74

И нструментът SELFIE е въведен в образователните програми  на над 900 училища в страната, неговата цел не е да определи половата принадлежност. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Коментарът му идва ден, след като се появи информацията, че

учениците над 9-годишна възраст у нас попълват анкета от платформата SELFIE, в която трябва да отбележат и пола си.

Вариантите са 4 – момче, момиче, друго и предпочитам да не казвам.

„Инструментът SELFIE съдържа еднакви елементи  за всички страни в ЕС, разработен е от ЕК. Ние сме разпространили инструмента, над 900 училища са участвали в тази самооценка в ерата на дигиталността. Тя е много важна за политиките, които провеждаме в системата, за самите училища.

Целта на инструмента не е да определи половата принадлежност. Първоначалната информация, която имаме е, че причината да има и такъв отговор е, че някои страни са възприели допълнителни нормативни решения. Има такава възможност”, обясни  министър Вълчев.

„Аз винаги съм казвал, че не подкрепям проповядването на джендър идеологията в училище”,

заяви той. Попитан дали може да бъде премахнат инструментът от програмите на тези училища, той отговори: „Не можем да го махнем, дори не е преведен от нас. Ако има обществено напрежение, би се поставило на обсъждане, а аз не съм усетил – не сме получавали никакви сигнали от тези 900 училища, в които е въведен”.

На  29 ноември 2018 г.  инструментът SELFIE беше представен пилотно у нас. Чрез него учители и ученици от цялата страна мога да направят оценка на дигиталната среда в училищата и на придобитите в клас дигитални умения.

Училищата, включени в измерването, използват специално разработена от Европейската комисия платформа с въпросник към ръководствата, педагогическите колективи и учениците. SELFIE обхваща шест ключови за дигиталното образование области – преподаване и учене, училищно управлени, инфраструктура и оборудване, професионално развитие, практики за оценяване и дигитална компетентност на учениците. Всички отговори са анонимни, а попълването отнема между 20 и 30 мин.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@