Експертите по безопасност на храните никога не ядат тези ястия в ресторанти
Източник: iStock

Я стия, които повечето хора смятат за „здравословни“, могат да крият сериозни рискове от заболявания, предавани чрез храната, предупреждават експерти, предаде New York Post

Адвокат от Сиатъл, който от десетилетия води дела за едни от най-тежките епидемии от хранителни заболявания в страната, наскоро заяви пред The Washington Post, че никога не си купува готови салати, деликатесни меса, готови ястия и сурови листни зеленчуци– които често се сервират в сандвичи, салати и дюнери.

Посочените продукти многократно са били свързвани с кръстосано замърсяване и големи епидемии от листерия, Е. коли и салмонела.

Въпреки че повечето посетители на заведения смятат листните зеленчуци за безопасен избор, Марлър заяви, че избягва напълно консумацията им, когато се храни навън.

Fox News Digital се свърза с Марлър за допълнителен коментар – но няколко други експерти заявиха, че са съгласни. Те добавиха, че най-рисковите храни за консумация не са тези, които потребителите очакват.

Списъкът с проблемни продукти отразява как моделите на епидемиите са се променили с течение на времето, заяви пред Fox News Digital Брайън Куок Ле, учен по храни от Mendocino Food Consulting в Калифорния.

„Рисковете от говеждо месо са намалели благодарение на изискванията за тестване и готвене, докато листните зеленчуци нямат „термична обработка“ и е известно, че се замърсяват по-рано във веригата за доставки, където контролът е по-труден за налагане“, каза Ле.

Листните зеленчуци също се преработват централизирано, смесват се в огромни партиди и се транспортират из цялата страна.

Това вероятно ги превръща в един от най-големите рискове в моментар отбеляза той. „Единично събитие на замърсяване може да засегне много хора, преди да бъде открито“, каза той.

През 90-те години хамбургерите се смятаха за най-голямата заплаха за безопасността на храните.

Но след по-строги разпоредби и големи подобрения в безопасността, заболяванията, свързани с бургери, рязко спаднаха, според Джейсън Рийз, базиран в Индиана експерт по безопасност на храните и адвокат, който е специализиран в такива случаи.

Днес, отбеляза Рийз, опасността се е променила. Марулята и другите листни зеленчуци сега причиняват много повече епидемии от хамбургерите, до голяма степен защото се отглеждат близо до животновъдни ферми, могат да бъдат замърсени от напоителни води и се консумират сурови, без стъпки за готвене за унищожаване на патогени.

„Марулята върху тези бургери е виновникът“, каза Рийз пред Fox News Digital.

Той сподели, че никога не яде салата или опакована маруля, когато се храни навън.

„Да видя клиенти, които съм представлявал, да изпадат в бъбречна недостатъчност и да се нуждаят от диализа до живот само от една салата в ресторант, отваря очите.“

„Повечето американци изглежда не мислят, че това ще им се случи“, добави Рийз. „И все пак, числата не лъжат.“

Около 48 милиона американци се разболяват от хранителни заболявания всяка година – приблизително 1 на всеки 6 души – според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), което води до приблизително 128 000 хоспитализации и 3000 смъртни случая.

Агенцията отбелязва, че доставките на храни в САЩ остават сред най-безопасните в света, но продуктите съставляват значителна част от случаите, особено норовирусът, водещото хранително заболяване в страната.

Рискът за малки деца, бременни жени, възрастни хора и хора с компрометирана имунна система, особено не си „струва риска“, каза той.

Диетологът от Ню Джърси и бивш инспектор по безопасността на храните Тина Маринчо се съгласи.

„Повечето американци са напълно невежи за това какво се случва с храната им, преди да стигне до чиниите им“, каза тя пред Fox News Digital.

Въпреки опасностите, експертите подчертават, че много хранителни заболявания са предотвратими.

