Ани Салич и Ники Дойнов за принципите и зрителите
Източник: netinfo
7

А ни Салич и Николай Дойнов са на екран от близо две десетилетия. Според проучване на GfK те са сред най-харесваните новинарски лица. Двамата разказват за отговорността за това, за принципите в журналистиката и в телевизията, и за крачката от инфаркта до забавлението в нюзрума. 

- Ани и Ники, от колко години вече водите новините? 

- Ани Салич: Работя за новини и актуални предавания вече 20 години - NOVA, Канал 3, БТВ и отново NOVA.

- Николай Дойнов: Тази година, като че ли стават 18 години!? Влязох през прага на Нова през 97-а, а на следващата започнах, освен репортерството, да водя новини. 

- Претръпнахте ли в секундите преди ефир или още се вълнувате преди всяка емисия?

- Ани: Няма жив репортер или водещ, който да не се вълнува преди ефир, Вярно, че при всеки вълнението е различно, но винаги го има. И всеки се успокоява по свой си начин. Едни се кръстят, други рисуват, трети дишат дълбоко, а четвърти си разказват вицове. Ние сме от последните, които често се опитват да свалят напрежението с някоя и друга шега.

- Ники: Вълнението, каквото го имаше в началото от самото влизане в студиото, сигнала на новините и първите думи, отдавна отстъпи място на любопитството от репортажите и представянето на темите. Удоволствието от споделянето на информацията със зрителите вече като че ли е 100-процентово!

- Как криете емоциите си на екрана - лесно ли се съобщават новини за несправедливости, за предателство или жестокост? 

- Ани: Опитвам се да не мисля с имена и лица, защото персонализирам ли проблема, мога и да се разплача, и да се разсмея. Обикновено един проблем се отнася и до голяма група хора, така че тогава просто съобщаваш фактите. Често обаче не успявам, защото и ние сме живи хора, които изпитват емоциите, които изпитват и зрителите ни.

Двамата популярни телевизионни водещи на обиколка из страната броени дни преди Евроизбори 2014
Двамата популярни телевизионни водещи на обиколка из страната броени дни преди Евроизбори 2014 Източник: novatv.bg

- Ники: Доста време полагах усилия да изглеждам на екран като робот... Минимум проява на човешка реакция или съпреживяване на нечия история! Идеята журналистът да бъде всячески безпристрастен повлия и на поведението ми на екран. По време на репортажите обаче винаги реагираме като нормални хора - със смях, ругатни или спорове между самите нас по тема в момента. Годините минават и в един момент си даваш сметка, че твърде стерилното или разкрепостеното поведение не са особено добър вариант. Както обикновено златната среда е за предпочитане!

- По-лесно ли се информира зрителят за поредната глупост на някой политик? 

- Ани: По-лесно изглежда на пръв поглед, но всъщност не е толкова лесно, защото поредната глупост на този, който ни ръководи, означава, че и ние сме глупаци, защото сме му поверили живота си.

- Ники: Глупостта за един може да е мъдрост за друг. В този мисъл едва ли ще е наша работа да обясняваме нечие поведение или действие. Премереното говорене и изобщо поведение, действията на политиците в България, като че ли имат много път пред себе си към по-добро и точно липсата им ни отваря доста работа.

Източник: Нова ТВ

- Какво ви беше най-трудно да съобщите за всички тези години? 

- Ани: Трудно ми е да чета за смъртта на колеги и деца, а много често се усещам гневна и готова да избухна, защото виждам проблемите, но не виждам решенията им.

Ани Салич и Ники Дойнов в СНИМКИ

- Ники: И зад най-големите обществени или природни катаклизми, водещи до човешки трагедии, стоят някакви обяснения, причини. Точно тях търсят журналистите. Когато казваш на хората, че два самолета са се забили в Ню Йорк и стотици хора там са загинали, във въздуха вече витаят въпроси - защо, кой, как. Така че дори да звучи крайно, проблемът не е в трудността да информираш за нечия трагедия, а да намериш отговора на - Защо!?

- Много хора казват, че не гледат новини, защото са само черни хроники. Какво бихте им казали? 

- Ани: Това е животът, ние не си измисляме новините, нито ги променяме. Има ги и катастрофите, и пияните, и крадците, и бедните и много богатите.....

- Ники: Журналистика се прави, така си мисля, за да бъдат хората информирани и това в крайна сметка води до възможно по-разумни решения за каквото и да било в живота им. Другото би било задоволяване на някакви собствени прищевки. Да, ние тичаме след всяко убийство, а не след всяко раждане или сватба, защото в едното има проблем и той би могъл след време да е и наш!. За другото можем да кажем само "Наздраве!". 

Източник: Vbox7.com

- Какво продава телевизията - хляб и зрелища или примери за доброто? 
- Ани: И двете - хората не изпускат новините за земетресения, наводнения и убийства. Но и първата новина, когато показва нечия добрина или успех, също се гледа и коментира много.  

- Ники: Телевизията продава времето си на тези, които искат да рекламират в нея. Това буквално, защото така се издържа. Иначе дава на хората целия шарен живот в умален вариант. Дали едно е повече за сметка на друго, решава всеки зрител. Между другото телевизията е лесен избор. Ако не ти харесва този канал, другият чака. Много ми се иска да имаме подобен избор и за други неща в живота. 

- Промениха ли се новините за последните години - терористични актове, падане на правителства, природни катаклизми...

- Ани: Във въпроса Ви се съдържа и отговорът. Да, промениха се, но не смея дори да си представя какво още ще се промени...след още 10 години...Дано този луд свят с тези луди политици най-сетне да се кротне и да разбере, че всички ние сме един скачен съд. Няма как да правиш Арабска пролет или да клатиш северна Африка, а ти да си живееш мирно и спокойно в Европа, та дори и в Америка...Това е само един пример, има още много други...

- Ники: Променя се технологията, събитията също, разбира се. Усилията вървят в посока по-близо до случващото се и по-живо представяне на всичко. Ако ме питате какво не искам да се случи с българските новини?! Да дойде ден, в който ще информиране за поредния атентат и ще казваме - е какво, животът все пак продължава. Нещо такова става напоследък на Запад. 

Източник: Нова ТВ

- Какво е според вас нивото на българския зрител - наистина ли всички разбират от политика и футбол?
- Ани: Не само от политика и футбол. Зрителите ни вече имат възможност да следят информацията в Интернет, да гледат чужди телевизии, да пътуват много, ето защо и задачата ни да ги задържим става все-по-трудна, но и по-интересна. И ние се развиваме, благодарение на развитието на зрителите ни. 

- Ники: Тези неща са популярни, близки до всички и затова всички имат мнение по въпроса. Така е навсякъде. Но дано си даваме сметка, че и едното, и другото, е много трудно да се прави добре, само изглежда лесно по телевизията. А за нивото - вкусът се възпитава. Не е наша работа обаче да казваме това да, това не. Въпреки че понякога,ще си призная, особено на тема музика ми се иска да имам администраторски права!

- Някои ще си кажат - тези двамата само четат новините и нищо повече. Каква е вашата отговорност като едни от най-разпознаваемите лица от телевизията у нас? 
- Ани: Аз работя 20 години в Новини, но никой нито веднъж не ме е заснел и показал в непристойна ситуация и и нито веднъж не съм прегазила закона. Това е в резултат на изключителния самоконтрол, който трябва да си налага всяка публична личност, когато има ясното съзнание, че формира обществено мнение и не може да се отнася безотговорно към това. 

- Ники: Да даваме правдоподобна информация, за да може изборът, за който вече стана дума, да е стъпил на солидна основа, иначе пречим, вместо да помагаме. Но снимането на истории продължава да бъде толкова важно, колкото и представянето им, така че стоенето в студиото далеч не е цялата картина на това, което правим. 

- Разкажете нещо от кухнята - кои са вашите инфарктни ситуации? И съответно кои са най-забавните? 
- Ани: На този въпрос отговарям вече 20 години едно и също, като и ситуациите са едни и същи. Не вярвам да изненадам някой с отговора. Липсата на достатъчно време за всичко, взаимодействието между човека  и техниката, което винаги може да доведе до някаква грешка, са естествено проблемните моменти в работата ни, но те слава Богу бързо отминават. Един ден няма еднакъв с другия, а това е както задължаващо, така и много интересно и мотивиращо да се учиш и да продължаваш напред.

- Ники: От инфаркта до забавлението в телевизията винаги има само една крачка. Така е всеки ден. След дни на спокойствие трябва да включиш моментално на шеста скорост, светкавична реакция, планетата като че ли започва да се движи по-бързо. Много хора биха изпитали дискомфорт  от такова ежедневие, от рязката промяна в пулса. А всъщност удоволствието е точно там. 

