Подобряване и модернизиране на образованието – разказва Доротея Дарданова, маркетинг мениджър на „Клет България“
Доротея Дарданова, маркетинг мениджър на „Клет България“   
Източник: klett.bg
0

К ато част от своята стратегия за развитие на българското образование чрез дигитализация и иновации, издателство „Клет България“ въвежда многообразие от иновативни програми и платформи, както и реализира редица инициативи. Кои са те и какъв е приносът им за обществото, ни разказва Доротея Дарданова, маркетинг мениджър на „Клет България“.

Г-жо Дарданова, разкажете ни накратко за пътя на издателство „Клет България“ у нас - от самото му стъпване на българския пазар до днес.

Това е историята на едно малко семейно издателство, което с усилията на няколко поколения и над 125 г. работа и традиции в посока развитие на образованието, днес е международно представена и утвърдена компания.

Историята на издателството в България съответства до голяма степен на цялостна история на групата. Още със стъпването си на българския пазар, Клет има за цел да подобри и модернизира издаването на учебници и помагала, с което да помогне на образователната система да се приближи до най-високите Европейски стандарти.

И така от малко чуждоезиково издателство с 16 човека екип, днес, при нас работят над 130 души. Ние си сътрудничим с над 1000 автори и редактори с едно основно желание - да помагаме на българските учители, ученици и родители чрез солидна подкрепа, иновации и нововъведения. Нашата работа обхваща целия процес по създаването, подготовката, и разпространението на одобрените от държавата учебници и учебни помагала, електронни издания и платформи.

Голяма част от усилията ви като издателство са насочени към развитието на модерни образователни материали, разкажете ни повече за тях.

Както Ви казах, нашето издателство е основано с желание за развитие. През годините, предполагам, че това ни помага да търсим възможности за модернизация и подобрение, независимо от трудностите, структурата и предизвикателствата на околния свят.

Подобен момент за нас и цялата образователна система беше пандемията от CОVID-19 през 2020 г. Тя постави пред изпитание много бизнеси и компании във всички сектори. А за нас, в сектора на образованието, който е основан на взаимодействието на учител с ученици, присъствието в училищна сграда и обмяна на знания от човек на човек, пандемията имаше сериозен отпечатък.

За няколко дни една цяла, изграждана с десетилетия система, трябваше да се промени и да заживее в онлайн среда.

Оттогава досега нашите усилия са насочени към дигитализацията и създаването на електронни пособия за всички учебници и помагала на издателството. Исках специално да спомена нашата платформа за дигитално обучение iZZI, която ние абсолютно безплатно отворихме за ученици и учители от март 2020 до 2021 г., с пълен онлайн достъп до всичките си ресурси.

През последните години реализирате редица инициативи насочени към учителите, кои определяте като ключови такива? Защо те са важни и как помагат на родните педагози?

За нас учителите са основна част от образователната система. Те са в пряк контакт с децата и от тяхната работа зависи до голяма степен и качеството на образованието в нашата страна. За това, през последните 2-3 г., ние обръщаме особено внимание именно на подкрепата към тях. Организираме десетки обучения и семинари с фокус към тях и директорите на училища и детски градини.

За тази цел направихме “Е-академия” – програма от уебинари за личностно развитие на учители. В програмата взеха участие психолози, журналисти, и въобще хора извън пряката връзка с образователната система, но с опит, желание и интерес за подпомагане на човешкия фактор. Също така, стартирахме и програмата „Учителите на България“, където основна задача е да покажем човешкото лице на учителите, да помогнем на обществото да погледне по-ясно през техния поглед. И по този начин да подобрим имиджа на учителите в България, като цяло.

Освен подкрепата в образователния процес, какви социални инициативи провеждате? С какво допринасят те и защо отделяте време и ресурс за тях?

В “Клет” гледаме на образованието в по-широк социален аспект. Въпреки, че ежедневната ни работа е свързана с направата и издаването на учебници и помагала, ние се стараем да провеждаме и чисто социални инициативи. По този начин се надяваме да бъдем добър пример за учителите, учениците и обществото ни.

Стараем се да помагаме и на родителите, като възпитаващи и участващи в обучението на децата. Имаме няколко инициативи, но аз бих отбелязала „Чисти училища за светло бъдеще“, където освен опазването на околната среда, като основен въпрос в света ни днес, се опитваме да помогнем и на децата със специални образователни потребности. Както и „За важните неща“ – инициатива, която има за цел да подобри взаимоотношенията между ученици, родители и учители.

Какво можем да очакваме от издателство „Клет България“ в кратки срокове?

Основните посоки на развитие са ясни – подобряване и модернизиране на образованието според съвременните нужди на учениците и обществото ни. Постигането на модернизирана образователна система, където децата ни участват с желание, посещават с интерес и мотивация, където учителите са стълб на подкрепа не само в образователен, но и в чисто човешки, социален аспект. Това е дългосрочният ми поглед, за който работя всеки ден. 


По случай 20-годишния си юбилей, издателство „Клет България“ направи оценка на цялостното въздействие от своята дейност върху българското общество за периода от 2019 г. до 2022 г. Анализът е изготвен с помощта на експертите от PwC България.

Докладът отразява респективно продуктите и инициативите на издателството, които имат най-голямо въздействие върху българското образование, учениците, учителите и родителите, които заемат централно място в мисията на компанията, а именно осигуряването на качествено традиционно образование, иновацията и дигитализацията на учебния процес, усъвършенстването на професионалните и личностни качества на учителите.

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Лицата им бяха лилави, повърнаха и паднаха по очи": Истинските истории на хората, оцелели при Чернобил

"Лицата им бяха лилави, повърнаха и паднаха по очи": Истинските истории на хората, оцелели при Чернобил

Свят Преди 1 минута

Емоционални и разтърсващи истории на оцелелите в Чернобил четете в следващите редове

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 7 минути

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 59 минути

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 1 час

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 1 час

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 1 час

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 1 час

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 2 часа

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 2 часа

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 2 часа

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

<p>Задочен политически сблъсък между САЩ и Китай&nbsp;</p>

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 2 часа

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон