1

П рокуратурата ще установява виновните за заболелите от трихинелоза в Пловдив, причинени от консумирането на месо на убити при ловуване глигани.

Това каза на пресконференция в Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Св.Георги" в Пловдив доц. д-р Димитър Вучев, паразитолог, цитиран от Агенция "Фокус".

При първия случай се касае за ловец от Стамболийски, който е бил на ловна екскурзия в Пирдоп. Там е бил отстрелян глиган, месото от който занесъл в дома си. От него са яли семейството му и други негови близки.

Вторият взрив на трихенелоза е избухнал в Храбрино. Глиганът е убит по време на лов в околните села – Лилково и Бойково.

И при двата случая ловците твърдят, че месото от глиганите е било изследвано предварително

Според доц. Вучев най-вероятно става дума за проби, правени от самозвани ветеринарни лекари.

Пробите доказаха, че и в двата случая е имало опаразитяване с трихинели. В България тези проби са задължителни от 110 години насам, каза доц. Вучев. Всичко ловци добре знаят, че това е наложително.

Заболелите ловци и семействата им са сериозни хора от бизнеса, които не биха рискували, добави експертът.

От 10 години насам у нас е имало около пет подобни трихинелозни взривове.

Последният е регистриран миналата година, но той е бил с малко потърпевши. По-опасно е, когато трихинелозата се пренася чрез магазинната мрежа, когато е трудно да бъде установено огнището. Такива взривове е имало през 2004 и през 2006 г. у нас.

Прокурор Атанас Илиев заяви пред "Фокус", че прокуратурата се е самосезирала по публикации в медиите и е образувала проверка по случая със заразените от трихинелоза в Пловдивско.

Ще се търсят конкретни лица, които са извършили престъпление по чл. 134, ал. 1, от Наказателния кодекс, каза Илиев.

Става дума за лице, което е причинило средна, или тежка телесна повреда при немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност, от която има повишена опасност.

Ще се търси каква е причината за заразяването, колко лица за заразени, какви телесни повреди са им причинени. Законът предвижда наказание до три години лишаване от свобода при нанесена тежка телесна повреда и до две години лишаване от свобода, или пробация за средна телесна повреда.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@