- Мотото на новините на NOVA е "Довери се на опита" - какъв е най-ценният урок от опита, който сте натрупали? 
- Ани: Да не давам оценки и да не съдя никой, защото много често истината се оказва лъжа. 

- Ники: Опитът се трупа с годините, а ние имаме късмет да работим това, което наистина харесваме. Но това, което стои преди всичко останало, поне при мен, е любопитството. Нищо повече! Няма ли го трудно се намира следващата история за разказване. А това ни е работата. 

Грандиозният концерт "Заедно сме номер 1 потвърди лидерството 

Господарите пяха "Черната овца", синоптичките на NOVA - "Страхотен ден"

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Големият победител от „Игри на волята: България“ ще стане ясен утре

Големият победител от „Игри на волята: България“ ще стане ясен утре

Любопитно Преди 1 час

Елизабет зае шестото място в най-екстремната надпревара

Оперираха едно от златните момичета

Оперираха едно от златните момичета

Любопитно Преди 2 часа

Илиана Раева: Бързо се възстановявай, прекрасна моя!

Експерт за Омикрон: Напълно различна генетика

Експерт за Омикрон: Напълно различна генетика

Теми в развитие Преди 5 часа

Според южноафриканския специалист ваксинацията е изключително важна

Прокуратурата с подробности за убийството край Кнежа

Прокуратурата с подробности за убийството край Кнежа

България Преди 6 часа

Задържаните не са криминално проявени

Борисов обясни защо се е отказал от депутатското място

Борисов обясни защо се е отказал от депутатското място

България Преди 6 часа

Борисов: Румен Христов ще е съпредседател на ПГ на ГЕРБ - СДС

Радев пред Макрон: Очакваме необратими резултати от РС Македония

Радев пред Макрон: Очакваме необратими резултати от РС Македония

България Преди 7 часа

Двамата обсъдиха двустранните отношения

ЕК започна две съдебни процедури срещу България

ЕК започна две съдебни процедури срещу България

България Преди 7 часа

Едната е за неправилно прилагане на обмяната на данните за съдимост

Сергей Лавров

Лавров: Кошмарният сценарий на военна конфронтация се завръща в Европа

Свят Преди 7 часа

Лавров поясни, че Москва не е заинтересована от конфликти

Мани

Мани от "Игри на волята": И хейтърите знаят, че аз съм шампион

Любопитно Преди 8 часа

Риалити звездата говори откровено за мъжете в живота ѝ

Нинова: Няма договорка аз да съм председател на НС

Нинова: Няма договорка аз да съм председател на НС

България Преди 9 часа

Нинова: Да се подпише това споразумение и едва тогава да започнем да говорим за имена и постове

<p>Потенциално опасен астероид приближава Земята</p>

Астероид с диаметър над 300 м ще се приближи до Земята

Технологии Преди 9 часа

4660 Nereus е чест посетител на пространството край Земята и е познат на учените

Издръжлив като танк, но с елегантен дизайн - Nokia XR20

Издръжлив като танк, но с елегантен дизайн - Nokia XR20

Технологии Преди 9 часа

По дефиниция е смартфон от среден клас, но при по-обстоен преглед на спецификациите се оказва, че това устройство е много повече

<p>Осъдиха шофьорката, прегазила Тоско Бозаджийски в Гърция</p>

Съдът в Солун осъди шофьорката, прегазила Тоско Бозаджийски

България Преди 10 часа

28-годишният българин почина, след като беше пребит от група привърженици на ПАОК в Солун

Премиерен филмов маратон в каналите на Нова Броудкастинг Груп през декември

Премиерен филмов маратон в каналите на Нова Броудкастинг Груп през декември

Любопитно Преди 10 часа

Селекция от екшън, фантастика и семейно забавление по DIEMA, KINO NOVA и DIEMA FAMILY

болница лекари пациент

Отпада забраната за извършване на планови операции в лечебните заведения

Теми в развитие Преди 10 часа

Сравненията с други държави, в които се налага локдаун, не са уместни, тъй като условията и подходите са различни, отбеляза той

<p>РЗИ с позиция за починалото дете с менингит</p>

Столичната РЗИ с позиция за починалото дете с менингит

България Преди 10 часа

Към момента се чакат резултатите от пробите на всички деца и персонала на детското заведение