В Хасково обявиха бедствено положение заради снега
В Хасково обявиха бедствено положение заради снега   
Източник: Антон Станков, БГНЕС
79

Със заповед на кмета Георги Иванов в община Хасково е обявено бедствено положение заради възникналата тежка обстановка след падналите обилни снеговалежи, съобщиха от общинската администрация.

Създаден е щаб за координиране на спасителните и неотложните аварийно-възстановителни работи на територията на общината.

Сред предвидените извънредни мерки е привличането на допълнителна техника за снегопочистване и отстраняване на закъсали тежкотоварни автомобили по пътищата на общината, както и допълнително осигуряване на достъп до населените места за снабдяване със стоки и услуги от първа необходимост.

Ще бъдат отстранени моторните превозни средства, които са паркирани на непоходящи места и закриват подстъпите към държавни и общински учреждения, както и тези, които пречат за почистването на снега и събирането на отпадъците.

Ситуацията е по-критична в населените места в общината.

Срокът на обявеното бедствено положение е една седмица.

Снежната покривка в Хасково бе 37-38 см към 14 ч., съобщиха от областната метеорологична обсерватория.

Бедствено положение бе обявено и в пет общини в област Варна -

Суворово, Вълчи дол, Ветрино, Аксаково и Провадия.

Кметът на Суворово Павлин Параскевов съобщи за БТА, че три села в общината са без вода. Има проблеми с електрозахранването в две населени места. Заради обилния сняг и силния вятър са затворени пътищата към Ветрино, Девня и Провадия.

В община Вълчи дол няма населени места без ток, само едно село е без вода, съобщи кметът Веселин Василев. Учебните занятия са отменени. Има много закъсали автомобили по пътищата в общината и спасители с тежка техника измъкват хората от преспите.

Екипи на областната служба "Гражданска защита" във Варна са помогнали при извозването на пътници от закъсал автобус. Колата е на транспортна фирма и е пътувала от София за Варна. Тя е затънала в преспите по пътя между Девня и Провадия.

Кметът на общината Георги Янев уточни, че заради силните снегонавявания повечето от пътищата в района са непроходими, а ефектът от почистването е много слаб.

Големи приливни вълни наводниха Военноморската база във Варна.

Нивото на морската вода се беше повишило с около 1 метър. Повечето складови и тренировъчни помещения плуваха във вода.

Това наложи да бъде прекъснато електрозахранването в района, за да не се стигне до инциденти.

Следващите три дни са обявени за неучебни в общината.

Янев посочи, че има много ученици, които пътуват и това е причината за отмяната на занятията.

Училищата във Варна бяха затворени следобед заради влошената зимна обстановка, съобщиха от общината.

46 от общо 85 учебни заведения

в област Кърджали обявиха принудителна ваканция.

В община Момчилград няма учебно заведение, което да работи.

На територията на Джебелската са затворени четири училища и пет детски градини, в община Ардино – три училища, в Кърджали - 13, в Кирково - шест, в Черноочене - четири и в Крумовград - седем.

Кметовете на общините са в паника поради отчайващото състояние на пътната мрежа.

В Ардинско и Чернооченско снежната покривка достига до 50 см.

На много места в общините снегорините не смогват да се справят с пътищата. От КАТ предупреждават, че въпреки проходимостта на пътищата при зимни условия, абсолютно е забранено движението без вериги, с ремаркета и полуремаркета.

Автомагистрала "Хемус" беше затворена

за кратко в двете посоки край Варна, но вече е проходима.

Въпреки това предвижването става много трудно, съобщава БГНЕС.

Шофьорите се насочват да минават през пътя за Девня или за Слънчево.

Според БТА магистралата остава затворена в района на летището край Варна. Движението се осъществява по стария път Варна-Девня и от там става връзка с автомагистралата.

Продължава евакуирането на хора от затънали автомобили.

В региона остава затворен пътят Ветрино-Суворово. Движението на автомобили през прохода през Обзор се осъществява само с вериги. Товарните коли трябва да са без ремаркета и полуремаркета.

От ОУП-Варна съветват шофьорите да не предприемат пътуване, освен ако не е изключително наложително.

По-рано днес заради катастрофирали два тира, движението в участъка от пътя между Девня и Провадия бе блокирано.

Само по обяд закъсали по трасето бяха над 40 автомобила.

Обстановката в страната

в следствие на продължаващия вече денонощие снеговалеж е усложнена, съобщават от "Гражданска защита".

ГКПП Златоград беше затворен за преминаване поради непочистен от снега път на гръцка територия, съобщиха от МВР.

Поради аварии в електрозахранването

в Добричка област 48 населени места бяха без електрозахранване, съобщиха от "Е. ОН - България" ЕАД.  Вече е възстановено електрозахранването в 33 от тях. Силният вятър в региона на моменти достига 80 километра в час.

Без ток в община Каварна са селата Поручик Чунчево, Иречек, Раковски, Българево, Топола, Божурец и други. С прекъснато елзахранване в община Шабла са Дуранкулак, Крапец, Езерец, Граничар, Твърдица и други села. В Добричката селска община са засегнати 11 селища, а в община Генерал Тошево - 12 села.

Целият наличен състав на "Е. ОН България - Мрежи" работи за отстраняване на авариите. Достъпът до съоръженията от електроразпределителната мрежа е затруднен заради трудно проходимите пътища, се посочва в съобщение на дружеството до медиите.

Осем населени места в община Ивайловград са без електрозахранване от снощи, а четири са с прекъснато водоснабдяване от обилния и продължителен снеговалеж. Това съобщи кметът на общината Стефан Танев.

Снежната покривка в района на Ивайловград е около 30 см, а в с. Попско - до 50 см.

Днес няма учебни занимания в с. Белополци заради снега, а от утре и учениците и в Ивайловград ще бъдат в тридневна ваканция със заповед на кмета.

През изминалата нощ екипи на "Гражданска защита" са оказвали помощ на близо 100 закъсали автомобила в областите Разград, Шумен, Монтана и др.

Сред закъсалите са и две линейки с родилки.

Хлябът в селата се доставя с високопроходим автомобил на "Гранична полиция".

Пътищата са проходими при зимни условия,

което налага шофиране с повишено внимание и съобразена скорост.

Сняг вали в по-голямата част от страна и се задържа на пътното платно. Към 17,30 ч. пътните настилки бяха мокри, заснежени и заледени, съобщават от агенция "Пътна инфраструктура".

Вятър духа в областите Бургас, Шумен, Силистра, Русе, Разград, Велико Търново, Варна, Ямбол, Видин и на прохода Петрохан.

Ограничена е видимостта поради мъгла до 100 м в прохода Петрохан.

Магистрала "Тракия" е затворена в участъка Бургас-Карнобат и югозападния обход на Карнобат. Обходният маршрут е през Айтос.

Много от републиканските пътища в област Добрич са затворени за движение заради лошите метеорологични условия, съобщиха от областното пътно управление.

Сняг вали в цялата област, а силният вятър образува навявания. Преспите достигат до 50-70 см. Заради навяванията и падналата мъгла видимостта е силно намалена.

Отворени остават отсечките от Добрич към Варна, към Генерал Тошево и ГКПП Кардам, към Балчик и Силистра. Движението не е преустановено и по международния път I-9 в участъка от Балчик към ГКПП Дуранкулак. Отворени са и пътищата Добрич-Крушари и Крапелит-Тервел.

От пътното управление призовават водачите да карат със скорост и дистанция, съобразени с тежката зимна обстановка. Автомобилите трябва да се движат с вериги, а тежкотоварните - без ремаркета и полуремаркета.

Пътната обстановка в област Русе е затруднена от снеговалежите, съобщават от полицията.

Пътищата са проходими при зимни условия, но настилките са мокри и заледени. Пътят Русе-София е затварян сутринта временно заради аварирали товарни превозни средства.

