6

У словията за членството на България в еврозоната са критикувани от държави, които нямат толкова добро икономическо сближаване с валутния съюз. Това посочи пред Радио „Фокус” финансистът д-р Емил Хърсев.

Той каза още, че процесът по присъединяването на България към Банковия съюз на ЕС не изисква особена подготовка, по-скоро представлява преразпределяне на компетенциите по банковия надзор и регулирането на банковата ни система.

В същото време България е първата страна, която ще се присъедини към еврозоната при този нов режим на членството и това предполага прехвърлянето на остатъчната част от суверенитета ни в областта на паричната политика на Европейската централна банка.

„Въобще цялата сложна програма от мерки, предварителни условия, които се поставят пред България за присъединяването ѝ към еврозоната, са обект на много сериозна критика, предимно от страни като Чехия, Полша и Унгария, поради една проста причина – това, което се случва сега с България, в бъдеще предстои да се изпълнява и от всяка следваща страна, която предстои да се присъедини, в това число Полша и Румъния”, посочи Хърсев.

„Страни, които, за разлика от България, нямат тази степен на конвергенция - при историческото развитие на обстоятелствата, благодарение на това, че ние през 1997 г. се отказахме до голяма степен от паричен суверенитет, от самостоятелна парична политика и приехме системата на валутен съвет”, подчерта финансиста.

Според Емил Хърсев членството на България в Банковия съюз няма да измени изведнъж картината на банковия сектор у нас.

Той допълни, че предстоят промени в законите за кредитните институции,  БНБ и банковата несъстоятелност.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@