С езонът на банските вече е далеч и е време да се поглезим с вкусна домашна торта, която комбинира няколко десерта в едно.
Необходими продукти:
400 мл сметана
300 г кестени
150 г сирене „Рикота“
100 г черен шоколад
125 г пудра захар
10 г бурбонска ванилова захар
за блатовете:
200 г захар
5 белтъка
1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Белтъците се разбиват с щипка сол. Постепенно се добавя захарта и се разбива, докато станат на сняг.
Върху хартия за печене се очертават 3 кръга с диаметър 18 см. Хартията се обръща и меренга се разпределя така, че да покрие трите кръга.
Блатовете се пекат за 90 минути в загрята на 140 градуса фурна, без вентилатор. Оставят се да се охладят.
Кестените се цепват, варят се за 10–15 минути, след което се обелват.
Обелените кестени се варят със 150 мл сметана и се пюрират. Наливат се още 150 мл сметана и отново се пюрира.
Рикотата се смесва със 100 г пудра захар и бурбонската ванилова захар и се разбърква с кестеновото пюре.
Шоколадът се разтопява на водна баня. Върху първия блат се разпределя 1/3 от течния шоколад и 1/3 от крема.
Поставя се вторият блат и се покрива с шоколад и крем. Слага се и третият блат и се намазва с крем.
Останалата сметана се разбива с останалата пудра захар и се слага върху крема.
Накрая се залива с останалия разтопен шоколад.
Вижте още сладки предложения:
Как да си приготвим вкусни арменски сладки