0

О вчаров почва проверки на сметките за ток, извежда "Сега".
Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров спешно е изискал от собственика на електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора - австрийската компания ЕVN, подробни разяснения за формирането на сметките за ток на битовите потребители.

Днес тръгва и инициирана от министъра съвместна проверка с ДКЕВР, за да се установи как служителите на енергото са засичали електромерите след промяната на цените от 1 октомври.

Тогава бяха премахнати евтините 75 квтч ток, които се плащаха по по-ниски цени, и цялата консумация се калкулира по 14,6 ст. с ДДС вместо по 17,4 ст. Проверките се правят по сигнали на жители от Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Бургас.

Всички варианти за "Тракия" са на масата, пише "Дневник".
Всички възможни варианти за изграждането на магистрала "Тракия" ще предложи в доклада си до правителството работната група по предоговарянето на концесионния договор, съобщи министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов.

Единият е продължаване на концесията при нови условия, а другият е български фирми да поемат строителството, допълни той. Крайното решение ще вземе правителството. Гагаузов не се ангажира със срок.

Оставаме без парно заради съседи длъжници, предупреждава "Стандарт".
Стотици семейства в страната ще останат на студено заради съседи длъжници. Така заради неплатени фактури ще мръзнат не само борчлиите, но и съвестните абонати, щом живеят заедно в един блок.

За да започнат отоплителния сезон, топлофикационните дружества в страната трябва да погасят договореното през лятото разсрочено плащане за природен газ към "Булгаргаз".

В противен случай рискуват общественият доставчик да врътне кранчето и без парно да остане почти цялата страна. Затова обаче местните дружества търсят всякакви начини, за да си съберат дълговете от абонатите.

"България ер" свърши парите, отбелязва ежедневникът.
С още 3 млн. лв. ще скочи загубата на "България ер" към 31 октомври, сочат данни от превозвача. До края на месеца той дължи над 12 млн. текущи разходи, а приходите му от редовни линии и чартъри са около 9 млн. лева.

Вчера "България ер" трябваше да плати заплати, а утре - 1,3 млн. евро на "Евроконтрол". Дължи и 7,7 млн. лв. за гориво, лизинг, обслужване и държавни такси.

Агенцията за приватизация бърза да приключи раздържавяването на компанията, преди "България ер" да изпадне във финансов колапс. Тръгнаха слухове, че след сделката шефът на превозвача Златин Съръстов ще става зам.-министър на транспорта.

100 нови хотела отварят в Банско, четем в същото издание.
100 нови хотела ще отворят врати тази зима в Банско. В тях са налети общо над 150 млн. евро. Така леглата в курорта ще са около 15 000. За следващия сезон те ще се удвоят, тъй като в планинското градче ще изникнат още 200 хотела.

Повечето от новите бази са четиризвездни, заяви кметът на общината Александър Краваров. В момента в града работят 25 хотела, които са с три и четири звезди. Единственият петзвезден е "Кемпински Гранд Арена".

Строежите в курорта не спират. Общо се застрояват над 5000 дка. Над 160 са издадените от местната власт разрешителни за 2005 г., а за 2006 г. броят им е двойно по-голям. Всяка нова сграда е хотел. Местната власт иска да сложи праг на етажността, както и да намали плътността на застрояване.

Продажбите на автобуси и камиони у нас скочиха с 58% за година, отбелязва "Монитор".
Продажбите на автобуси и камиони у нас са се увеличили с 57,6% за година. Това сочат данни на Съюза на вносителите на автомобили в България (СВАБ), оглавяван от Стоян Желев.

За деветмесечието на тази година у нас са закупени 1418 от тежкотоварните возила, докато за същия период на миналата година броят им е бил 900. На първо място в тази категория, с 600 продадени автомобила или 42% от пазара е "Ивеко", следван от "Мерцедес" с 369 реализирани автобуса и камиона (26% от продажбите).

Поради сериозните темпове на растеж в потреблението на товарни автомобили у нас, в началото на този месец към СВАБ дори беше учредена секция "Тежкотоварни автомобили и автобуси".

В момента в съюза членуват десет фирми-вносителки на подобни автомобили и при учредяването на новата секция Стоян Желев посъветва членовете й да привлекат и представителите за България на ДАФ и "Скания". Така тя ще покрива изцяло българския пазар на тежкотоварни коли и автобуси.

Строим пътища с пари на ЕС максимум за две години, информира още вестникът.
Две години е срокът, в който България ще трябва да изпълнява проектите, които са одобрени с европейски пари, независимо дали става въпрос за пътища или други големи инфраструктурни съоръжения. Това съобщи финансовият министър Пламен Орешарски.

Освен да правим проекти, изключително важно е времето за изпълнението им, коментира министърът. Особено внимателни трябва да бъдем при големите инфраструктурни проекти, за които опитът е показал, че е необходим по дълъг срок, каза още Орешарски.

"Булгаргаз" ще инвестира 400 млн. евро в проекта "Набуко", пише "Монитор".
"Булгаргаз" ще трябва да осигури финансиране от 400 млн. евро за участието си в проекта за транзит на нефт по газопровода Набуко. Това съобщи изп. директор на газовата ни компания Кирил Гегов.

Ако се реши включването на нови акционери, каквито в момента компанията избира между четири компании, необходимите собствени инвестиции ще намалеят, добави Гегов, цитиран от "Медиапул".

Листа от шестима кандидати да проектират газопровода Набуко ще разгледат представителите на "Набуко Къмпани Пайплайн Стъди" на срещата си в Истанбул, планирана за 2 ноември.

"Булгаргаз" е равнопоставен акционер в проектната компания заедно с турската "Боташ", румънската "Трансгаз", унгарската МОЛ и австрийската OMV.

Швейцарска фирма прие да гори отпадъка от екарисажите, извежда "Новинар".
България няма да получи предпазни клаузи заради месокостното брашно, добивано в екарисажите, заяви шефът на Националната ветеринаромедицинска служба (НВМС) доц. Жеко Байчев.

Министерството на земеделието е подписало споразумение с швейцарската фирма "Холсим" за изгаряне на отпадъка в нейните заводи в Златна панега и в Бели извор.

В сряда ще започне изгарянето на брашното, съобщи Байчев. Циментовите фабрики са одобрени от НВМС и от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Само готови проекти с шанс за европари, четем в същия вестник.
От три до пет месеца ще са необходими, за да се получи първото плащане по проектите, финансирани от ЕС. Това заяви шефката на дирекция "Управление на средствата от ЕС" във финансовото министерство Боряна Пенчева. Тя посъветва фирмите да подготвят подробни бизнес планове.

Документите, които фирмите ще получават за кандидатстване, ще бъдат написани на български. Преди плащането да бъде одобрено, ще има сериозни проверки дали парите ще бъдат похарчени по предназначение.

"Намаляват ни парите за 2007 г. със 100 млн. лв.", оплаква се в интервю за "Труд" началникът на Генералния щаб на армията генерал Златан Стойков.

"В проекта за бюджета на правителството за 2007 г. се предвижда средствата за отбраната да са 1,174 млрд. лв. Това е със 127 млн. лв. по-малко от планираните 2,6% разходи в "План-2015". От тях 100 млн. лв. бяха за армията.

Свиването на средствата ще има негативен ефект върху ежедневния живот на войските, подготовката на поделенията и приключването на професионализацията", предупреждава генералът.

"Килограм хляб стигна навсякъде 1 - 1,10 лева", посочва същото издание. До 40% е скокът в Русе.

Причините за кампанийното поскъпване е цената на житото. Зърното за три месеца от 120 лв./т е стигнало 260-270 лв. Увеличената цена на електроенергията, газта и другите течни горива също се е отразила на ценовия скок на хляба.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

САЩ: Груби нарушения на човешките права от страна на Израел още преди началото на войната в Газа

САЩ: Груби нарушения на човешките права от страна на Израел още преди началото на войната в Газа

Свят Преди 16 минути

Това е първият случай, в който Вашингтон стига до подобно заключение за израелските сили

Google е блокирала над 2 млн. приложения за Android

Google е блокирала над 2 млн. приложения за Android

Технологии Преди 31 минути

Системите за сигурност засичат все повече рискове

В РС Македония искат край на комисията с България

В РС Македония искат край на комисията с България

Свят Преди 7 часа

"Левица": Категорично "не" за вписване на българите в конституцията

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 8 часа

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Ето къде Русия струпва войски за следващата офанзива

Ето къде Русия струпва войски за следващата офанзива

Свят Преди 9 часа

Бел: Лятото ще бъде много трудно за Украйна

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

Свят Преди 10 часа

Бислими посочи т. нар. Руски хуманитарен център

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 10 часа

Обвиняемият: Това беше погрешно

NOVA и „Нет Инфо” с позиции за ударната ревизия на Закона за хазарта

NOVA и „Нет Инфо” с позиции за ударната ревизия на Закона за хазарта

България Преди 10 часа

Очаква се утре текстовете да бъдат приети на второ четене

Експерти за промените в Закона за хазарта: Забраната на реклама удря по спорта, а може да е лост за контрол на медиите

Експерти за промените в Закона за хазарта: Забраната на реклама удря по спорта, а може да е лост за контрол на медиите

България Преди 11 часа

Парламентът се събира извънредно утре, за да гласува текстовете окончателно

Борисов: Бащата на „сглобката” беше покойният Алексей Петров

Борисов: Бащата на „сглобката” беше покойният Алексей Петров

България Преди 11 часа

Борисов: Повече ние в сглобки не участваме

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 12 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 13 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 13 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 13 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 14 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution