Сняг затрупа Източна България
Варна   
Източник: Красимир Делчев, БГНЕС
28

Сняг и бурен вятър парализираха Източна България днес. 

На много места заради причиненото от снеговалежа спиране на електроподаването и неработещите пътни артерии бе обявено бедствено положение. 

Затворен за движение за неопределено време е път I-9 Варна-Бургас в участъка от Старо Оряхово - до границата с област Бургас, съобщи агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

От агенцията съобщиха също и че пътят Казанлък - Бургас, в участъка Дъбово - Ветрен, вече е отворен за движение.

Участъкът беше затворен за движение по-рано днес поради катастрофа.
АПИ апелира водачите да шофират с повишено внимание и да се
съобразяват със зимната обстановка.

Седем общини от Варненска област са в бедствено положение,

съобщиха от областната администрация във Варна. Това са Ветрино, Бяла, Суворово, Вълчи дол, Аврен, Долни чифлик и Аксаково. Затворен е пътят Бяла-Обзор.

Бедствено положение е обявено в община Руен, Бургаска област, съобщи кметът на общината Исмаил Осман.

Около 20 селища там са без ток от вчера заради скъсан магистрален електропровод в Айтоския проход. 30 селища са откъснати от общинския център.

Със заповед на кмета са отменени учебните занятия в цялата община. До момента откъснати от общинския център са селата Рожден, Сини рид, Топчийско, Мрежичко, Зайчар и още три селища в общината.

Най-много сняг в бургаско има в Ахтопол - 30 см, и в Приморско, където заради вятър и навявания са се образували преспи.

Пътищата в областта са проходими при зимни условия. Товарните и леки автомобили задължително трябва да са с вериги през проходите.

Затворен остава Дюлински проход.

Варна бе напълно блокирана тази сутрин от снега, който вали повече от 16 часа

На места улиците са почти непроходими. По основните булеварди има аварирали автомобили, които допълнително затрудняват разчистването на снега.

Пристанището и летището са затворени.

Заради лошото време и снежната виелица днес училищата и детските градини в града не работеха, съобщиха от общината. Детските ясли бяха отворени. Утре обаче и градините и яслите ще работят нормално.

Заради аварирал ТИР на автомагистрала "Хемус" следобед движението на автомобили бе пренасочено по стария път Варна-Девня, съобщиха от пресслужбата на областната администрация във Варна. Инцидентът е станал на 6 км от летището в града.

Тази нощ се наложи екипи на "Гражданска защита" да помагат за транспортирането на 20-годишна родилка, за да стигне от крайния варненски квартал "Владиславово" до АГ-болницата в града.

Дебелината на снежната покривка на пътните платна във Варна е над 20 см.

Маршрутните таксита, обслужващи линиите Каварна-Варна, Балчик- Варна и Албена-Варна, не пътуват.

Очаква се през следващото денонощие да продължи да вали сняг в източните райони на страната, като там ще има условия за образуване на значителна снежна покривка, а в комбинация с усилващия се северен вятър може да има и навявания.

Днес затворен за движение поради снегонавявания е главният път I-9 - от Балчик през Оброчище и курорта "Албена" към село Кранево, съобщиха от областното пътно управление.

В Добричка област също продължава да вали сняг

Всички пътища са затворени. Машини почистват само основни пътни артерии - от Добрич към Варна, Балчик, Генерал Тошево, Силистра и Крушари.

Снежната покривка в региона е 20-25 см. На много места са образувани навявания от сняг.

Кметовете на общините Балчик, Каварна, Шабла, Генерал Тошево, Крушари и Добричката община обавиха за неучебни дните до 21 януари.

Заради усложнената зимна обстановка учебните занятия днес бяха преустановени във всички училища в Добричката община, Балчик, Каварна, Шабла и Крушари.

В Генерал Тошево са били отворени три училища, в Тервел - едно.

Непрекъснатият снеговалеж усложнява обстановката в региона, но засега няма основания за обявяване на бедствено положение, допълниха от областната управа.

Най-критично е положението в община Каварна, където селата Българево, Свети Никола и Камен бряг, както и квартали на общинския център са без електрически ток.

В Българево няма и вода. Всички пътища в Каварненско са непроходими.

На всички затворени пътни участъци в областта дежурят служители на "Пътна полиция". Пътят Добрич-Варна е проходим, но, ако бъде затворен, ще бъде поддържан обходният маршрут от Добрич през курорта "Албена, "Златни пясъци" до Варна.

Заради силния вятър навявания от сняг има в целия регион, на места преспите достигат 20-50 см. Снежната покривка е около 5-10 см.

Временно е спряно движението на превозни средства по четири пътни отсечки - от Добрич към селата Житница, Пчелник, Владимирово, Одринци, Ведрина, Методиево, Преселенци, Сърнино.

