Заради лошото време: Тежка е обстановката в страната
Заради лошото време: Тежка е обстановката в страната   
Източник: Иван Янев, БГНЕС (архив)
26

Продължаващите снеговалежи и силният вятър създават проблеми в Сероизточна България. Синоптиците прогнозират пик на силния вятър и валежите днес следобед.

В Русенска, Силистренска и Разградска област са затворени всички пътища

за почистване, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Силата на вятъра в Русе достига до 20 м/сек, а снежната покривка е над 20 см, съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

Видимостта е сведена до минимум и снегопочистващите машини не могат да работят, каза директорът на областното пътно управление там Минчо Минчев.

Непрекъснатото снегонавяване прави неефективно почистването, обясни областният управител на Русе Стефко Бурджиев.

Минчо Минчев съобщи, че

около 50 автомобила са закъсали рано тази сутрин

по пътя Червена вода - Семерджиево - Ветово.

Русенската община Сливо поле обяви бедствено положение. Девет населени места в община Русе са без ток.

От рано тази сутрин се работи по извличане на закъсали в преспи автомобили. Мобилизирана е цялата техника за спасяването на хората в тях.

Около 16 автомобила са закъсали във вилната зона Касева чешма край Русе. По пътя за Сандрово от преспите са извадени други две коли и два автобуса, информира кметът на Русе и призова хората да не предприемат пътуване.

При стихване на вятъра в рамките на 10-12 часа ще успеем да почистим пътищата в областта, заяви областният управител Стефко Бурджиев.

В разградско силните снегонавявания водят до почти нулева видимост. Скоростта на вятъра в региона достигна 26 м/сек, температурата е от минус 10 до минус 13 градуса.

Верижна катастрофа, при която са се ударили седем автомобила, затвори около 8 ч. тази сутрин пътя Разград - Шумен, съобщиха още от полицията в града. Инцидентът е станал близо до разклона за Радинград, малко преди село Ушинци. Пострадали няма.

Между 14 и 18 м/сек, с пулсации е скоростта на духащия Силистренско вятър от север-североизток.

Видимостта е влошена, главните пътища до съседните области са затворени заради навявания.

На отделни места в Тутраканската община има

триметрови снежни преспи

Направени контролно-пропускателни пунктове и е забранено излизането на автомобили извън общината.

Почистват се пътищата за селата Шуменци и Варненци, за да се превозят нуждаещи се от хемодиализа хора. Затруднено е снабдяването с хляб и хранителни продукти. Без електричество са селата Царев дол и Търновци.

Навявания по пътищата има и в Алфатарската, Дуловската и Силистренската община. По пътя от Силистра за Добрич в покрайнините на Силистра е създаден контролно-пропускателен пункт, тъй като главният път за Добрич е затворен.

Навсякъде има закъсали автомобили.

Затворени пътища има и в Шуменска област.

61 населени места в Североизточна България са без ток

към 11:00 ч.поради силния вятър и снеговалежите, съобщиха от електроразпределителното дружество.

Най-засегната е област Добрич, където без ток са 21 села. В област Шумен без електрозахранване са 17 населени места, в област Разград – 13, в Русе – 5, в Търговище – 3, във Варна - 1 и в Силистра – 1.

Влошените метеорологични условия предизвикаха аварии по електроразпределителната мрежа в Североизточна България. Основният проблем, който срещат аварийните екипи, е силният вятър, с пориви на места, достигащи 90 км/ч.

Автомагистрала "Люлин" се затваря

и в двете посоки, поради снегонавяване, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Летище София работи при зимни условия. До момента полетите се извършват по график, съобщиха от пресслужбата на летището. Полосата е почистена.

Падна козирката на летище Пловдив откъм терминал "Пристигащи".

Директорът на летището Дойчин Ангелов съобщи, че козирката се е откъснала заради натрупалия се сняг. Случило се е през нощта, когато не е имало пътници.

Новият пътнически терминал на Летище Пловдив бе открит на 1 юли 2009 година. Близо 19 млн. лв. са вложени в изграждането му.

Според директора Ангелов за качеството на строителните работи трябва да бъде попитан изпълнителят - строителната фирма "Коев" ЕООД.

Агенция "Фокус" напомня, че още миналата година ръководството на летище Пловдив се закани, че ще съди строителя заради крайно некачествената работа.

Към 13 ч. днес летището е отворено.

Заради силния вятър, акваторията и каналите на пристанища Варна-изток, Варна-запад, "Леспорт" и "Фериботен комплекс" са затворени за движение на всякакви плавателни средства.

Повечето от селата в община Тунджа са останали без ток

през нощта поради прекъснати кабели от северния вятър със скорост повече от 20 м в секунда, съобщи дежурният в областна администрация Ямбол.

Около 3.00 часа силните пориви на вятъра са изтръгнали и стоварили на пътя за ж. п. гарата ламаринен покрив на автосервиз. Пътят е затворен, докато препятствието бъде
премахнато.

Водоснабдяването в две села на община Тунджа е прекъснато поради липса на електричество.

Виж още за пътната обстановка и времето в страната на Sinoptik.bg

Верижна катастрофа е една от причините за затварянето на пътя между Кюстендил и София, съобщи директорът на областното пътно управление в Кюстендил Юлияна Божилова. Катастрофата е в района на с. Прибой.

Пътят е затворен и заради снегонавяванията и преспите в участъка. Всички пътуващи по направлението се пренасочват през Дупница и главният път Е-79.

Облачност, силен снеговалеж и мъгла ограничават видимостта за водачите на автомобили на прохода Шипка, във високопланинската туристическа местност Узана и по всички пътища в Габровско.

Новата снежна покривка в планината вече надхвърля 20 см, общо височината на снега е около 160 см, на места има снежни виелици, образували са се и поледици, съобщиха от щаба по сигурността при общинската администрация.

Пътят през прохода Шипка се почиства и се опесъчава, проходим е при зимни условия, но новият сняг го прави хлъзгав и несигурен.

Силен северен вятър навява преспи в местността Узана, пътят към зимния курорт не е почистен.

На места по градските и междуградските пътища има паднали дървета и клони.

Задължително с вериги, без ремаркета и полуремаркета

е движението през проходите Рожен, Пампорово, Превала и Печинско, съобщиха от Областното пътно управление в Смолян.

Същото ограничение за автомобилите е въведено и за пътищата Девин-Михалково, Соколовци-Момчиловци-Малка Арда и Смолян- Рудозем.

Без ремаркета и полуремаркета трябва да бъдат товарните автомобили, преминаващи по маршрутите Гоце Делчев- Тешел и Сърница- Доспат.

Предстои от поделение на МО, дислоцирано в област Стара Загора, да се изпрати тежка инженерна техника за осигуряване проходимостта в района на село Бисер.

В Добричка област 34 населени места са с прекъснато електроснабдяване. В региона духа североизточен вятър, чиято скорост достига до 12 м/сек.

Преустановено е пропускането на всички видове моторни превозни средства през ГКПП-Кардам към Румъния поради тежката зимна обстановка в съседната страна.

Затворен е пътят от Добрич през селата Карапелит-Коларци-Средище и Тервел-Честименско-Алеково по искане на пътното управление в Силистра заради силния вятър и поледиците, информират от Областното пътно управление в Добрич.

Продължава да е преустановено движението на влакове

в участъка Симеоновград - Свиленград. Продължава работата по възстановяване на железопътната линия в участъка между гарите Гълъбово - Раднево.

Усложнява се обстановката по жп. линии София-Кулата, София-Кюстендил и София-Драгоман.

Поради обледеняване на стрелки и снегонавявания са спрени влакове на гари Кракра, Драгичево, Владая и Костинброд.

Има три международни и шест вътрешни влака, които са спрени,

съобщи пред Би Ти Ви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

"Железопътният транспорт изглежда като най-безопасен. На местата, където има наводнения, е спряно движението. Закъсали пътници между гарите няма, нуждаещите са настанени на топло, осигурена им е храна", добави той.

"В зоните, където е бедствието, има сформирани спешни екипи, които от днес започват отстраняване на авариите.

Където е наводнено все още нищо не може да се работи, но където има свлачища и прекъснати кабели екипите започват да работят."

Преустановява се движението на всички превозни средства

през ГКПП-Кардам и ГКПП-Силистра, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Преустановява се движениетои  на всички превозни средства през ГКПП-Дунав мост в двете посоки.

Мярката е резултат от въведена забрана за движение на всички МПС на територията на област Русе поради изключително сложната метеорологична обстановка.

По информация, получена в Главна дирекция "Гранична полиция", румънските власти са преустановили движението по пътя Гюргево-Букурещ.

Пътуването към ГКПП-Златоград е възможно само с вериги. На ГКПП "Капитан Андреево" е преустановена работа и в двете посоки, нивото на водата е около 100-120 см. над асфалта и дължина около 1500 м., като продължава слабо да се покачва, ГКПП "Капитан Петко войвода" също е затворено.

Пропускателната дейност на ГКПП "Лесово" е засилена, като има натрупване на товарни автомобили за изход около 1,5 км.

Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности