0

Н ационалният съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ подкрепи законопроекта за социалните услуги. Той предвижда всички хора, които имат нужда от специфична грижа, да я получат. От социални услуги ще могат да се възползват не само хората с увреждания, но и тези, които са в затруднено положение. Това могат да бъдат пенсионери и родители и деца в риск.

Законът въвежда т.нар.“Заместваща грижа”. Това означава, че хората, които гледат болен, ще могат да бъдат заместени за кратко време от друг човек. За първи път възрастните без ТЕЛК също ще имат право на асистент. Общините ще бъдат задълженени да предоставят услугите, от които се нуждаят нейните жители, а нова институция ще следи за качеството им. Децата и възрастните без доходи ще получават специализирана помощ напълно безплатно. Законопроектът ще взлезе в сила поетапно от 2021 година. Текстовете се въздържаха да подкрепят някои от работодателските организации.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@