Полицията от Ветово е оказала съдействие на два закъсали автобуса с хора на отсечката за село Писанец.

Катастрофа е станала по пътя Русе-Кубрат. Две жени са отведени в болница, едната е в кома.

Бременна жена и бедстващи пътници в района на Велико Търново са спасени с верижна техника на "Гражданска защита", съобщиха от областната дирекция на МВР.

Жената пътувала със своето семейство в микробус, който бил блокиран в снега на пътя между селата Хотница и Русаля. При друг случай автобус с петима пътници заседнал в преспите на пътя от Горски Горен Тръмбеш за Горна Оряховица.

Всички са невредими.

Затворени са проходите

Златишки, Твърдишки,Върбишки и Троянски.

Поради снегонавявания е затворена магистрала "Тракия" в участъка Бургас-Карнобат. Затворени са и пътищата II-53 Ямбол - Сливен, III-7902 Маломирово-Голям Дервен, III-7904 Воден-Странджа, III-7906 Ружица-Горска поляна, III-7009 Бояново-Борисово-Леярово, III-707 Стралджа-Палаузово, III-7072 Търнава-Недялско, III -555 Ямбол-Безмер, II-53 Ямбол-Средец и I-7 Веселиново-Окоп.

Цистерна с 15,5 тона газ пропан-бутан се е преобърнала

на шосето между селата Владимирово и Лехчево в община Бойчиновци, съобщиха от "Гражданска защита" в Монтана. Произшествието е станало към 15,30 ч., няма пострадали, уточниха спасителите.

На място веднага са изпратени екипи на "Гражданска защита", полицията и пожарната от Монтана.

Пътят е затворен и продължава изправянето на цистерната с кран на "Гражданска защита".

Химически екип на "Гражданска защита" е направил измервания, при които не е констатирано замърсяване на атмосферния въздух в района на инцидента.

Лекотранспортен влекач е изтеглил

аварирал в снежните преспи училищен микробус

с деца по пътя село Миролюбово-село Изворище, съобщиха от "Гражданска защита"-Бургас.

В микробуса са пътували 20 деца село Изворище, всички са откарани до домовете си.

Снеговалежите в региона продължават. Обстановката е затруднена допълнително и от силния вятър.

Тази вечер се очакват силни ветрове, които ще причинят заледяване и навяване на сняг, предупреждават от общината. Оттам призовават гражданите да ограничат максимално пътуванията с личните си автомобили.

Сутринта градският транспорт в София се движеше със закъснение от разписанията.

От Столичната община уверяват, че през нощта е извършена двукратна, а на някои места и трикратна обработка на улиците на масовия градски транспорт със смеси срещу заледяване, както и избутване на снега.

Затруднено бе движението на градския транспорт

на много места в града и в околните селища. Някой от линиите закъсняваха с над 10-15 минути.

Затруднено бе движението по пътните платна на Южната дъга на Околовръстния път, както и в района на "Младост".

Затруднено бе движението по: бул. "Рожен", "Илиянско шосе", "Ломско шосе", "Цар Борис Трети", "Акад. Ив. Е. Гешов", "България", бул. "Н. Мушанов", "Черни връх", "Гоце Делчев", "Симеоновско шосе", "П. К. Яворов", хотел "Хемус" и района на Телевизионната кула.

Пътят Княжево-Перник е проходим, а от вчера след обяд зимното му почистване е поето от Столичната община.

Служителите на фирма "Титан", на която е възложено почистването, са извършили обработка на пътя и в участъка след края на област София-град при село Драгичево.

От вчера сутринта всички основни булеварди и най-вече Околовръстното шосе в София са напълно блокирани. В продължение на часове хиляди шофьори останаха блокирани в колите си, информира БГНЕС.

Блокадата по пътищата около и в града започна още вчера сутринта

когато от Горубляне до Орлов мост се пътуваше за около два часа.

Отсечката до Владая остана блокирана до късно през нощта.

Над 100 тира бяха отклонени на Околовръстното шосе около Бояна, за да не запушат съвсем изхода от града. Стотици шофьори прекараха по 5-6 часа в колите си, докато движението през Владая се нормализира.

Преди 20 часа снощи бе затворен и пътят към София още от Драгичево. Малко след 1.00 часа тази сутрин полицията започна да пропуска част от автомобилите.

Проблеми има и по основните магистрали в страната.

Вж. още за времето в София, страната и чужбина на Sinoptik.bg

Коментари 79
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

79 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Още едно бебе в семейството на DarikNews.bg!

Още едно бебе в семейството на DarikNews.bg!

Любопитно Преди 10 минути

Всички колеги и приятели на семейство Йорданови желаем на Габриел много здраве, щастие и сбъднати мечти!

Иван Христов

Изпълнителният продуцент на „Здравей, България” стана баща

България Преди 14 минути

Бебето е високо 50 см и тежи 3.500 кг.

Новините на NOVA са най-предпочитаният източник на информация според института „Ройтерс“

Новините на NOVA са най-предпочитаният източник на информация според института „Ройтерс“

Любопитно Преди 54 минути

Сайтът nova.bg е най-използваният сред онлайн медиите

Нов, вероятно по-опасен щам на ковид откриха в Индия

Нов, вероятно по-опасен щам на ковид откриха в Индия

Теми в развитие Преди 1 час

Той е определен като „вариант за безпокойство” и е наречен „Делта плюс”

Протестът за Националната детска болница

Какво се случва с изграждането на Национална детска болница

България Преди 2 часа

Министърът на регионалното развитие и благоустройството даде брифинг след протест на граждани пред МС

Джеф Безос

Над 80 хиляди души: Джеф Безос да си остане в космоса

Любопитно Преди 2 часа

"Милиардери не трябва да има на Земята", пишат създателите на петицията

"Дисни" избра метиска за ролята на Снежанка

"Дисни" избра метиска за ролята на Снежанка

Любопитно Преди 2 часа

Младата метиска Рейчъл Зиглър ще изпълни ролята на Снежанка в лайв-екшън адаптацията на класиката от 1937 г.

<p>Богът на уискито докосва Пловдив</p>

Богът на уискито докосва Пловдив

Любопитно Преди 3 часа

Уиски любители от всички краища на България, дойде вашият момент

<p>Албания: България държи в ръцете си преговорите с ЕС&nbsp;&nbsp;</p>

Албания: България държи в ръцете си съдбата на преговорите с ЕС

Свят Преди 3 часа

"Балканската блокада е това, което трябва да се деблокира", пише електронно издание Albanian Post

БСП предлага създаването на Министерство на електронното управление и високите технологии

БСП предлага създаването на Министерство на електронното управление и високите технологии

Избори 2021 Преди 3 часа

БСП ще настоява за промяна на структурата на бъдещия кабинет и създаването на специално министерство, което да отговаря за електронното управление и високите технологии

Дженифър Лопес

Джей Ло: Не мога да опиша какво значиш за мен, обичам те завинаги

Любопитно Преди 4 часа

Джей Ло сподели уникална своя снимка и отправи мило послание, вижте към кого

Защо близо 1 млн. българи остават без увеличение на пенсиите

Защо близо 1 млн. българи остават без увеличение на пенсиите

България Преди 4 часа

71 000 души пък ще имат повишение, по-малко от 5 на сто на действителния размер на получаваната пенсия

Бойко Рашков: Oказван е огромен натиск върху избиратели

Бойко Рашков: Oказван е огромен натиск върху избиратели

България Преди 4 часа

Тази информация е докладвана от един от областните управители

Пендаровски: След като ЕС ни блокира, да засилим партньорството си със САЩ

Пендаровски: След като ЕС ни блокира, да засилим партньорството си със САЩ

Свят Преди 5 часа

Според него историческите теми не би трябвало да бъдат критерий за приемане в Общността

От мрежата