4

Бившият общински съветник във Варна Веселин Данов е условно предсрочно освободен от затвора днес, съобщиха от Варненския окръжен съд.

Данов е изтърпял ефективно 2,5 г. затвор по присъда за ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици, изпиране на пари от престъпна дейност - склоняване към проституция и трафик на хора, както и за изнудване.

Предсрочното освобождаване е по предложение на началника на затвора във Варна, което е било уважено от Варненския окръжен съд.

Предложението е направено след оценка на риска и съобразено с цялостното добро поведение и отношението на затворника към труда, се посочва в съобщението.

Данов е работил като домакин в затвора, не е допускал никакви нарушения, не е наказван и бил награждаван с домашен отпуск.

Според комисията от затвора, Данов признавал вината си, изразявал съжаление за извършените престъпления и наказанието е оказало необходимото въздействие.

На практика, от тригодишната присъда, за която Веселин Данов се споразумя с прокуратурата, той изтърпял 2 години 6 месеца и 19 дни. Данов бе арестуван през 2008 г.

В началото на юни миналата година общинските съветници Веселин и Христо Данови постигнаха споразумение с Варненска окръжна прокуратура и съдът ги одобри. Данов - старши получи 3 годишна присъда, след като призна вината си за четири престъпления - за образуване и ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици във Варна в периода септември 2004 - ноември 2006 г., за ръководене на въоръжена престъпна група през септември 2008 г., създадена за изпиране на пари, придобити от престъпна дейност - склоняване към проституция и трафик на жени, затова, че на два пъти получил по 1000 лева, за които знаел, че са придобити от проституция, както и за изнудване, извършено в съучастие със сина му Христо.

Данов младши се споразумя за присъда от 1 година.

Междувременно в края на септември т.г. във Варненския окръжен съд започна и гражданско дело по иск на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност срещу Весели и Христо Данови, срещу две от техните фирми и срещу други три лица на обща стойност 2,8 млн. лева.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@