Моята река
Източник: Vesti.bg
0

Тя не е дълга като Нил. Тя не е кокетна като Сена. Тя не е плавна като Дунав. Тя не шуми като Марица в учебниците по история. Тази малка „софиянка не е с каменно корито като Перловската река. Но тя е МОЯТА река. Тя ме отгледа и до днес живея с нея. Когато строяхме къщата край нейния бряг, за да не се пречкам по детински на майсторите, ме натирваха да джапам в ледените ѝ вирчета и да си правя „язовирчета”.

Тя ме хранеше с първата си коприва, израснала на припечните ѝ брегове. Тя ме поеше с ароматен бъзов сироп от нейните разцъфтели бъзаци. Там, край реката бяха и първите неосъзнати флиртове, когато в горещината на маловодието ѝ махленските момчета се правеха на бабаити, като затваряха с големи камъни вировете ѝ. После връзваха уловените пъстърви на низи и демонстративно ги размахваха в ръце, за да се изфукат: „Виж, че вече съм голям рибар!”.

Тази река е част не само от моя живот, а и от моя дом. Прозорецът на хола е фототапет на живо – планинска река с морени и водопадчета. Вечер в спалнята ромонът на реката ме приспива, а хладината и зеленината ѝ ни спасяват от жегите. Тази река бе и една от причините да остана в родината си преди четвърт век. Така всъщност аз останах нейна, а не само тя моя. Дадох си сметка, че няма да имам втори шанс да живея с високопланинска река в двора. Красотата на езерото, в което тя се влива, е равна на най-известните алпийски езера. Затова преди много години, след първото си завръщане от Швейцария, си го прекръстих „Лаго ди Панчаре”.

Но, както винаги става в днешния ни български живот, има едно голямо НО. Моята река вече не е идилична като в детството. И то не защото загубих детската наивност и сладостта на спомените, а защото тя е омерзена. Да, омерзена, а не само замърсена с пластмасови опаковки, строителни отпадъци, стари хладилници и............фекални води. В нея вече и мамарци няма, а какво остава за онази пъстърва от преди години!

Всеки петък привечер, контрабандиращи помпи – бибета я заразяват с влудяващия аромат на септична яма, стелещ се по бреговете на долчинката ѝ сред селските боклуци и прораснал храсталак. Дори Лагото вече 35 години не е почиствано и се е превърнало в блато, тинясало и затлачено от водорасли-мутанти поради отпадните води.

Снимките на езерото начело на сайта на общината ни са красиви, но лъжовни и без аромат. Всеки пореден кмет се оправдава, че няма пари за канализация и почистване на речното корито и езерото, а всъщност предпочита инертността на нищонеправенето. Пък и колко ще са тези негови подопечни жители с екологично съзнание, дето вместо безплатно да си ползват заустената право в реката или езерото септична яма, ще дадат шапка пари, за да се включат в законна канализация. Тук да не ти е Швейцария с „Лаго ди... ” или някое „...Зее”, в което и ветроходните лодки влизат в езерните води с химическа тоалетна?

Та всеки наш пореден кандидат-кмет обещава чудеса, спазване на правила и чистота, докато сложи табелката с името си на тапицираната врата в общината. Единственото, което прави, е да поизсече инцидентно в коритото на реката дървета, които може да продаде, и да остави безполезните му дървета и храсталак да се вдивяват сред старите дюшеци, изтърбушени мебели и сгурия. Знаем си, че след изборите пак следват нощните бибета.

Ето ни истинските „Столичани в повече”! Живеем сред собствените си отпадъци и нечистотии с лъжовни обещания, неосъществени екомечти и с ненаказан тарикатлък. И ние се чудим защо удавените хора в България от затлачени реки, дерета и безстопанствени язовири са повече от видовете риби, които все още могат да живеят във водите им. Цъкаме състрадателно, плюем в пазвата си и пускаме бибето...................

Мисля си тези работи и пиша тези редове, слушайки ромона на реката. Но всъщност тя вече не бълбука закачливо, а пищи от ужаса на мръсотията, безхаберието и занемарата. Къде са всички екологични организации и пропагандиращи телевизии? Защо те не ни казват, че всъщност няма особен смисъл да изчистваме България за един ден, ако в останалите дни я цапаме безотговорно или допускаме другите да го правят, като мълчаливо ги търпим?!

Една река – един проблем, а може би един изгубен живот някой ден?! Защо още от училище не ни научат да бъдем толерантни към земята, на която сме се родили и определено не опазваме достатъчно? Казват, че в Япония – страна от Изтока, фаворитизираща хармонията, красотата и природата, е въпрос на социален престиж да се запишеш доброволец, за да работиш в облагородяването на императорските градини един-единствен разрешен ти ден. И си взимаш отпуск, което също е нещо изключително в тази страна! После се гордееш с труда си от този ден.

Представяте ли си всички тези доброволци, които отидоха през юни да чистят вече удавената в кал България, да бяха изчистили предварително деретата-убийци? Дали нямаше да им е по-лесно, да са по-горди и повече хора да са живи и щастливи днес?! Не е ли добре всяка година да има седмица: „Да изчистим коритото на нашата река!”, „Да изчистим детската площадка на нашите деца”, „Да изчистим кучешката поляна на нашите кучета”, „Да изчистим надрасканите фасади и спирки в нашия квартал” и т.н. с помощта на съответните общински служби? Да, вярно е, че всеки плаща данъци за тяхната поддръжка, но вижте ги как изглеждат с Вашите пари. Вашият труд сигурно ще подобри нещата, защото когато си вложил собствени усилия и време в облагородяването и опазването на нещо, го цениш и обичаш повече. Така, както аз обичам МОЯТА река..............................

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 5 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 8 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 8 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 9 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 9 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 9 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 9 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 10 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 10 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 11 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 11 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 11 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 11 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 11 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 11 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове