЕРБ и СДС, има собствено представителство и своя програма и приоритети, това, което правим, е да обединим усилия, за да може основният реформистки проект на България да продължи, допълва той.

"Разследванията в екипи ще продължат" казва пред "Труд" Божидар Джамбазов, заместник-ръководител на Софийската градска прокуратура по повод екипите за разследване от прокурори, дознатели и Националната следствена служба.

Според него това е удачният вариант на работа. Въпрос на обсъждания и решения е как ще изглеждат екипите занапред, допълва той.

Прокурорът коментира още, че не вярва от правосъдието да се е изплъзнал човек, за когото е предоставено доказателство, че е извършил престъпление. За съжаление, струва ми се, че много хора се притесняват да свидетелстват и може би трябва да се помисли за повече гаранции, смята Джамбазов.

За "Нови телефонни кодове у нас" съобщава от първа страница "Труд". Телефонните кодове на всички населени места в България ще бъдат променени, научил вестникът.

Комисията за регулиране на съобщенията е сформирала експертна група, която да създаде новата система. На първо време БТК ще трябва да се откаже от всички кодове, които започват с цифрите 08х, тъй като те са за мобилните оператори.

"Магистрала "Струма" поскъпна до 1 млрд. евро", е челното заглавие на "Сега". Правителството е взело решение да отложи част от строителството на важния път до гръцката граница за далечния период 2014-2020 г., говори се и че изграждането ще струва 1 млрд. евро, пише вестникът. Досега официално министрите твърдяха, че проектът струва около 600 млн. евро.

"Пазете се от туроператори фантоми", предупреждава пред "Новинар" председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров. Купува се пакет, който не отговаря на очакванията и рекламата, а след закупуването му фирмата изчезва и туристът няма как да предяви рекламация, обяснява капаните пред пътуващите Лазаров.

В момента по българското Черноморие пък най-честото нарушение било предлагането на туристически услуги в некатегоризирани обекти.

"Българското образование е длъжник на икономиката", твърди пред "Монитор" доц. Лалко Дулевски, председател на Икономическия и социален съвет. Има сектори, за които няма подготвени кадри и добре платени работни места остават незаети, пояснява Дулевски.

При наличието на демографски проблеми в страната, освен компенсирането на чисто количествения дефицит в производството, основна задача на държавата следва да бъде повишаване на качеството на обучение още в училищата, смята той.

"Само за 5 месеца у нас новорегистрираните автомобили са 188 хиляди - два пъти , отколкото през 2006 г.", съобщава "24 часа". Най-много автомобили се внасят от Италия, Австрия и Германия.

"Горко ни, ако властта чака само на прокурори", коментира пред "Стандарт" зам. -главният прокурор Камен Ситнилски, който е координатор и шеф на новата група от експерти на съдебната и изпълнителната власт за проверки на сигнали, разкриване и разследване на престъпления и нарушения по програма САПАРД. Основната тежест срещу измамите с европари пада върху изпълнителната власт - правилно управление на фондовете, създаване на предпоставки да се пречи на посягането върху тях, отбелязва Ситнилски.

"Първанов и Борисов откриха паметник на опълченците", информира "Труд". Паметник "Опълченците на България 1877 - 1878" бе открит вчера в градинката зад Централния военен клуб в София по повод годишнината от епопеята на историческия старопланински връх Шипка.

Вестниците отбелязват края на олимпиадата в Пекин. Великата китайска олимпиада завърши вчера с грандиозно закриване, а България записа най-слабото си представяне от 1956 г. насам, пише "Труд".

"Спортът да стане държавна политика", апелира пред "Труд" председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова. Според нея е необходима актуализирана държавна стратегия за развитие.

Под заглавие "Олимпиада по бели гащи" в. "Стандарт" коментира, че ако до година-две не се направи нищо, на следващата олимпиада в Лондон ще бъде ритуалното погребение на българския спорт.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 35 минути

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 51 минути

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 2 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 2 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 3 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 3 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 4 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 4 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 5 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 5 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 5 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 5 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 6 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 6 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 6 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко