Защо Европа е на кръстопът
Източник: Жанета Нейкова
37

Е вропа е на кръстопът, изправена пред съдбоносен избор, хората отчаяно искат да бъда чути. 

Това заяви в речта си пред евродепутатите в Страсбург италианският премиер Джузепе Конте. Дебатът за бъдещето на Европа бе дългоочакван по време на пленарната сесия през февруари. 

Конте предупреди, че сред най-големите рискове за Европа са разделението по миграционния въпрос и популизмът. 

"Имаме възможност да предотвратим случващия се процес на откъсване на управляващите от гражданите. Подобен ход на събитията, ако продължи да бъде подхранван, може да доведе до спукването на балона на целия Европейски проект. Подобен "обратен завой" може да бъде постигнат единствено чрез солидарност и сближаване между държавите-членки", отбеляза Конте.

Според него, трябва да се помисли за следващата финансова рамка и за повече средства за охрана на границите. Той поиска и създаването на единна европейска отбрана.

Също, според италианския премиер, са необходими радикални действия срещу популизма. 

Източник: Жанета Нейкова

Какво е бъдещето на Европа коментираха пред журналисти и някои от българските евродепутати. 

От изказванията им стана ясно, че те виждат оптимизъм в бъдещето на Европейския съюз след изборите през май, както и след Брекзит. Някои от тях подчертаха причините защо е важно да бъдем част от общност, защо е от значение всички да работим заедно и ЕС да говори в един глас. 

Повод за коментар стана и публикуваното в "The Guardian" и "Libération" отворено писмо на 30 от водещите интелектуалци в световен мащаб, които предупреждават, че идеята на Европа е под заплаха. 

Какво казаха някои от българските евродепутати, прочетете по-долу:

Асим Адемов, ЕНП/ГЕРБ

Досега разбрахме какво не иска Великобритания, но не и какво иска. Хаосът с Брекзит е пълен. Трябва да бъде уточнено при какви условия Великобритания ще напусне ЕС. По повод писмото на интелектуалците - че Европа се разпада - слуховете ще се окажат пресилени. По-добре е да сме заедно и заедно да градим бъдещето си, вместо да се разделяме и разпадаме. От почти 70 години на територията на Европейския съюз няма военни действия, подчерта евродепутатът. 

Ева Майдел, ЕНП/ГЕРБ

Ева Майдел, ЕНП/ГЕРБ
Ева Майдел, ЕНП/ГЕРБ Източник: Жанета Нейкова

Този период на несигурност, който се създаде във Великобритания (заради Брекзит, бел. ред.), е много ясен знак за англичаните защо да бъдеш част от Съюза е много по-добър вариант, отколкото да си извън него. Когато Великобритания направи своя референдум, никой в никакъв момент не обясни как ще се случи Брекзит и може би това е един от големите проблеми. В последните месеци виждаме голяма подкрепа за европейския проект по споразумението на излизане на страната – всичко това помага да гражданите да осъзнаят ползите от това да бъдеш част от Общността.

Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ

Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ
Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ Източник: Жанета Нейкова

Общата идея на Европейския съюз е да преодоляваме омразата, разделението, несправедливите граници, създадени по един или друг исторически договор. Така както няма разлика докато преминаваш от Франция в Германия - никой не те спира на границата, икономически двете страни си приличат - така трябва да бъде из целия Европейски съюз. Когато всички сме добре, тогава няма как да съществуват конфликти или да решаваме проблемите си по бойните полета. 

В Съвета на Европа трябва по-бързо да се взимат решения, да говорим с един глас. 

В този ред, Ковачев подчерта желанието си за скорошен старт на преговорите за влизането на Македония в ЕС. Не искаме Договорът за добросъседство да остане само на хартия, добави още той.

Момчил НековБСП/ПЕС

Момчил Неков, БСП/ПЕС
Момчил Неков, БСП/ПЕС Източник: Жанета Нейкова

Няма как да видиш европейската политика, щом въпросите на местно ниво не се решават. С европейските фондове се замитат националните проблеми под килима. Вместо да говорим за усвояване на средства, необходимо е да се говори за целево усвояване на средства - в умения, в човешкия капитал, в развитие на отделните региони. 

В България се действа на обратен принцип - всичко положително, което идва от Брюксел, се представя като национален проблем, а в същото време проблеми, които са на национално равнище - се реферират към Брюксел.

Затова е необходима по-голяма информираност на гражданите. Затова апелирам кампанията за европейските избори да мине под надслов "да информираме гражданите". 

Европейската и националната политика трябва да се синхронизират. Пред Европейския съюз се представя, че нещата в България са прекрасни, но нека тези, които го твърдят, да се разходят в Северозападна България. Къде са националните политики, щом не можем да сравняваме българския брутен вътрешен продукт, с австрийския. 

Трябва повече да се работи по това националният интерес на България да бъде чут в Европа. 

Искра Михайлова, ДПС/АЛДЕ

Искра Михайлова, ДПС/АЛДЕ
Искра Михайлова, ДПС/АЛДЕ Източник: Жанета Нейкова

Отвореното писмо на интелектуалците приемам като много добър знак, че и тихите градители на Европа също имат глас. В момента сме свидетели на един синдром, който е характерен и за България, и за Европа: хората, които са негативно настроени, които оспорват всичко, са много шумни, запълват публичното пространство с мнението си. Хората, които работят за просперитет – те са по-тихи и обикновено не ангажират общественото внимание. Аз разчитам на вторите. Кога за последен път чухме учител, университетски преподавател да изкажат мнението си. Добре че беше това писмо, за да чуем мнението на такива хора. Такива хора работят тихо, не са част от шума, който се налага напоследък като негативен процес. Убедена съм, че хората от втория тип ще подкрепят европейския проект за бъдещето на Европа, защото виждат смисъла в него. 

За да имаме демокрация в Европа трябва да гарантираме институции, които да отстояват тази демокрация. Защото демокрацията е в пленарната зала на европарламента - всеки може да каже мнението си. 

Светослав Малинов, ЕП/ДСБ

Светослав Малинов, ЕП/ДСБ
Светослав Малинов, ЕП/ДСБ Източник: Жанета Нейкова

Сътресения в Европа след Брекзит няма да има. Сътресения ще има обаче за гражданите на страната, ако тя излезе без споразумение. 

На този етап Великобритания е толкова тежко разделена, че няма да може да остане в ЕС, защото Общността вече се е развила и преместила от мястото, на което Великобритания я завари по време на Брекзит.

Малинов съобщи, че се водят дискусии за обща европейска прокуратура и има номинации кой да бъде европейски главен прокурор. Това е нещо, върху което Великобритания налагаше вето години наред, посочи той. Друго нещо, върху което страната дълго е налагала вето – за засилено финансирано сътрудничество в сферата на отбраната, обясни той.

Моята прогноза е втори референдум във Великобритания. Сегашните студенти ще усетят една по-затворена Великобритания, ще усетят разликата, ще си поискат Европа обратно, но не сега – след 20 години, смята евродепутатът.

Миналата седмица в Страсбург се проведе дебат за бъдещето на Европа, месеци преди изборите за нов Европейски парламент. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 37
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

37 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 5 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 5 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 7 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 7 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 7 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 8 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 9 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 9 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 9 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 9 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 10 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 10 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 10 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 11 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 11 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко