2

The Digital UnConference Sofia 1.0 ще даде трибуна на политици, неправителствени организации и водещи технологични компании, за да обсъдят дигиталното бъдеще на Европа. (Не)конференцията ще се състои на 26 октомври 2017 година в Sofia Tech Park и ще бъде открита от Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и общество. Сред участниците ще бъдат още президентът Росен Плевнелиев и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Дигиталното гражданство обещава да бъде една от най-интересните сесии на предстоящата The Digital Unconference Sofia 1.0. Тя ще бъде водена от Любомир Минчев, основател и собственик на Телелинк.

- Г-н Минчев, Ваша тема в рамките на Дигиталната НеКонференция, която е след броени дни, ще бъде дигиталното гражданство. Каква е вашата визия за град на бъдещето?

- Не само градът, но и светът е вече интегриран, а технологиите са се докоснали до всички сфери на нашия живот. Изкуствен интелект, роботизация, виртуална реалност, нано- и биотехнологии са наша реалност; те са и движещата сила във всички сектори на икономиката и тази тенденция ще се запази, а дори бих казал затвърди още повече. 

С навлизането на технологиите, темата за цифровото гражданство става все по-приоритетна. Дори да не го осъзнаваме, нашият живот вече до голяма степен е дигитален, а ежедневието ни е тясно свързано с цифровите технологии.

Тенденцията за още по-голяма дигитализация в днешно време е толкова силна, че до пет години начинът ни на живот ще е коренно различен. Някой професии ще изчезнат, други нови ще се появят. Много голяма част от животa ни ще е свързан с глобалната мрежа, където освен към вече приеманите за нещо нормално - общуване, пазаруване, информиране, развличане и т.н. ще се добавят и дейности като здравеопазване, пълно обществено обслужване, образование и много други. А интеграцията на всички тези системи е пътят към дигиталното гражданство.

- Коя е най-важната част от бизнес модела на технологичните компании, спомагаща за превръщането ни в дигитални граждани?

- Промяната е всеобхватна и няма как да не промени и традиционни понятия като гражданството. Гражданството, което ни идентифицира като част от дадена държава, населено място или общност, ни налага спазването на правила, дава ни задължения и права. По същия начин и цифровото гражданство ще ни дава права, задължения и ще изисква спазване на правила, но в общество, което живее дигитално.

Това ново гражданство дефинира норми на електронно общуване, ще ни идентифицира в електронните системи, ще помага да сме по-защитени като направи злонамерени прояви и дори кибер престъпления по-лесно проследими. Ще позволи цялостно електронно образование и здравеопазване.

- В рамките на Дигиталната НеКонференция ще бъдат събрани конкретни кратки резюмета, които да бъдат предадени на еврокомисаря Мария Габриел с цел да се оптимизира политиката на единното европейско дигиталното общество. Ако сега трябва да посочите едно такова нещо, какво би било то?

- Дигиталното гражданство е основополагащо за дигиталното общество и е от голяма важност политиката по въвеждането му да е обществено дискутирана и проследена, както и да бъде технологично правилно обезпечено с основен фокус върху информационната сигурност. Един сравнително пресен положителен пример за готовността на Европейската комисия да защити нашите интереси, като отделни личности, е General Data Protection Regulation (GDPR).  

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@