Снегопочистващи машини приоритетно работят по основните пътни артерии в региона - от Добрич към Варна, Силистра, курорта "Албена", Балчик, Генерал Тошево, Крушари, допълват от областното пътно управление.

От ведомството апелираха към гражданите да не предприемат пътувания, ако не се налага.

Блокирана от сняг осъмна и Шуменска област,

като в някои населени места снежната покривка достигна 40 см. В града измереното количество на падналите валежи е 30 литра на кв. м, а снежната покривка е 31 см. Температурата сутринта бе минус 7 градуса.

Според синоптиците температурите ще се понижават и утре ще паднат до минус 10 градуса, а в четвъртък ще бъде още по-студено - до минус 15 градуса.

Главните пътища в Шуменска област са проходими при зимни условия, съобщиха от областния съвет за сигурност.

Остава в сила ограничението за товарни автомобили, които трябва да са с вериги и без ремаркета по пътищата Русе - Варна, Шумен - Силистра и през Ришки проход.

За щастие няма хора, блокирани в колите си по пътищата.

Тази сутрин бяха спрени автобусите по линиите от Шумен към Върбица, Каолиново, Добрич и селата Друмево, Кюлевча и Косово.

Въведено е ограничение за товарните автомобили. Те трябва да са без ремаркета и полуремаркета и задължително със вериги на главен път Русе - Варна в участъка от село Белокопитово до област Разград, на главен път Силистра – Шумен, по пътя Шумен – Карнобат в Ришки проход.

В прохода камионите се движат задължително с вериги. Изградени са контролно-пропускателни пунктове до Смядово на пътя Шумен – Карнобат и до бензиностанция "Шел" до "Седми километър" край Шумен.

Там се спират товарните автомобили с ремаркета и полуремаркета и се следи другите товарни автомобили да са оборудвани с вериги.

Около 30 см е снежната покривка в района на Разград

и навсякъде в региона продължава слаб снеговалеж. Няма затворени участъци, но тежкотоварните автомобили на територията на областта трябва задължително да се движат с вериги.

Поради снеговалежа обстановката се усложнява и от пътното управление предупреждават да не се предприемат пътувания, ако не са спешни или наложителни.

Поради обилния снеговалеж на цялата територия на

област Велико Търново е въведено ограничение за товарните автомобили,

които могат да пътуват само с вериги, съобщиха от областното пътно управление.

По данни на метеоролозите, дебелината на снежната покривка е между 15 и 30 сантиметра. Всички пътища в областта са заснежени.

Заради аварирал тежкотоварен автомобил временно е затворен за движение пътят между Стражица и с. Николаево.

Пътните служби призовават водачите да се движат с повишено внимание и съобразена с пътната обстановка скорост.

Снежната покривка в района на Видин е 10 см,

в Белоградчик - осем см. Всички пътища в област Видин са отворени и проходими при зимни условия, съобщиха от Областното пътно управление.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи тази сутрин, че улиците на масовия градски транспорт в столицата са обработени срещу заледяване след падналия сняг.

Превозните сресдства от градския транспорт се движат по разписание, като заради заледявания по пътя има затруднение на автобусите по посока Кокалянско ханче и село Пасарел.

Поради автомобилния трафик затруднения има и в участъците, където има стреснения заради строителни дейности.

На летище "София" обстановката е нормална. Летището е затваряно два пъти за почистване на снега в промеждутък, в който няма полети.

Заради процедури за антиобледеняване са забавени девет полета от сутринта до 15,00 ч. Закъсненията са в рамките на 20-30 минути.

Не се осъществяват полетите по маршрута София-Варна поради неблагоприятните метеорологични условия на летище "Варна".

Снеговалежите ще продължат до обяд утре

над по-голямата част, с тенденция за отслабване, а следобяд в югозападната половина - и за спиране. Разкъсвания на облачността ще настъпят в крайните югозападни райони.

Максималните температури ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, в най-югозападните райони - до 1-3 градуса.

Влакове в страната се движат със закъснения, съобщиха от пресцентъра на БДЖ.

С по-сериозни закъснения се движат два бързи влака със задължителна резервация и един бърз влак.

Това са: бързият влак със задължителна резервация "Чайка" от Бургас за София, който в момента се движи със закъснение от 200 минути; бързият влак със задължителна резервация "Златни пясъци" от Варна за София, който се движи със закъснение от 35 минути и бързият влак от Бургас за София, чието закъснение е от 118 минути.

В останалите райони на страната не са регистрирани сериозни закъснения.

Детайлна прогноза за времето можете да намерите в Синоптик.бг

Коментари 28
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

28 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 3 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 4 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 7 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 8 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 9 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 9 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 9 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 9 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 10 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 10 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 10 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 10 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 10 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 10 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 11 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете