Социолози: Евровотът е тест за парламентарния
Източник: БГНЕС
3
Пд дизборната капания за изборите за членове на Европейския парламент ще се преплете с кампанията за национален парламент, а резултатите от евровота ще зависят много от избирателната активност, коментираха за БТА социолози.

Хората виждат в изборите за български евродепутати своеобразен тест за парламентарния вот. Освен партийните пристрастия, роля в решението на избирателите за кого да гласуват ще изиграят и самите кандидати, смятат социолозите.

Петър Живков от

МБМД


коментира, че много партии ще проверят своя електорат на евроизборите и в зависимост от резултата е възможно коалициите да бъдат прекроени или да се влезе в нови коалиции. Той прогнозира, че избирателната активност ще бъде сравнително висока - над 40%, защото интересът към евроизборите ще бъде по-голям заради близката дата с вота за национален парламент.

Според Живков българите не познават европейската проблематика, тя стои далеч от тях, хората не са наясно с функциите на евродепутатите. Работата на представителите ни в Европейския парламент не е достатъчно представена, каза Живков. Само Меглена Кунева, която не е евродепутат, а еврокомисар, направи повече за представяне в България на своята работа, отбеляза социологът.

Резултатите са трудни за прогнозиране, защото зависят от избирателната активност, която ще определи преразпределението на мандатите. Засега ГЕРБ води убедително пред БСП, но трябва да се вземе предвид, че гласовете на БСП биха се увеличили при ниска избирателна активност.

Според данните на МБМД сред всички избиратели 27% биха дали вота си за ГЕРБ, 15% - за БСП, 8% - за ДПС, 6% - за "Атака", 4% - за РЗС, а за СДС и ДСБ - 3%.

Това са партиите, които имат някакви шансове, но това са данни сред всички избиратели и в зависимост от избирателната активност биха се разпределили по различен начин.

Петър Живков отбеляза, че НДСВ е направило добър ход, вкарвайки Меглена Кунева в евролистата си и има възможност да вкара един евродепутат. Трябва да се има предвид и че НДСВ е електорална партия и когато наближат избори, се наблюдават по-високи резултати от очакваното, коментира той и припомни "електоралното възкръсване" на НДСВ на предишните парламентарни избори.

Живков допусна и че е възможно Синята коалиция да излъчи свой представител в Европейския парламент, но подчерта, че това е трудно да се прогнозира, защото една част от симпатизантите са се пренасочили към СДС, а други са се разочаровали заради разногласията между десните и опитът за самостоятелна регистрация на СДС на изборите.

Според данните на

"Алфа рисърч"

към момента нагласите на избирателите очертават сравнително ниска избирателна активност. В края на април готовност за участие в евроизборите заявяват около 35% от пълнолетните жители на страната - активност, малко по-висока от тази през 2007 г.

Най-мотивирани за участие в евровота са жителите на по-големите градски центрове, икономически активните слоеве, хората със среден и по-висок социален статус, сочат данните на "Алфа рисърч".

Сред привържениците на отделните партии, по-голям интерес към европейските теми проявяват симпатизантите на дясноцентристките партии. От друга страна обаче избирателите на БСП, "Атака" и ДПС се открояват с по-висока мобилизация. Тези нагласи очертават интересни и оспорвани евроизбори, с близки резултати между основните опоненти, които могат да доведат дори до неочаквани резултати, ако активността е по-ниска от прогнозираната, коментира Геновева Петрова от "Алфа рисърч".

Според данните на агенцията от края на април пет партии имат реални шансове да получат места в европарламента. ГЕРБ разполага с потенциал от 21% от общия брой избиратели. Подкрепата за БСП е в рамките на 15.2%. "Атака" и ДПС са с равностойни позиции - респективно 7.9 и 7.4 процента.

Шанс за представителство в европарламента има и Синята коалиция, която в края на април има подкрепата на 5% от общия брой избиратели.

Теоретични шансове за места запазва и НДСВ, което заедно с РЗС се ползва с подкрепата на около 1.9% от общия брой избиратели. Този потенциал е сравнително ограничен, но избирателите от НДСВ са сред отдаващите най-голямо значение на евровота, което потенциално може да донесе позитиви за жълтата партия, отбеляза Геновева Петрова.

Привържениците на РЗС не проявявали висок интерес към европейските въпроси, поради което този начален потенциал не е достатъчен да им осигури представителство на европейско равнище. Петрова обаче уточнява, че РЗС е в състояние на електорален подем, поради което подкрепата за партията би могла да нарасне съществено до датата на изборите.

Все още делът на добре запознатите с работата на евродепутатите български граждани е силно ограничен, констатират от "Алфа рисърч". Това според агенцията бил един от факторите за очертаващата се ниска избирателна активност на евровота.

По-запознати с тези въпроси са привържениците на дясно-центристките партии и в този смисъл, вотът им ще бъде по-информиран, смятат социолозите. Обратно, избирателите на БСП, Атака, ДПС са далеч по-незапознати и гласуват предимно според тесните си политически предпочитания.

От "Алфа рисърч" очакват по-позитивна и по-толерантна кампания за евроизборите. Евентуални компромати в хода на кампанията за евроизборите би била силен индикатор как ще премине кампанията за национален парламент след това, отбеляза Петрова.

Кольо Колев от

"Медиана"

смята, че избирателната активност няма да е много по-различна от тази на миналите избори за европарламент - около 30-35 на сто. Ако има леко завишаване то ще бъде на базата на това, че тези избори се явяват като вид първи тур на парламентарните избори, посочи той.

Като цяло хората не се вълнуват толкова от евроизборите, българите, както и останалите европейци, нямат информация за работата на Европейския парламент, смята социологът.

Колев отбеляза, че кандидатите начело на листите на всички партии оставят много добро впечатление. Ако направите компилация от тези хора и ги изпратите да работят заедно в Европарламента в екип, биха могли да дадат много добри резултати за страната, коментира той.

Социологът отбеляза, че в тези избори ще има голяма доза мажоритарен момент, затова е много трудно да се прогнозират резултатите от вота. Евроизборите няма да повтарят нагласите за национален парламент, смята социологът.

Кольо Колев обаче прогнозира, че кампаниите за европарламент и за Народно събрание ще се припокриват и затова заедно с кампанията за евроизборите ще тече и другата кампания. Той е склонен да мисли, че ще бъдем свидетели на кампания с непозволени удари, с елементи на шоу и скеч.
Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Свят Преди 42 минути

Бусът пътувал днес към близкия град Хатай, когато се сблъскал с бетоновоз

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Свят Преди 2 часа

Освен на книгата, Пиво беше голям любител на футбола и виното

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Избори 2 в 1 Преди 3 часа

Вълчев обяви, че "в европейското семейство "Има такъв народ" ще се присъедини към консервативните партии"

Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Избори 2 в 1 Преди 3 часа

Водач на листата за Европейския парламент е д-р Джевдет Чакъров

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Русия обяви, че е превзела още две украински села

Свят Преди 4 часа

През последните месеци Киев изпитва сериозни затруднения да удържи фронтовата линия

а

Намериха кокаин за 40 милиона лири до кръчма във Великобритания

Любопитно Преди 5 часа

Или кое е точното определение за полицейска находка

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Димитър Главчев: Очаквайте честни и прозрачни избори

България Преди 6 часа

"Ако имаше сигнали за купуване на гласове, щяхте да видите и наши действия", коментира той

Кевин Спейси

Кевин Спейси: Не съм безгрешен, но не приемам измислици

Свят Преди 7 часа

Актьорът категорично отрече новите обвинения от документален филм на Channel 4

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Президентът Румен Радев: В подобни времена неглижирането на българската армия е немислимо

България Преди 7 часа

"Процесът по модернизация и развитие все още се движи твърде бавно", смята той

.

Путин разпореди учения за използване на ядрени оръжия в близост до Украйна

Свят Преди 8 часа

Информацията идва директно от руското Министерство на отбраната, предаде "Ройтерс"

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Изтребители летяха над София в Деня на Българската армия (СНИМКИ и ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Традиционният водосвет на бойните знамена и знамената светини се състоя днес в Деня на храбростта

а

Израел призова жителите на Рафах да се евакуират

Свят Преди 10 часа

Перспективата за израелската офанзива предизвика тревога от страна на световните лидери.

Снимката е илюстративна

Как за 4 часа две майки родиха 6 бебета

България Преди 10 часа

Четиримата родители, създали шест нови живота за ден, пожелават щастието си на всеки

Засилен трафик на връщане след почивните дни

Чака се засилен трафик при голямото завръщане след празниците

България Преди 10 часа

Най-натоварени ще бъдат маршрутите по магистралите, както и към граничните пунктове - най-вече от Гърция и Турция.

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

Свят Преди 10 часа

Гергьовден е огромен празник за много страни и култури по света

Военен парад за 6 май

С водосвет на бойните знамена и знамената-светини ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия

България Преди 11 часа

В тържествата ще участва и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев