Ани Салич и Ники Дойнов за принципите и зрителите
Източник: netinfo
7

А ни Салич и Николай Дойнов са на екран от близо две десетилетия. Според проучване на GfK те са сред най-харесваните новинарски лица. Двамата разказват за отговорността за това, за принципите в журналистиката и в телевизията, и за крачката от инфаркта до забавлението в нюзрума. 

- Ани и Ники, от колко години вече водите новините? 

- Ани Салич: Работя за новини и актуални предавания вече 20 години - NOVA, Канал 3, БТВ и отново NOVA.

- Николай Дойнов: Тази година, като че ли стават 18 години!? Влязох през прага на Нова през 97-а, а на следващата започнах, освен репортерството, да водя новини. 

- Претръпнахте ли в секундите преди ефир или още се вълнувате преди всяка емисия?

- Ани: Няма жив репортер или водещ, който да не се вълнува преди ефир, Вярно, че при всеки вълнението е различно, но винаги го има. И всеки се успокоява по свой си начин. Едни се кръстят, други рисуват, трети дишат дълбоко, а четвърти си разказват вицове. Ние сме от последните, които често се опитват да свалят напрежението с някоя и друга шега.

- Ники: Вълнението, каквото го имаше в началото от самото влизане в студиото, сигнала на новините и първите думи, отдавна отстъпи място на любопитството от репортажите и представянето на темите. Удоволствието от споделянето на информацията със зрителите вече като че ли е 100-процентово!

- Как криете емоциите си на екрана - лесно ли се съобщават новини за несправедливости, за предателство или жестокост? 

- Ани: Опитвам се да не мисля с имена и лица, защото персонализирам ли проблема, мога и да се разплача, и да се разсмея. Обикновено един проблем се отнася и до голяма група хора, така че тогава просто съобщаваш фактите. Често обаче не успявам, защото и ние сме живи хора, които изпитват емоциите, които изпитват и зрителите ни.

Двамата популярни телевизионни водещи на обиколка из страната броени дни преди Евроизбори 2014
Двамата популярни телевизионни водещи на обиколка из страната броени дни преди Евроизбори 2014 Източник: novatv.bg

- Ники: Доста време полагах усилия да изглеждам на екран като робот... Минимум проява на човешка реакция или съпреживяване на нечия история! Идеята журналистът да бъде всячески безпристрастен повлия и на поведението ми на екран. По време на репортажите обаче винаги реагираме като нормални хора - със смях, ругатни или спорове между самите нас по тема в момента. Годините минават и в един момент си даваш сметка, че твърде стерилното или разкрепостеното поведение не са особено добър вариант. Както обикновено златната среда е за предпочитане!

- По-лесно ли се информира зрителят за поредната глупост на някой политик? 

- Ани: По-лесно изглежда на пръв поглед, но всъщност не е толкова лесно, защото поредната глупост на този, който ни ръководи, означава, че и ние сме глупаци, защото сме му поверили живота си.

- Ники: Глупостта за един може да е мъдрост за друг. В този мисъл едва ли ще е наша работа да обясняваме нечие поведение или действие. Премереното говорене и изобщо поведение, действията на политиците в България, като че ли имат много път пред себе си към по-добро и точно липсата им ни отваря доста работа.

Източник: Нова ТВ

- Какво ви беше най-трудно да съобщите за всички тези години? 

- Ани: Трудно ми е да чета за смъртта на колеги и деца, а много често се усещам гневна и готова да избухна, защото виждам проблемите, но не виждам решенията им.

Ани Салич и Ники Дойнов в СНИМКИ

- Ники: И зад най-големите обществени или природни катаклизми, водещи до човешки трагедии, стоят някакви обяснения, причини. Точно тях търсят журналистите. Когато казваш на хората, че два самолета са се забили в Ню Йорк и стотици хора там са загинали, във въздуха вече витаят въпроси - защо, кой, как. Така че дори да звучи крайно, проблемът не е в трудността да информираш за нечия трагедия, а да намериш отговора на - Защо!?

- Много хора казват, че не гледат новини, защото са само черни хроники. Какво бихте им казали? 

- Ани: Това е животът, ние не си измисляме новините, нито ги променяме. Има ги и катастрофите, и пияните, и крадците, и бедните и много богатите.....

- Ники: Журналистика се прави, така си мисля, за да бъдат хората информирани и това в крайна сметка води до възможно по-разумни решения за каквото и да било в живота им. Другото би било задоволяване на някакви собствени прищевки. Да, ние тичаме след всяко убийство, а не след всяко раждане или сватба, защото в едното има проблем и той би могъл след време да е и наш!. За другото можем да кажем само "Наздраве!". 

Източник: Vbox7.com

- Какво продава телевизията - хляб и зрелища или примери за доброто? 
- Ани: И двете - хората не изпускат новините за земетресения, наводнения и убийства. Но и първата новина, когато показва нечия добрина или успех, също се гледа и коментира много.  

