Речник за начинаещи в Париж: 20 фрази, които всеки трябва да знае
Източник: iStock photos/Getty images
11

Ф ранция безспорно е една от най-посещаваните страни на планетата. Там е събрана толкова много история, средновековни замъци, изкуство, вкусна кухня и природни забележителности, които ще спрат дъха ви.

Нещо важно, което трябва да знаете обаче, преди да предприемете пътуване до тази дестинация е, че французите са много горди хора и понякога туристите бъркат това с грубост. Въпреки това, ако положите малко усилия да научите някои ключови френски фрази и да говорите на техния език ще разберете, че те всъщност са много мили и приятелски настроени.

5 супер интересни факта за Париж, които ще ви изненадат

Източник: iStock photos/Getty images

Ето кои са 20-те фрази, които да научите, преди да посетите Франция, и ви обещаваме, че те ще направят пътуването и престоят ви там много по-приятен и запомнящ се.

1. Bonjour - Здравейте

Това е най-често използваният поздрав във Франция. Да влезеш в магазин, без да кажеш „bonjour“ на работещия там, се счита за доста грубо отношение.

Освен това, ако зададете въпрос на някого и не искате да изглеждате груби, уверете се, че винаги започвате разговора си с „bonjour“.

Източник: iStock photos/Getty images

2. Pardon – Извинете/Съжалявам

Ако планирате да посетите Париж по време на пътуването си във Франция, не забравяйте да научите тази дума. Улиците на френската столица са много оживени и непременно ще се сблъскате с хора или неволно ще попречите на някого.

Когато това се случи не забравяйте да кажете "Pardon". По този начин ще уведомите французите, че съжалявате и не сте искали да ги безпокоите.

3. Parlez-Vous Anglais? - Говорите ли английски?

Ако сте в Париж, 90% от хората ще ви говорят на английски. Ако сте в друга част на страната обаче, има около 50% шанс те да говорят английски.

За да попитате учтиво дали някой знае английски, кажете „Bonjour, parlez-vous anglais?“ Тогава французите обикновено отговарят на английски с „да“, „не“ или „малко“.

4. S’il Vous Plaît – Моля

Винаги завършвайте изречението си, когато питате за нещо с фразата „S’il vous plaît“. Дори и да говорите на английски, това ще им покаже, че правите всичко възможно и полагате усилия да говорите техния език.

Източник: iStock photos/Getty images

5. Merci – Благодаря

Това е друга дума, която ще използвате постоянно в почти всеки разговор, който водите във Франция. Всеки път, когато купувате нещо или някой ви помага с нещо, не забравяйте да добавяте „Merci“, за да им покажете, че сте благодарни за помощта им.

6. Bonne Journée – Хубав ден/Довиждане

Тази фраза се използва в края на разговор, за да се пожелае на човека добър остатък от деня. Все едно да кажеш „Приятен ден“, когато тръгваш нанякъде.

7. C’est Combien? - Колко?

Използвайте тази фраза, за да попитате човек колко струва дадено нещо. Ако сте в магазин или пазар, можете да попитате човека „Bonjour, c’est combien?“ което означава „Здравейте, колко струва това?“

Недостатъкът на използването на тази фраза е, че те най-вероятно ще отговорят с число, което не знаете (големите френски числа са много сложни). За да избегнете това, можете да ги накарате да напишат номера в приложението калкулатор на вашия или на техния телефон.

8. Je Voudrais… – Бих искал…

Бихте казали това, когато питате за нещо от менюто или се опитвате да кажете, че искате нещо в пекарна. Например, ако искате да си купите франзела, ще кажете „Bonjour, je voudrais une baguette, s’il vous plaît.“ Превод: „Здравейте, бих искал франзела, моля.“

9. Où Est…? - Къде е…?

Ако питате за упътване някъде, използвайте тази фраза. Например, ако искате да попитате някого на улицата: „Къде е Айфеловата кула?“ бихте казали „Où est la Tour Eiffel?“

Както винаги, преди да зададете въпрос на някого, не забравяйте да кажете “pardon, bonjour…” и да завършите разговора с “Merci! Bonne journée!”

От София до Париж: Какво е на мода в столицата на модата?

10. Oui/Non- Да/Не

„Oui“ и „Non“ са двете френски думи, които 90% от американците знаят. А "да" и "не" са може би едни от най-често срещаните думи във всеки език и френският не е изключение.

11. Pain au Chocolat

Това са най-важните думи, които трябва да знаете на френски език. Шегуваме се, разбира се, но това е любимата френска закуска на мнозина! В Америка това е известно като шоколадов кроасан. Представлява нормален люспест кроасан, но с квадратна форма и пълен с... шоколад. Най-вкусното нещо в цяла Франция, което безспорно трябва да опитате!

12. Ça Va Bien? – Как сте?

Това е неофициалният начин да попитате някого "Как сте, как я карате?", но най-често се използва за поздравяване на хората. По-официалният начин, по който може да са ви учили в училище, е „Comment allez-vous?“, но рядко се използва в разговор.

Така че, ако отидете до някого и го попитате "как я кара", кажете: „Bonjour, ça va bien?“ („Хей, добре ли си?“).

Източник: iStock photos/Getty images

13. Comment Vous Appelez-Vous?/Je m’Appelle… – Как се казвате? Моето име е...

Ето как бихте попитали някого за името му и как да кажете на някого името си в официална обстановка, каквато обикновено е срещата с хора.

14. Je Ne Sais Pas – Не знам

Ако някой ви задава въпрос, на който не знаете отговора, можете да му кажете „pardon, je ne sais pas“ или „съжалявам, не знам“.

15. Désolé – Моя грешка/Съжалявам

Вече казахме, че “pardon” е начинът да се извините. Но можете да използвате „désolé“, когато говорите за чувство или нещо, върху което не сте имали контрол. А когато поемате отговорност за нещо, което не сте искали да направите, можете да изполвате “pardon”.

Вероятно 70% от времето ще използвате „pardon“, но през останалите 30%, например когато казвате на някого, че съжалявате за това, през което преминава, казвате „désolé“.

16. C’est Quoi? - Какво е това?

Ето как бихте попитали някого какво е дадено нещо. Ако сте в магазин и видите нещо, но не знаете какво е то, можете да кажете „Bonjour, c’est quoi?“ или „Здравейте, какво е това?“

17. Un, Deux, Trois, Quatre, Cinq, Six, Sept, Huit, Neuf, Dix – едно, две, три, четири, пет, шест, седем, осем, девет, десет

Да знаете как да броите от едно до десет е важно в почти всяка страна, в която пътувате. Например, ако влезете в пекарна във Франция и искате повече от едно от всичко, трябва да знаете номера.

Можете да кажете броя и да използвате пръстите си, за да покажете колко искате, за да сте сигурни, че ще ви разберат.

18. Je Ne Parle Pas Français - Не говоря френски

Доста комичен е фактът, че хората обичат да научават фразата „Не говоря вашия език“, когато това е доста очевидно. Това обаче би било полезна фраза, която да знаете, ако се опитвате да бъдете учтиви.

19. L'addition S'il Vous Plaît – Сметката, моля

Когато сте в ресторант във Франция, сервитьорът никога няма да предположи, че искате сметката в края на вечерята. Много европейци обядват и вечерят в продължение на часове. Затова, ако сте от онези, които обикновено никога не остават повече от час в ресторант, това е важна фраза, която трябва да знаете.

Можете учтиво да помахате на сервитьора си и да кажете „L’adition s’il vous plaît“ и той ще ви донесе сметката.

Източник: iStock photos/Getty images

20. Par Carte/En Espèces – С карта/В брой

Вярвате или не, някои места във Франция все още не приемат кредитни карти. Много французи също предпочитат да плащат в брой. Така че, когато плащате за нещо в магазина, те ще ви попитат: „Par carte? Ou en espèces?“ което означава "с карта или пари в брой?", след което ще им отговорите по кой от начините искате да платите.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Между блондинки: - Муцка, имам две добри новини! - О, какви са? - Направих си тест за бременност и се оказа положителен. Бременна съм! -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Хеликоптери изхвърлиха 120 тона вода над пожарите в Северна Македония

Хеликоптери изхвърлиха 120 тона вода над пожарите в Северна Македония

Свят Преди 1 час

Локализирани са новите огнища на пожара

,

Защо плуването е било табу на Древните Олимпийски игри

Любопитно Преди 1 час

Древните олимпийски игри са се провеждали между VIII и IV в. пр.н.е. и са включвали състезания като борба, бокс и петобой

Тръмп: Харис ще позволи убийството на новородени

Тръмп: Харис ще позволи убийството на новородени

Свят Преди 3 часа

Вицепрезидентката, която е омъжена за евреин, натрупа преднина пред Тръмп в социологическите проучвания

,

Храмът, пред който огънят спря: Чудо ли спаси над 100-годишната църква в село Воден

България Преди 3 часа

Камбанният звън на храма, възвестил, че селото трябва да бъде евакуирано

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

България Преди 3 часа

Евакуиралите се жители, проверяват какви са щетите на имуществото им

уран

Австралия закрива ураново находище, за да предпази аборигенско племе

Любопитно Преди 4 часа

Това е едно от най-големите неизползвани находища на висококачествен уран в света

А

САЩ могат да облекчат санкциите срещу Венецуела в зависимост от изборите

Свят Преди 4 часа

Вашингтон може да облекчи наложените на Венецуела санкции, ако президентът Николас Мадуро проведе честен вот

.

Стената на руски язовир се скъса след проливни дъждове

Свят Преди 4 часа

В градския район е обявено извънредно положение

Как да пием кафе правилно: Две важни правила

Как да пием кафе правилно: Две важни правила

Любопитно Преди 4 часа

Подробности може да прочетете в следващите редове

.

Два празника отбелязваме днес, честит имен ден на...

Любопитно Преди 4 часа

Този ден се приема и за подходящ за пътуване

Температури до 30°: Какво време ни очаква през уикенда

Температури до 30°: Какво време ни очаква през уикенда

България Преди 4 часа

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца, ще започне да се повишава

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Технологии Преди 5 часа

Новата версия вече се предлага на над 40 езика в 230 държави

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Свят Преди 13 часа

Един по-силен дъжд може да направи водата опасна за плуване

<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 14 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Свят Преди 15 часа

За грандиозната церемонията в Париж пристигнаха повече от 100 високопоставени представители на страни от целия свят