Сотир Цацаров е новият главен прокурор
Сотир Цацаров - главен прокурор на Република България   
Източник: БГНЕС
305
Си ир Цацаров беше избран днес за главен прокурор на Република България.

След 9-часово изслушване на тримата кандидати и дебат след това, още при първото гласуване, той беше избран от 18 от 24-те членове на Висшия съдебен съвет. Трима бяха против, трима се въздържаха.

Висшият съдебен съвет трябваше да приеме решението за избор на главен прокурор с мнозинство повече от две трети от членовете си - т.е поне 17.

Тъй като се гласуваше по реда на постъпилите предложения, първи бе Цацаров и след като той получи 18 гласа, процедурата беше прекратена.

През ноември Висшият съдебен съвет (ВСС) прие процедурни правила за избор, които въпреки че предизвикаха много спорове не бяха променени. За първи път главен прокурор беше избран с електронната система на ВСС, а не с бюлетина.

Другите кандидати бяха Галина Тонева - зам.- главен прокурор при Върховната касационна прокуратура (ВКП) и административният ръководител на Специализираната прокуратура Борислав Сарафов.

Според Конституцията тримата големи в съдебната система, сред които е и главният прокурор, се назначават и освобождават от президента на Републиката по предложение на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране.

Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.

Изслушването на кандидатите беше публично, продължи над 10 часа и беше предавано пряко по БНТ и БНР.

Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в Пловдив. През 1992 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Работи като съдия в Районен съд - Асеновград, а след това и като негов председател до 1 октомври 1998 г.

След това е избран за заместник-председател на Окръжен съд - Пловдив, а от 21 януари 1999 г. вече е негов председател.

Сега прокуратурата не се нуждае от някой отвън да я спасява. Прокуратурата има нужда от промяна, от реформи,

някои от които са болезнени, но не се нуждае от спасяване, заяви пред Висшия съдебен съвет Сотир Цацаров, който се представи последен от кандидатите.

Тя не е кораб, който потъва. Залогът за успех на прокуратурата е в това, че основната задача на главния прокурор е да създаде нормални условия на колегите си за работа, каза Цацаров.

В концепцията си съзнателно не извеждам като приоритети видове наказателни производства, а дейности. Така представям пред вас конкретни намерения, евентуалното въвеждане на които би довело до промяна в работата на държавното обвинение, добави той. Механизмът за постигане на приоритетите е част на концепцията му.

Сред основните приоритети на Цацаров са действията, които бъдещият главен прокурор следва да предприеме по отношение на кадровото обезпечаване на системата.

"Има проблем с незаетите щатни бройки в прокуратурата. През 2012 г. има 2339 щатни бройки за магистрати. Необходимо е да се търсят действия за оптимизиране на този щат. В продължение на 4-5 години българската прокуратура трябва да се справя с 16-17% щат, който е незает. Причините за това са комплексни", каза Сотир Цацаров.

Необходим е много бърз и внимателен анализ на незаетите щатове в прокуратурата и преразпределение от ненатоварените към натоварените звена, посочи той.

"Провеждането на конкурси ще бъде приоритет на този ВСС и главният прокурор има важна роля в тази посока.

Задължителен елемент от дейността на бъдещия главен прокурор е разбирането, че практиката да замества конкурса трябва да бъде премахната.

Професионалните заслуги и етичното поведение трябва да са предпоставки за кариерно израстване. Необходима е честна система за кариерно израстване", каза Цацаров.

"Задължителен елемент от бъдещата работа на главния прокурор би следвало да е това, че практиката на командировката трябва да бъде премахната. Лично главният прокурор трябва да установи и демонстрира ясна поощрителна политика спрямо тези прокурори и следователи, които изпълняват честно своите задължения", каза Сотир Цацаров.

Той призова за действия, насочени към по-ефективна структура на прокурорските органи. Според него, е по-добре да има върховна централизирана администрация, отколкото касационна прокуратура. Дублирането на функциите в тази прокуратура и администрацията на главния прокурор трябва да бъде ликвидирана, категоричен е Цацаров.

"Неравномерното разпределение на делата е сериозен проблем, говорим за прекрояване на съдебната карта или нова съдебна география. Основен приоритет е децентрализация на системата на прокуратурата, която е невъзможна без законодателни промени", заяви Цацаров и обеща да предприеме пълна инвентаризация на всички действащи актове в системата на прокуратурата с цел оптимизация, ако бъде избран.

"Всички актове, които предписват как да се прилага законът, трябва да отпаднат. Трябва да бъдат кодифицирани и разширени само актовете, които касаят работата", каза Цацаров.

"В системата на Върховната касационна прокуратура предлагам създаването на ново звено. Целта е в това аналитично звено да постъпва цялата информация и цялата тази база данни да бъде използвана. Това аналитично звено следва да бъде предпоставка за инициирането на тълкувателна дейност", добави Цацаров.

Щатовете за съдебни помощници трябва да бъдат преразпределени в посока надолу, подчерта той. Цацаров посочи и необходимостта от интензивна публична комуникация, свързана най-малко със създаването на постоянно работещ пресцентър на прокуратурата. Задължително трябва да бъде приемането и обслужване на граждани, каза той.

"Приоритет номер едно за мен е наблюдаващият прокурор.

И тук трябва да се свалим два или три етажа по-надолу. Да променим до известна степен подхода на кабинетно разследване, който е типичен за някои колеги. Да преодолеем свръхнатовареността в някои райони", призова Цацаров.

"Системата разполага с 538 щата за следователи. 538 квалифицирани юристи да разследват 1,3% от образуваните дела - това положение не може да бъде толерирано повече", категоричен е той.

Сред неговите приоритети е и екипен принцип в разследването. "Трябва да слезем няколко етажа по-надолу. Да мислим за екипите, за обезпечаването им с експертен състав", каза той.

Цацаров подчерта и необходимостта от активно разследване при спазване на закона. СРС е необходимо да се използват само когато необходимите данни не могат да бъдат събрани по друг начин, категоричен е той.

За оправдателните присъди и върнатите за доразследване дела, Цацаров коментира, че на пръв поглед цифрите не са стряскащи, но са стряскащи, когато говорим за дела от основен обществен интерес. Създава се усещането, че при тези дела се повтарят грешки, каза той.

"Необходима е нова система за анализ на оправдателните присъди. Трябва да мислим за електронен регистър на оправдателните присъди. Трябва да бъде запазен и подходът за ограничаване на кръга на наказателните производства, подлежащи на специален надзор", каза Сотир Цацаров.

Формиране на експертен екип от действащи магистрати и експерти, изготвяне на анализ пълна снимка на действителното състояние на прокуратурата, изработване на план за действие, са приоритетите на Цацаров.

"Планът трябва да представлява не просто пожелателна стратегия, а конкретни стъпки. Планът да бъде представен не по-късно от април 2013 г. Изпълнението на мерките по плана трябва да бъде подложено на постоянен мониторинг - вътрешен и външен", каза Сотир Цацаров.

"Не е допустимо участието на магистрат в организация, която създава зависимост."


Така Сотир Цацаров отговори на въпрос - дали членството в масонска ложа е допустимо за магистрат. "Магистратите може да участват в ловни, спортни и всякакви други формирования, важно е ограниченията да бъдат такива, че участието в каквито и да е формирования да не води до зависимост и до начин, по който магистратът да бъде поставен в положение да съобразява правораздавателната си дейност с участието си в организацията", каза Цацаров.

Той съобщи, че съпругата му работи като нотариус и няма случай, при който неин отказ да е разглеждан от Пловдивския окръжен съд.

Имаме кредит в пълен размер 332 000 лв., от който остават над 177 000 лева. Заемът е взет от Обеднена българска банка. Сибанк обслужва Окръжния съд в Пловдив, а преди Сибанк съдът беше обслужван от Уникредит булбанк, каза Цацаров в отговор на въпрос от председателя на етичната комисия на ВСС - Ясен Тодоров.

Членът на ВСС Юлиана Колева попита кандидата дали е бил награждаван с пистолет от МВР.

Сотир Цацаров каза: "През 2004 г. съм награден от вътрешния министър Георги Петканов. Причината министърът да издаде заповедта беше, че реализирах електронна връзка между Окръжен съд - Пловдив и Окръжен съд - Варна и можеше да се получи информация за адресна регистрация, напускане на страната и др. Така отлагането на делата беше сведено до минимум. Не се срамувам от тази награда".
Коментари 305
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

305 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нера Павлович открива своя брат в "Отдел Издирване"

Нера Павлович открива своя брат в "Отдел Издирване"

Любопитно Преди 55 минути

Весела Бабинова и Люси Иларионов влизат в криминалната поредица този петък

Читалище "Братя Грънчарови – 2002“ в Горна Оряховица ще бъде модернизирано за 3. 2 млн.лв. по проект по ОПРР 2014-2020

Читалище "Братя Грънчарови – 2002“ в Горна Оряховица ще бъде модернизирано за 3. 2 млн.лв. по проект по ОПРР 2014-2020

България Преди 1 час

Регионален фонд за градско развитие и Банка ДСК съфинансират проекта с над 400 000 лв.

Правната комисия ще изслушва главния прокурор на всеки 3 месеца

Правната комисия ще изслушва главния прокурор на всеки 3 месеца

България Преди 2 часа

Комисията по правни въпроси в Народното събрание ще изслушва най-малко веднъж на всеки три месеца също и председателя на Върховния касационен съд и председателя на Върховния административен съд

Предразсъдъците на пазара на труда

Предразсъдъците на пазара на труда

Любопитно Преди 2 часа

Толерантността към „различните хора“ на национално ниво все още не е толкова широко застъпена

Отпускат добавка към пенсиите и през месец май

Отпускат добавка към пенсиите и през месец май

България Преди 3 часа

Допълнителната сума ще бъде изплатена на близо 2 100 000 пенсионери

<p>Индия постави световен рекорд по нови случаи на COVID-19</p>

Индия постави световен рекорд по нови случаи на COVID-19

Теми в развитие Преди 4 часа

Повечето болници са пълни и без кислород

All Inclusive

Сватбата на Евдокия пред провал в “All Inclusive”

България Преди 4 часа

Не пропускайте комедийния сериал този петък от 21:00 ч. по NOVA

Какво решиха здравните власти за ваксината на "Янсен"

Какво решиха здравните власти за ваксината на "Янсен"

Теми в развитие Преди 4 часа

От 30 април до 10 май ще може да се отворят "зелени коридори", където има желаещи да бъдат ваксинирани

<p>Киев: Западът трябва да действа сега спрямо Русия</p>

Киев: Западът трябва да действа сега спрямо Русия

Свят Преди 5 часа

„Западната дипломация е помагала за сдържане на Русия, но всичко ще зависи от това дали са готови да преминат от думи към дела”, заяви външният министър на Украйна

Новоизбраният парламент прие оставката на кабинета на Бойко Борисов със 156 гласа "за".

Върху кои решения на МС се слага мораториум

България Преди 6 часа

Депутатите разгледаха два сходни проекта на решения

Теменужка Петкова

Петкова в НС: В енергетиката не се извършва нищо нередно

България Преди 6 часа

Според министъра в оставка: „С дебата по мораториум на решения на Министерския съвет се отклонява вниманието от съставянето на стабилно и отговорно управление”

Тим Кук, изпълнителен директор на Apple

Хакери искат 50 млн. долара кибероткуп от Apple

Технологии Преди 7 часа

Те заплашват компанията да разкрият чертежи и данни за устройствата ѝ

<p>Защо шофьор, убил трима младежи, още разполага с книжка</p>

Защо шофьор, убил трима младежи, още разполага с книжка

България Преди 7 часа

От какво се опасяват роднините на загиналите

Ангелов: България излиза и от третата вълна на COVID-19

Ангелов: България излиза и от третата вълна на COVID-19

Теми в развитие Преди 8 часа

"Благодаря на всички, които спазваха мерките", каза здравният министър