Фрагменти 33: Русия и нашите предразсъдъци
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Носталгиците да си траят, по възможност

По едно набоковско изключение (помните ли професор Пнин, Тимофей Павлович?), ще се самоцитирам. Следното е малка извадка от наш разговор с Даниел Ненчев за специалното издание “Creative Bulgaria“. Там казвам така: „Понеже ненавиждам генерализациите тип „българинът бил такъв или онакъв“, да напомня: има стотици видове българи, и по-важно – стотици видове млади българи. Има всякакви по цялата скала между будни и бяло гето, а също и двете в комбинация (смях). Съзирам особен и насърчителен вид прагматизъм, който, като решително „десен“ човек, подкрепям – да си инициативен, но най-вече да си правиш сметката как можеш да продадеш идеите си. Разбира се, аз винаги съм скептик от епиктетов порядък, защото съм виждал лично как купища прогресивни идеи се провалят с трясък“.

***

Защо, ще попитате вие, съвсем резонно. Освен удиалъновото „а защо не“, имам и отговор по същество: защото все още, най-общо, сме предмет на поданическа култура, която е тъкмо обратното на гражданствената. И фактът, че се концентрираме основно върху социодигитални фрустрации, внезапно намерили „медиа аутлет“, не помага никак.

***

Вместо да се хванем в ръце и да се самоорганизираме, от малките реални общности към големите цели.

***

Тук мога дълго да говоря как колективистичното ни начало (пришпорено от няколко робства, последно съветското) ни тика към атавистичен страх от гражданствеността, и в крайна сметка – към вече популярната в приложната психология „култура на заучена безпомощност“, която някак е хитът сред ежегодния сонм „психоложки“, които бълва моят философски факултет в СУ, и които намират достъп до медии.

***

По моему, и като преподавател, терминът би трябвало да бъде „приучена безпомощност“, за да включи в себе си и всички когнитивно провалени студенти, пощипнали тва-онова от психологията и философията. Защото лошото преподаване „приучава“ към лесното и първото ниво, и то се проектира в националната душа. Но това в сферата на киселата ирония.

***

То е като да питаш кой е най-големият джаз-тропметист, и винаги донякъде е и въпрос на вкус. Чет Бейкър, щот е по-наркоман от Майлс и Дизи? Или пък Луи Армстронг? А защо не някой от следния ред, защото не са станали „звезди“ на тромпета – Мъгзи Спаниър, Бъбър Майли, Клифърд Браун, Блу Мичъл, и най-вече първопроходецът Бъди Болдън?

***

Или пък, по моему, най-подцененият велик – Суийтс Едисън?

***

Т.е. ние робуваме на това, което ни е сведено от медийната и поп-култура, а не от преподавателското. И само ние – т.е. вие – избирате във вкусовете си дали да бъдете будни или „бяло гето“. Последното, да не му се сърдим културологично, има простата задача да оцелее, а не да различава Юпитеровата симфония от 35-тата.

***

Т.е. нашата задача с вас е друга – да отделим някакво време да образоваме изоставащите. Шеговито казано, досущ като във военен съветски филм, да не изоставяме своите ранени. След като априори, с необходимата доза смях и самодоволство, знаем, че поне ние сме се спасили.

***

Ще дам и чудесен пример. Сериозна част от днешното рязко геополитическо противопоставяне с Русия се дължи не само на цинично-икономико-политически причини, а на самото неразбиране какво е това „Русия“, включително „Русия на Путин“. Аз имам щастието да владея относително добре руски език и се чувствам длъжен да кажа – това все още си остава най-креативният възможен народ, без значение дали путиновата държава го държи на нетраен салам и половинка водка.

***

Т.е. ние, прозападните, не знаем, че там има много по-умни от нас прозападни – и това е като унаследен „марксистко-ленински“ проблем.

***

Това донякъде по повод и на наскоро учреденото у нас движение „За свободна Русия“.

***

Да, вглеждането в руското минало – имперско и съветско – неизбежно предизвиква истински уплах, както веднъж каза Емил Чоран. Минало на подземна народна тревога, изпълнено с обречено очакване: Русия все успява и не успява едновременно. Но Русия, с извинение, не ни е враг – тук без детинските прозападни мастурбации, отвъд чистата геополитическа логика.

***

Впрочем имате ли някаква представа какво мислят за нас руснаците? Три нива, от разговорите ми с какви ли не руснаци, плюс други четения. Първо, младите хора в Русия въобще и не подозират за нашето българско съществуване, така че ги изключваме (включително прекрасните нови порноактриси като Eva Elfie, май беше от Красноярск, гагага).

***

Второ, средното поколение, активно във Фейса, почти единодушно смята, че ние сме некви неблагодарници заради 1877, и сме се „чалнали“, т.е. видели сме полза от НАТО и ЕС. Но същите провокирани „единомслия“ там важат много повече за прибалтийските републики, т.е. ако си мислите, че руснаците стават и лягат с проблема „Болгария“, няма подобно нещо. Те се възпаляват далеч повече от, да речем, поляците. И буквално не мислят изобщо за нас, което е разсмиващо (на нашия фоб-фил вечен дискурс).

***

Трето, по-възрастните. Разбира се, те са „имперци-съветци“ и категорично смятат, че трябва да се възстанови СССР. Там са и истинските носталгици, на които се крепи путиновата нео-империя, идеологически. Тях няма да ги коментирам, защото ми напомнят на едно великолепно изречение от Фокнър – „surely love is a kind of blackmail“.

***

Четвърто, да се държим спокойно и мъдро спрямо путиновата държава. С хайдегеровото Sorge, но и с чорановото зряло разбиране към bully-like Русия. Да я обичаме, културно и всякак, колкото и да е войнствена – ако разбирате руската безкрайна душа. И да разграничаваме руската политика от руския културен „фронт“, ако ми се разбира пак иронията.

***

Пето, има решително разомагьосване на Запада (и особено САЩ) в съзнанието на източноевропейския плебс. Т.е. контекстът, особено у нас, е съвсем друг, в сравнение с, да речем, 1992. Руската неоимперска тяга донякъде разчита на това, но далеч по-голям проблем при тях е разправията за Тайван. Т.е. в сравнение с китайската заплаха песковците (тези бешеные псы, хаха) въобще ни ни отразяват.

***

Шесто и последно: световна война ще има, но не днес.

***

Сега ми хрумна: добре, че е православната вяра, Хатишерифът и Хумаюнът, Бозвели и всички, които се бориха за независима българска църква. Без тях, от Раковски нататък, можеше да сме като ирландците – да говорим езика на своите поробители, и само прадядовците да говорят на келтски. Това – с намигване.

***

Но като казах „ирония“ по-горе: какво ни пречи да направим „Съюз на олигарсите в България“, по подобие на работодателските организации? Представете си как този съюз участва в „тристранката“, щот де факто решава всички „български съдбини“, и я прави „четиристранка“, а именно държавата, профсъюзите, бизнеса и „Бизнеса“. Да, и аз се смея.

***

Русия: ние, българите, сякаш нямаме национална „душа“, но при тях се намира в излишък.

***

Съвременната путинова държава сякаш не познава вредното действие на размишлението (защото уж имат Достоевски и Толстой), както и крайните точки на самосъзнанието, където то ражда културна анемия. Венедикт Ерофеев и Владимир Набоков там все още са смятани за „предатели“, щот твърдят, образно казано, че Русия е нещо далеч повече – и ужас, по-малко - от Отечествената война.

***

Какво ще се изправи срещу тях, освен един малокръвен, обезсилен либералистки свят?

***

Не подценявайте все пак нашия избор в полза на западните просвещенски предразсъдъци – те все още „работят“, не са съвсем атрофирали инстинкти.

***

Но и не забравяйте споменатия Веничка Ерофеев: „Наше завтра светлее, чем наше вчера и наше сегодня. Но кто поручится, что наше послезавтра не будет хуже нашего позавчера?“

***

Жалко, че Путин, повидимому (тургеневско наречие, впрочем), видимо не го е чел.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 6 минути

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 46 минути

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 1 час

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 1 час

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 2 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 2 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 2 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 2 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 2 часа

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

<p>Слънцето ще се покаже в петък, ще вали ли през уикенда</p>

Облачността се разкъсва в петък, какво ще е времето през почивните дни

България Преди 2 часа

Минималните температури ще са между 3° и 8°

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 10 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 11 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 12 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 12 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани