0

К акви тайни крият антични предмети, на които е изобразен Орфей - кантарос (съд за пиене) със сцена на убийството на Орфей, киликс с Орфей, свирещ на лира, фиала със сцена от Амазономахията, киликс със сцена „Тезей и Маратонския бик“. 

Това са част от темите, които ще засегне професор д-р Атанасиос Сидерис, едно от големите имена в класическата археология и главен куратор на Фондация „Тракия“ , в открита лекция в София на 3 май, четвъртък, от 18.30 часа, в Балната зала на Националната галерия – Двореца.

Можете да посетите лекцията "Легендите върху среброто. От Йония и Атина до Тракия и Скития" като се регистрирате онлайн тук.

д-р Атанасиос Сидерис
д-р Атанасиос Сидерис

Всички присъстващи ще имат шанса да се запознаят с малко известни факти за някои от експонатите в изложбата „Златното руно. Пътят на Аргонавтите“ (подредена в момента в Националната галерия) сребърни предмети, датирани между Късноархаичния и Ранноелинистическия период (от VII до IV в. пр. Хр.).

Събитието и изложбата са част от Европейската година на културното наследство 2018 и имат за цел да повишат информираността за социалните и икономически ползи от културното ни наследство, както и да популяризират културното богатство и многообразие на Европа.

Колекция Васил Божков се състои от над 3 000 предмета на античното изкуство и е съставена от от разнообразни групи паметници, изработени от различни материали, датирани от неолита до късната античност.

Те включват златни и сребърни източни съдове, ритони, червенофигурни вази, ритуални сребърни позлатени съдове, погребални дарове, обредни сервизи 16 от и много други предмети на изкуството.

По време на събитието ще бъдат обсъдени и дипломатическите отношения, търговските политики и политическите съюзи, характерни за периодите, от които датират експонатите.

Лекцията е отворена за всички желаещи да присъстват, като единствено е необходима предварителна регистрация поради ограничения брой места, а продължителността на срещата ще е около 80 минути.

Професор Сидерис е автор е на 44 научни статии и 10 книги, една от които “Съдове и прибори от метал - Колекция Васил Божков”.

В момента той е хоноруван професор в университета в Карлос (Прага), и хоноруван изследовател в университета в Егейско море (Родос, Гърция).

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@