1

Л еандър Льо Ге е френски вицеконсул, изпратен в София през октомври 1874 г. Съчувствието му към българския народ му пречи да стои безучастен по време на Априлското въстание. Когато вижда ужасните картини на насилие пред себе си, консулът настоява пред Високата порта репресиите срещу българите да престанат. Освен него има и други чужденци, които се опитват да покажат на света страданието на народа ни – Виктор Юго, Толстой, Джанюариъс Макгахан. 

Някои от тях защитават българите в чужбина, а други са в Османската империя и действат още по-активно за каузата на народа ни. Като самия Льо Ге, който през 1977 г. е един от дипломатите, които отказват да напуснат София. 

Тогава руснаците настъпват, а турците се готвят да опожарят града. Заедно с вицеконсулите на Австрия (Йозеф Валдхард) и Италия (Вито Позитано) Льо Ге започва преговори с османските власти, които в крайна сметка се увенчават с успех. София е пощадена, а след това и освободена от ген. Гурко. 

Заради застъпничеството на Льо Ге (побългарена фамилията му е известна като Леге) за българския народ през 1878 г. на негово име е кръстена улица в София

В своя протокол градският общински съвет пише: 


„Със своята съобразителност и обич към хората Леге действа неуморно в бурните времена 1877 – 1878 г., за да облекчи страданията на жителите на града“.


След войната той е назначен за консул в Бургас. Льо Ге умира на 13 февруари 1887 г. в Яфа, днешен Израел.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@