0

Н ай-големият младежки оркестър в Европа ще свири у нас под диригентството на световноизвестния пианист Владимир Ашкенази в първия ден от пролетта.

110 сред най-талантливите млади музиканти от всички страни членки на Европейския съюз ще излязат за първи път на наша сцена от 11 ч. на 22 март в зала "България".

Техен солист ще бъде виртуозната немска цигуларка Арабела Щайнбахер, която само на 27 години вече има изяви с водещи международни оркестри в някои от най-големите концертни зали по света.

За първи в Младежкия оркестър на ЕС (МОЕС, EUYO.org.uk) има и български музиканти. Страната ни е представена от 23-годишната цигуларка Василена Милева и 19-годишната виолистка Елица Богданова. Младите ни таланти учат в две от най-престижните музикални училища в Лондон.

За първия си концерт у нас МОЕС е подготвил своеобразен поздрав към наскоро присъединилите се към европейската общност българи - изпълнение на Българската рапсодия Вардар от Панчо Владигеров.

Младите таланти ще представят и две творби на класически композитори - Концерт за цигулка на Ян Сибелиус и Симфония доместика на Рихард Щраус.

МОЕС обединява най-талантливите млади музиканти на континента под ръководството на някои от най-известните диригенти в света. Тази комбинация му е извоювала на репутация, сравнима с тази на най-престижните оркестри в света.

През 1978 г. Лайънъл Брайър и съпругата му Джой, председател и главен секретар на Международната младежка организация, основават МОЕС с идеята да създадат оркестър, който би представял европейския идеал за единство и постигане на мир и социална толерантност.

Маестро Клаудио Абадо, музикален директор при основаването му, и първият президент сър Едуард Хийт, също имат основна заслуга за утвърждаването на оркестъра като музикална институция от световна класа.

Освен музикалните директори, сред ръководилите на МОЕС са някои най-известните диригенти в света: Даниел Баребойм, Леонард Бърнстейн, сър Колин Дейвис, Херберт фон Караян, Мстислав Ростропович, сър Джордж Солти и др.

Оркестърът е съставен от 140 музиканти, представители на 27-те страни членки на ЕС. Музикантите се селектират всяка година сред 4000 кандидати на възраст между 14 и 24 години, които участват в прослушване във всяка от страните на ЕС.

При голямата конкуренция членовете на МОЕС всяка година също участват в прослушване наред с новите кандидати с цел запазване на позициите.

Веднъж избрани за участие през годината, музикантите са поканени да се присъединят към репетиции на оркестъра и изпълнения на основни пиеси от Малер, Шостакович, Чайковски, Стравински, Бетовен и Щраус. Те изпълняват и съвременен репертоар, включващ творби от Георги Лигети, Андрю Марч, Джон Адамс, Ери-Свен Тюр и Артурс Маскатс.

Уникалният опит, който МОЕС предоставя на младите европейски таланти, не само стимулира социални контакти и културно обогатяване, но е и безценен за бъдещата кариера на всеки от тях.

Оркестърът е силна основа, компенсираща празнините между музикалните училища и професионалния свят на музиката. Повечето музиканти в МОЕС продължават като професионални изпълнители, много от които във водещи европейски оркестри.

Арабела Щайнбахер (Arabella-Steinbacher.com), която ще бъде солистка на концерта у нас, се превърна в бързоизгряваща звезда след своя изключителен дебют в Париж през март 2004 г. Тогава се наложи да замести свой колега и да свири Концерт за цигулка на Бетховен с оркестъра на "Радио Франс" под диригентството на сър Невил Маринър.

Изпълнението й накара френската критика да търси най-силните си суперлативи. Оттогава Щайнбахер се радва на огромен успех, свирейки с водещи международни оркестри.

Най-успешните й изяви от последните няколко сезона включват високо оцененото от критиката турне с Петербургския филхармоничен оркестър, ръководен от Юрий Термирканов, дебютът й в Токио с Новата японска филхармония, рециталният дебют в "Тонхале" в Цюрих, както и представянето на Концерт за цигулка от Албан Берг на фестивала "Бетовен" във Варшава.

Важно място в нейния концертен календар е посветено на камерната музика. Рецитали и концерти в трио са планувани за редица европейски страни, Русия, Япония, Китай САЩ и Австралия.

Между партньорите на Арабела за камерните изпълнения са пианистите Роберт Кулек и Петер фон Вийнхарт и челистите Албан Герхард и Даниел Мюлер-Шот.

Първият й запис - Концерт за цигулка от Арам Хачатурян, изпълнен заедно със Симфоничния оркестър на Бирмингам под диригентството на Сакари Орамо, излезе на пазара през есента на 2004 г.

Тя бе удостоена два пъти с наградата на немската критика за записа й на Концерти на Дариус Милхауд и два концерта на Дмитрий Шостакович, записани със симфоничния оркестър "Байеришер Рундфунк" с диригент Андрис Нелсонс.

Родена е през 1981 г. в семейството на германец и японка. Започва обучението си на 3-годишна възраст. Едва на 9 години тя става най-малката ученичка в класа на Ана Чумаченко в Мюнхенската музикална академия.

През 2001 г. Арабела печели награда от провинция Бавария, а още същата година е наградена и със стипендия от фондация "Ане-Софи Мутер". Тя получава лично от Ане-Софи лък, изработен от майстора лютиер Беноа Роланд.

Щайнбахер свири на "Страдивари" (1716 г.), дарена й щедро от японската музикална фондация "Нипон".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@