11

Л идерът на НФСБ Валери Симеонов ще поведе листата на партията на предстоящите избори за Европейски парламент. Решението е взето след среща на ръководството със структурите на партията.

Самият Валери Симеонов не присъства на заседанието днес поради неотложни ангажименти, а дори отсъстваше и от коалиционния съвет, проведен в Министерски съвет.

„Не е задължително номинацията на Валери Симеонов да стане в негово присъствие“, заяви зам.-председателят на партията Борис Ячев. Той обяви още, че партията е решила да се яви самостоятелно на изборите, но ако се стигне до възраждане на разговорите в коалицията „Обединени патриоти“, това ще бъде и предложението на партията за водач на евентуална обща коалиционна листа.

„В името на коалиционното партньорство на този етап не сме провеждали разговори с други политически субекти“, обясни Ячев.

Зам.-председателят на НФСБ обясни, че последните разговори за общо явяване на евроизборите между патриотите са водени в двустранен формат, между тях и ВМРО. „Тези разговори останаха безрезултатни. Нашите структури с тревога наблюдаваха как останалите партии в „Обединени патриоти“ предприемат действия, които по-скоро сочат към желание за самостоятелно явяване“, обясни още Борис Ячев.

Той подчерта, че така ръководството е уважило настояването на структурите на партията за готовност за самостоятелно явяване на евровота, но не изключи възможността за евентуално продължаване на разговорите в малката коалиция. Ячев припомни още, че номинацията на Валери Симеонов е била подкрепена и от ръководството на партия „Средна европейска класа“, друг от политическите субекти в „Обединени патриоти“.

„Всяка една политическа партия прави своята кампания, за да реализира някакви очаквания. Нашите очаквания са Валери Симеонов да бъде избран в Европейския парламент, независимо дали като водач на листата на НФСБ или на коалиционна листа. Лично мое мнение е, че той има изключително много качества на човек, работещ в областта на външната политика“, допълни още Ячев.

На пресконференцията бяха коментирани и някои вътрешнополитически теми. От НФСБ още веднъж препотвърдиха позицията си против връщането на старото положение в Изборния кодекс в частта му за преференциалния вот, каквото намерение заявиха от ГЕРБ. „Ние сме против преференции и така ще гласуваме, ако има отново дебат по този въпрос“, подчерта Борис Ячев. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@