4

Х рана за мозъка. 

Този израз вече няма да има само метафоричен, но и буквален смисъл. Защо? Според учените, диета с ниско съдържание на мазнини може да спаси мозъчните клетки. 

Проучване, проведени в Холания показва, че хранителен режим с 40% по-ниско съдържание на мазнини предпазва клетките на мозъка от редица заболявания и прави работата им по-ефективна. 

Диета, базирана върху консумация на зеленчуци и нискомаслени млечни продукти може да се окаже полезна за мозъка.
Диета, базирана върху консумация на зеленчуци и нискомаслени млечни продукти може да се окаже полезна за мозъка. Източник: ThinkStock/Getty Images

Доктор Берг Еген, ръководител на експеримента казва: "Затлъстяването и стареенето са нарастващи проблеми в обществата по целия свят, но последствията им за централната нервна система все още не са напълно изследвани. 

Установихме, че хранителен режим с високо или ниско съдържание на мазнини, в комбинация с упражнявания, повлиява на процеса на стареене при опитните мишки.

Той значително се забавя, когато диетата им е с ниско съдържание на мазнини. Приемът на по-малко калории променя процесите в организма. "

Какви продукти включва най-ефикасната диета

При експеримента изследователи дават на две групи шест месечни мишки храна с ниско и високо съдържание на мазнини, за да видят как калориите засягат мозъка на гризачите.

Още един начин да забавим стареенето. Вижте как

Резултатите са обнадеждаващи за бъдещи проучвания за методи за превенция на заболявания като деменция или Алцхаймер. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@