Маринчо каза, че правилното миене на ръцете и по-доброто обучение за използване на ръкавици са от съществено значение, тъй като лошата хигиена е един от най-честите източници на замърсяване.

Ле добави, че внимателното готвене на месата, третирането на опакованите салати като по-рискови храни и приготвянето на продуктите у дома могат значително да намалят шансовете за разболяване.

20 храни, които никога да не ядем сурови
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Снимката е илюстративна

Туристка загина при сблъсък между круизни кораби в Египет

Свят Преди 27 минути

Инцидентът е станал в района на шлюза до град Есна

Пътуващите до Обединеното кралство трябва да имат електронно разрешение от февруари

Пътуващите до Обединеното кралство трябва да имат електронно разрешение от февруари

Свят Преди 1 час

Посетители от 85 държави (включително САЩ, Канада и Франция), които досега не се нуждаеха от виза, ще трябва да получат електронно разрешение за пътуване

„3.0 килограма щастие“ тръгва по кината на 30 януари 2026

„3.0 килограма щастие“ тръгва по кината на 30 януари 2026

Любопитно Преди 1 час

Филм, вдъхновен от истинска история за майчинството, избора и цената на щастието

Русо, червено или обръснато: Най-смелите трансформации на прическите на звездите

Русо, червено или обръснато: Най-смелите трансформации на прическите на звездите

Любопитно Преди 1 час

От Ким Кардашиян и Ариана Гранде до Риана и Майли Сайръс – холивудските звезди доказват, че драматичната промяна на косата често бележи нов етап в живота, кариерата и личната им идентичност

Каква е стойността на малката потребителска кошница тази седмица

Каква е стойността на малката потребителска кошница тази седмица

България Преди 1 час

Поскъпнали са кашкавалът, свинското месо и краставиците

,

Тъжна вест: Отиде си бившият министър на културата Георги Йорданов

България Преди 1 час

Георги Йорданов е народен представител за периода 1971-1990 г.

Защо винаги ни се яде шоколад и как да контролираме желанието

Защо винаги ни се яде шоколад и как да контролираме желанието

Любопитно Преди 1 час

Шоколадът стимулира нервната система, повишава нивата на ендорфини, осигурява бърза енергия и се свързва с асоциации за радост и награда

Работодателите искат президентът или омбудсманът да сезират КС за удължителния бюджет

Работодателите искат президентът или омбудсманът да сезират КС за удължителния бюджет

България Преди 1 час

Това съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Руслан Трад

Надежда за мир или нови кръвопролития – Близкият изток през 2026 г.

България Преди 1 час

Ситуацията в Близкия изток става все по-сложна, коментира анализаторът Руслан Трад

,

Най-сексапилната жена според науката: 29-годишна, брюнетка и във връзка

Любопитно Преди 1 час

Много от днешните известни личности – като Дуа Липа и Хейли Бийбър – повтарят този нововъзникващ идеал

Принцеса Беатрис отказа поканата на Андрю за Коледа

Принцеса Беатрис отказа поканата на Андрю за Коледа

Любопитно Преди 2 часа

Принцесата планира да прекара празниците в чужбина, отказвайки покани от баща си Андрю в Уиндзор и от краля в Сандрингам

Гръцките фермери продължават с блокадите

Гръцките фермери продължават с блокадите

Свят Преди 2 часа

Те обаче обещаха облекчаване на движението по празниците

.

„Какво е това?“: Планета с форма на лимон шокира учените

Любопитно Преди 2 часа

Учените са озадачени от странната планета

Джейк Пол и Антъни Джошуа

Джейк Пол е със счупена челюст след нокаута от Антъни Джошуа

Любопитно Преди 2 часа

„2 титаниеви плочи от всяка страна. Махнати са няколко зъба. Ще трябва да съм на течна храна за 7 дни“, каза от болницата Джейк Пол

14-годишен катастрофира между две чирпански села и избяга

14-годишен катастрофира между две чирпански села и избяга

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал на 20 декември, около 6:50 ч.