Сняг затрупа Източна България
Варна   
Източник: Красимир Делчев, БГНЕС
28

Сняг и бурен вятър парализираха Източна България днес. 

На много места заради причиненото от снеговалежа спиране на електроподаването и неработещите пътни артерии бе обявено бедствено положение. 

Затворен за движение за неопределено време е път I-9 Варна-Бургас в участъка от Старо Оряхово - до границата с област Бургас, съобщи агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

От агенцията съобщиха също и че пътят Казанлък - Бургас, в участъка Дъбово - Ветрен, вече е отворен за движение.

Участъкът беше затворен за движение по-рано днес поради катастрофа.
АПИ апелира водачите да шофират с повишено внимание и да се
съобразяват със зимната обстановка.

Седем общини от Варненска област са в бедствено положение,

съобщиха от областната администрация във Варна. Това са Ветрино, Бяла, Суворово, Вълчи дол, Аврен, Долни чифлик и Аксаково. Затворен е пътят Бяла-Обзор.

Бедствено положение е обявено в община Руен, Бургаска област, съобщи кметът на общината Исмаил Осман.

Около 20 селища там са без ток от вчера заради скъсан магистрален електропровод в Айтоския проход. 30 селища са откъснати от общинския център.

Със заповед на кмета са отменени учебните занятия в цялата община. До момента откъснати от общинския център са селата Рожден, Сини рид, Топчийско, Мрежичко, Зайчар и още три селища в общината.

Най-много сняг в бургаско има в Ахтопол - 30 см, и в Приморско, където заради вятър и навявания са се образували преспи.

Пътищата в областта са проходими при зимни условия. Товарните и леки автомобили задължително трябва да са с вериги през проходите.

Затворен остава Дюлински проход.

Варна бе напълно блокирана тази сутрин от снега, който вали повече от 16 часа

На места улиците са почти непроходими. По основните булеварди има аварирали автомобили, които допълнително затрудняват разчистването на снега.

Пристанището и летището са затворени.

Заради лошото време и снежната виелица днес училищата и детските градини в града не работеха, съобщиха от общината. Детските ясли бяха отворени. Утре обаче и градините и яслите ще работят нормално.

Заради аварирал ТИР на автомагистрала "Хемус" следобед движението на автомобили бе пренасочено по стария път Варна-Девня, съобщиха от пресслужбата на областната администрация във Варна. Инцидентът е станал на 6 км от летището в града.

Тази нощ се наложи екипи на "Гражданска защита" да помагат за транспортирането на 20-годишна родилка, за да стигне от крайния варненски квартал "Владиславово" до АГ-болницата в града.

Дебелината на снежната покривка на пътните платна във Варна е над 20 см.

Маршрутните таксита, обслужващи линиите Каварна-Варна, Балчик- Варна и Албена-Варна, не пътуват.

Очаква се през следващото денонощие да продължи да вали сняг в източните райони на страната, като там ще има условия за образуване на значителна снежна покривка, а в комбинация с усилващия се северен вятър може да има и навявания.

Днес затворен за движение поради снегонавявания е главният път I-9 - от Балчик през Оброчище и курорта "Албена" към село Кранево, съобщиха от областното пътно управление.

В Добричка област също продължава да вали сняг

Всички пътища са затворени. Машини почистват само основни пътни артерии - от Добрич към Варна, Балчик, Генерал Тошево, Силистра и Крушари.

Снежната покривка в региона е 20-25 см. На много места са образувани навявания от сняг.

Кметовете на общините Балчик, Каварна, Шабла, Генерал Тошево, Крушари и Добричката община обавиха за неучебни дните до 21 януари.

Заради усложнената зимна обстановка учебните занятия днес бяха преустановени във всички училища в Добричката община, Балчик, Каварна, Шабла и Крушари.

В Генерал Тошево са били отворени три училища, в Тервел - едно.

Непрекъснатият снеговалеж усложнява обстановката в региона, но засега няма основания за обявяване на бедствено положение, допълниха от областната управа.

Най-критично е положението в община Каварна, където селата Българево, Свети Никола и Камен бряг, както и квартали на общинския център са без електрически ток.

В Българево няма и вода. Всички пътища в Каварненско са непроходими.

На всички затворени пътни участъци в областта дежурят служители на "Пътна полиция". Пътят Добрич-Варна е проходим, но, ако бъде затворен, ще бъде поддържан обходният маршрут от Добрич през курорта "Албена, "Златни пясъци" до Варна.

Заради силния вятър навявания от сняг има в целия регион, на места преспите достигат 20-50 см. Снежната покривка е около 5-10 см.

Временно е спряно движението на превозни средства по четири пътни отсечки - от Добрич към селата Житница, Пчелник, Владимирово, Одринци, Ведрина, Методиево, Преселенци, Сърнино.

Снегопочистващи машини приоритетно работят по основните пътни артерии в региона - от Добрич към Варна, Силистра, курорта "Албена", Балчик, Генерал Тошево, Крушари, допълват от областното пътно управление.

От ведомството апелираха към гражданите да не предприемат пътувания, ако не се налага.

Блокирана от сняг осъмна и Шуменска област,

като в някои населени места снежната покривка достигна 40 см. В града измереното количество на падналите валежи е 30 литра на кв. м, а снежната покривка е 31 см. Температурата сутринта бе минус 7 градуса.

Според синоптиците температурите ще се понижават и утре ще паднат до минус 10 градуса, а в четвъртък ще бъде още по-студено - до минус 15 градуса.

Главните пътища в Шуменска област са проходими при зимни условия, съобщиха от областния съвет за сигурност.

Остава в сила ограничението за товарни автомобили, които трябва да са с вериги и без ремаркета по пътищата Русе - Варна, Шумен - Силистра и през Ришки проход.

За щастие няма хора, блокирани в колите си по пътищата.

Тази сутрин бяха спрени автобусите по линиите от Шумен към Върбица, Каолиново, Добрич и селата Друмево, Кюлевча и Косово.

Въведено е ограничение за товарните автомобили. Те трябва да са без ремаркета и полуремаркета и задължително със вериги на главен път Русе - Варна в участъка от село Белокопитово до област Разград, на главен път Силистра – Шумен, по пътя Шумен – Карнобат в Ришки проход.

В прохода камионите се движат задължително с вериги. Изградени са контролно-пропускателни пунктове до Смядово на пътя Шумен – Карнобат и до бензиностанция "Шел" до "Седми километър" край Шумен.

Там се спират товарните автомобили с ремаркета и полуремаркета и се следи другите товарни автомобили да са оборудвани с вериги.

Около 30 см е снежната покривка в района на Разград

и навсякъде в региона продължава слаб снеговалеж. Няма затворени участъци, но тежкотоварните автомобили на територията на областта трябва задължително да се движат с вериги.

Поради снеговалежа обстановката се усложнява и от пътното управление предупреждават да не се предприемат пътувания, ако не са спешни или наложителни.

Поради обилния снеговалеж на цялата територия на

област Велико Търново е въведено ограничение за товарните автомобили,

които могат да пътуват само с вериги, съобщиха от областното пътно управление.

По данни на метеоролозите, дебелината на снежната покривка е между 15 и 30 сантиметра. Всички пътища в областта са заснежени.

Заради аварирал тежкотоварен автомобил временно е затворен за движение пътят между Стражица и с. Николаево.

Пътните служби призовават водачите да се движат с повишено внимание и съобразена с пътната обстановка скорост.

Снежната покривка в района на Видин е 10 см,

в Белоградчик - осем см. Всички пътища в област Видин са отворени и проходими при зимни условия, съобщиха от Областното пътно управление.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи тази сутрин, че улиците на масовия градски транспорт в столицата са обработени срещу заледяване след падналия сняг.

Превозните сресдства от градския транспорт се движат по разписание, като заради заледявания по пътя има затруднение на автобусите по посока Кокалянско ханче и село Пасарел.

Поради автомобилния трафик затруднения има и в участъците, където има стреснения заради строителни дейности.

На летище "София" обстановката е нормална. Летището е затваряно два пъти за почистване на снега в промеждутък, в който няма полети.

Заради процедури за антиобледеняване са забавени девет полета от сутринта до 15,00 ч. Закъсненията са в рамките на 20-30 минути.

Не се осъществяват полетите по маршрута София-Варна поради неблагоприятните метеорологични условия на летище "Варна".

Снеговалежите ще продължат до обяд утре

над по-голямата част, с тенденция за отслабване, а следобяд в югозападната половина - и за спиране. Разкъсвания на облачността ще настъпят в крайните югозападни райони.

Максималните температури ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, в най-югозападните райони - до 1-3 градуса.

Влакове в страната се движат със закъснения, съобщиха от пресцентъра на БДЖ.

С по-сериозни закъснения се движат два бързи влака със задължителна резервация и един бърз влак.

Това са: бързият влак със задължителна резервация "Чайка" от Бургас за София, който в момента се движи със закъснение от 200 минути; бързият влак със задължителна резервация "Златни пясъци" от Варна за София, който се движи със закъснение от 35 минути и бързият влак от Бургас за София, чието закъснение е от 118 минути.

В останалите райони на страната не са регистрирани сериозни закъснения.

Детайлна прогноза за времето можете да намерите в Синоптик.бг

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 28
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

28 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Land Rover Defender V8 90

Да губиш по 100 000 клиенти заради ниско качество

Технологии Преди 7 минути

Това си призна шефът на Jaguar Land Rover

Лесно и вкусно - как да приготвите сурово брауни

Лесно и вкусно - как да приготвите сурово брауни

Любопитно Преди 7 минути

Вижте една интересна рецепта

Нови изисквания при пътуване от Англия

Нови изисквания при пътуване от Англия

Свят Преди 8 часа

Формулярът трябва да е подписан и разпечатан на хартия или изтеглен на дигитално устройство

Тази порода кучета са най-добрите домашни любимци

Тази порода кучета са най-добрите домашни любимци

Любопитно Преди 10 часа

Кучетата от порода дакел са една от най-предпочитаните породи кучета за домашни любимци

Как в Испания спасиха магаре с хеликоптер

Как в Испания спасиха магаре с хеликоптер

Любопитно Преди 12 часа

Собственикът потърсил помощ след като магарето се заклещило

Одрин

Валията на Одрин: Умолявам ви, бъдете неблагодарни

Теми в развитие Преди 13 часа

Валията на Одрин Екрем Джаналп призова съгражданите да ограничат всякакви събирания по домовете или навън

Защо нигерийският вариант на коронавируса е по-опасен

Защо нигерийският вариант на коронавируса е по-опасен

Теми в развитие Преди 14 часа

При този вариант болестта протича по-тежко, каза проф. Ива Христова

летище София, линейка

Самолет на Air France кацна извънредно на летище София

България Преди 17 часа

Мъж опитал да нахлуе в пилотската кабина

Фугу

Как се хранят най-богатите хора в света

Любопитно Преди 17 часа

Питали ли сте се някога какво похапват богатите хора, които имат милиарди на разположение в банковата си сметка? Ето някои отговори

Ангел Кунчев

Доц. Кунчев каза кога ще е пикът на третата вълна

Теми в развитие Преди 17 часа

Каква е прогнозата на директора на „Пирогов” проф. Асен Балтов

<p>Румъния с изисквания към влизащите в страната българи</p>

Румъния с изисквания към влизащите в страната българи

Теми в развитие Преди 18 часа

Не се изисква PCR-тест от транзитно преминаващите българи през Румъния

Папа Франциск с други духовници в Ур, родния град на Авраам

Историческа среща между папа Франциск и аятолах Али ас Систани

България Преди 19 часа

Когато 84-годишният Франциск прекрачи прага на къщата, няколко бели гълъба бяха пуснати да излетят като знак за мир

Корнелия Нинова с Педро Санчес

„Гласовете ви чувам“ – писмо на един българин от Париж

Избори 2021 Преди 20 часа

„Не искам повече да виждам как европейският елит си затваря очите за случващото се в България и че подкрепя оплесканите до ушите от неизлечима корупция родни политици“, пише Станимир Павлов

<p>Дават по 4350 лв. на музикантите на свободна практика</p>

Дават по 4350 лв. на музикантите на свободна практика

Теми в развитие Преди 21 часа

В петък български музиканти изпратиха писмо до премиера и до министъра на културата Боил Банов

<p>Проф. Мурджева: Вирусът е непредвидим</p>

Проф. Мурджева: Вирусът е непредвидим

Теми в развитие Преди 22 часа

„Важно е да се спазват противоепидемичните мерки – най-вече от тези, които не желаят да се ваксинират", категоричен е експертът