0

"Български корени" пусна новия си календар за 2019 година. Той носи името "Три сестри – 100 години по-късно" и е посветен на 100-годишнината от подписването на Ньойския договор.

"Календарът е памет, този календар е много страдание, този календар разказва история, написана с костите на хиляди българи. Този календар е пълен с много емоция за "Българските корени", коментират от екипа.

"Докато работихме по него, четяхме и гледахме старите архиви, често очите ни бяха пълни със сълзи. Този календар посвещаваме на българската памет, която 100 години по-късно още пази спомена за злокобната дата в историята ни - 27 ноември 1919 г. и подписването на Ньойския договор.

Посвещаваме го на хилядите репресирани българи, хилядите бежанци, които са потърсили спасение в майка България, само с дрехите на гърба си, погребвайки и близки и деца по дългия път към свободната Родина, понесли със себе си мъка и болка, която е трудно днес да си представим", разказват за проекта неговите създатели.

РАЗГЛЕДАЙТЕ КАЛЕНДАРА В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

"Три сестри – 100 години по-късно" - снимки с история

Точно преди век Европа и светът отбелязват края на най-опустошител­­на­та война дотогава в световната история – взела милиони жертви, причинила невиждани материал­ни щети. Равносметката за България: отнети изконни български земи; 600 хиляди българи остават отвъд държавната граница; огромни военни репарации.

Втората национална катастрофа става факт през 1919 г. в парижкото предградие Ньой, където Великите сили наказват жестоко България. По този начин е ликвидиран идеалът за Санстефанска България, а националното обединение се превръща в неосъществим мираж. От отнетите земи само през следващите три години в България пристигат над 100 хиляди бежанци.

Източник: Български корени

Този изселнически поток не спира и през следващото десетилетие.

Бежанците от Беломорска Тракия, Македония и Западните покрайнини идват в старите предели на родината със своите местни традиции и обичаи, със своето традиционно облекло. Често единственото, което носят със себе си прогонените от родните си места бежанци, са само дрехите на гърба.

Носиите в този календар са автентични,

пълни със спомени и с мълчаливи разкази за красиви и плодородни земи, отнети от България. Те разказват за силата на духа на българите от тези земи, успели да продължат рода си в България и преживели и невъзможното.

Носиите в календара "Три сестри – 100 години по-късно" са част от архивите на два музея в България - Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей - БАН и Регионален исторически музей Бургас.

"Не успяхме да сложим всички заснети носии в 13 листа, но се надяваме да сме успели да отдадем нашата почит към силата на духа на техните притежатели и да покажем, че България помни 1919 година!", коментират от екипа. 

Източник: Български корени

Костюмите от българската диаспора са изключително разнообразни.

Вътре във всяка етнографска група се срещат различни инварианти, които са носители на регионални или локални традиции. В настоящото издание може да се види това неоценимо богатство и феерия от цветни багри, която грабва от пръв поглед.

Представени са прекрасни женски носии от Македония, Източна и Западна Тракия, Добруджа и Западните покрайнини, които са свидетелство за творческия гений на българката, за нейния усет към красивото.

Този календар е проект, реализация, фотография, дизайн и финансиран като издание от екипа на "Българските корени". Повече за тях може да научите от Фейсбук страницата им.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@