- Ники: Телевизията продава времето си на тези, които искат да рекламират в нея. Това буквално, защото така се издържа. Иначе дава на хората целия шарен живот в умален вариант. Дали едно е повече за сметка на друго, решава всеки зрител. Между другото телевизията е лесен избор. Ако не ти харесва този канал, другият чака. Много ми се иска да имаме подобен избор и за други неща в живота. 

- Промениха ли се новините за последните години - терористични актове, падане на правителства, природни катаклизми...

- Ани: Във въпроса Ви се съдържа и отговорът. Да, промениха се, но не смея дори да си представя какво още ще се промени...след още 10 години...Дано този луд свят с тези луди политици най-сетне да се кротне и да разбере, че всички ние сме един скачен съд. Няма как да правиш Арабска пролет или да клатиш северна Африка, а ти да си живееш мирно и спокойно в Европа, та дори и в Америка...Това е само един пример, има още много други...

- Ники: Променя се технологията, събитията също, разбира се. Усилията вървят в посока по-близо до случващото се и по-живо представяне на всичко. Ако ме питате какво не искам да се случи с българските новини?! Да дойде ден, в който ще информиране за поредния атентат и ще казваме - е какво, животът все пак продължава. Нещо такова става напоследък на Запад. 

Източник: Нова ТВ

- Какво е според вас нивото на българския зрител - наистина ли всички разбират от политика и футбол?
- Ани: Не само от политика и футбол. Зрителите ни вече имат възможност да следят информацията в Интернет, да гледат чужди телевизии, да пътуват много, ето защо и задачата ни да ги задържим става все-по-трудна, но и по-интересна. И ние се развиваме, благодарение на развитието на зрителите ни. 

- Ники: Тези неща са популярни, близки до всички и затова всички имат мнение по въпроса. Така е навсякъде. Но дано си даваме сметка, че и едното, и другото, е много трудно да се прави добре, само изглежда лесно по телевизията. А за нивото - вкусът се възпитава. Не е наша работа обаче да казваме това да, това не. Въпреки че понякога,ще си призная, особено на тема музика ми се иска да имам администраторски права!

- Някои ще си кажат - тези двамата само четат новините и нищо повече. Каква е вашата отговорност като едни от най-разпознаваемите лица от телевизията у нас? 
- Ани: Аз работя 20 години в Новини, но никой нито веднъж не ме е заснел и показал в непристойна ситуация и и нито веднъж не съм прегазила закона. Това е в резултат на изключителния самоконтрол, който трябва да си налага всяка публична личност, когато има ясното съзнание, че формира обществено мнение и не може да се отнася безотговорно към това. 

- Ники: Да даваме правдоподобна информация, за да може изборът, за който вече стана дума, да е стъпил на солидна основа, иначе пречим, вместо да помагаме. Но снимането на истории продължава да бъде толкова важно, колкото и представянето им, така че стоенето в студиото далеч не е цялата картина на това, което правим. 

- Разкажете нещо от кухнята - кои са вашите инфарктни ситуации? И съответно кои са най-забавните? 
- Ани: На този въпрос отговарям вече 20 години едно и също, като и ситуациите са едни и същи. Не вярвам да изненадам някой с отговора. Липсата на достатъчно време за всичко, взаимодействието между човека  и техниката, което винаги може да доведе до някаква грешка, са естествено проблемните моменти в работата ни, но те слава Богу бързо отминават. Един ден няма еднакъв с другия, а това е както задължаващо, така и много интересно и мотивиращо да се учиш и да продължаваш напред.

- Ники: От инфаркта до забавлението в телевизията винаги има само една крачка. Така е всеки ден. След дни на спокойствие трябва да включиш моментално на шеста скорост, светкавична реакция, планетата като че ли започва да се движи по-бързо. Много хора биха изпитали дискомфорт  от такова ежедневие, от рязката промяна в пулса. А всъщност удоволствието е точно там. 

- Мотото на новините на NOVA е "Довери се на опита" - какъв е най-ценният урок от опита, който сте натрупали? 
- Ани: Да не давам оценки и да не съдя никой, защото много често истината се оказва лъжа. 

- Ники: Опитът се трупа с годините, а ние имаме късмет да работим това, което наистина харесваме. Но това, което стои преди всичко останало, поне при мен, е любопитството. Нищо повече! Няма ли го трудно се намира следващата история за разказване. А това ни е работата. 

Грандиозният концерт "Заедно сме номер 1 потвърди лидерството 

Господарите пяха "Черната овца", синоптичките на NOVA - "Страхотен ден"

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 5 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 6 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 10 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 10 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 11 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 11 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 11 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 11 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 11 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 12 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 12 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 12 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 12 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 13 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 13 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща