Започна делото срещу "Октопода"
Алексей Петров в Софийския градски съд днес   
Източник: Петко Налбантов, БГНЕС
4
Си ийският градски съд (СГС) даде ход на делото срещу Алексей Петров и още няколко души. Председател на съдебния състав е съдия Румяна Ченалова.

Делото продължава на 25 януари.

То е срещу Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Кирил Топалов, Янко Попов, Цеко Йорданов. И шестимата подсъдими се явиха лично и със своите защитници в съдебната зала. Адвокатите на подсъдимите са 15, като само Алексей Петров има шестима.

Срещу тях се изправят трима представители на държавното обвинение, сред които и прокурор Светлозар Костов, който от скоро е административен ръководител на Специализираната прокуратура.

Свидетелите по делото са 179, а вещите лица - 31
.

Съдия Ченалова разпредели дати по делото от януари до април съобразно графика на адвокатите. На 25 януари ще бъдат разпитани 10 свидетели.

Основният свидетел по делото - Георги Цветанов, ще бъде разпитан на 24 февруари.

Бившият прокурор Цеко Йорданов, който е подсъдим по това дело за осуетяване на наказателно преследване обясни, че познава Алексей Петров само от телевизора и не го е виждал на живо преди и двамата да бъдат задържани.

"Моят клиент се е оплакал непосредствено срещу извършването на деянието срещу него и е сезирал всички възможни институции в държавата, като близо  10 години не са предприети действия. Още 90-те години той е написал многобройни жалби", разказа адвокат Менко Менков, който защитава пред съда правата на един от основните свидетели по делото Георги Цветанов.

"Няма никакви съществени противоречия в неговите показания и твърденията в жалбите, които е изложил преди 12-13 години. Има само неточности в дребни детайли, но по отношения на основните факти няма никакви противоречия", обясни той.

Съдът отхвърли всички предявени граждански искове, включително и на Националната агенция по приходите.

Общата стойност на исковете надхвърля 2 млн. лева
,

като най-голям е искът на основния свидетел срещу Алексей Петров - Георги Цветанов, и възлиза на 900 хил. лева. Мотивът на съда за отхвърлянето на исковете е да не се затрудни ходът на наказателното производство.

Според председателя на съда Румяна Ченалова пострадалите могат да търсят обезщетение за претърпените щети чрез граждански дела. Близо два часа прокуратурата чете обвинителния акт, от който става ясно, че Алексей Петров, докато работил като експерт "оперативно внедряване" в НСС, а след това и като главен експерт в ДАНС, заплашвал редица мъже, като освен обидните реплики към тях, казвал, че

ще им "отреже главата с лопата" или ще ги застреля.

В повечето случаи ставало въпрос за прехвърляне на акции на застрахователната компания "Левски-Спартак".

Бившият прокурор Цеко Йорданов е обвинен, че със свое постановление незаконно е прекратил разследване срещу израелския гражданин Меир Овадия.

Извън съдебната зала и след като слуша близо два часа обвиненията срещу себе си, Алексей Петров заяви, че не е в негов стил да заплашва някого по този начин, и че всички показания на основните свидетели, и в частност на Георги Цветанов, са били манипулирани от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Според Петров, ако се направи следствен експеримент, ще се види, че това, което е описано в обвинителния акт, е невъзможно да се състои.

"Обидно ми е да се обяснява, как аз, шампионът на България и елитна барета не съм успял, нанасяйки удари с ръце и крака на банкера и счетоводителя, да му сторя каквото и да е било, та чак накрая се е наложило да взимам клещи и да му вадя зъби. Това не е сериозно", добави той.

"Очевидно е, че Октопода вика "Дръжте Октопода". Аз се надявам до края на процеса да успеем да кажем кой е Октопода в България, кой е Октопода на прехода и кой ограби България", коментира Петров.

"Проявено е сериозно въображение от министър Цветан Цветанов и прокурора по делото Светлозар Костов. Това въображение е съчинило сцени, в които аз не съм участвал и ми се струва, че не са се състояли, а дори са несъстоятелни", каза той.

"Това, което се случва, е продължение на политическата репресия от страна на премиера Бойко Борисов спрямо мен", заяви Петров.

Георги Цветанов потвърди показанията си за заплахите и за побоя, които Алексей Петров му е нанесъл, но за конкретни детайли от тях се бил сетил на последния разпит, когато му били задавани детайлни въпроси.

Съдът реши да конституира Георги Цветанов, Павлета Иванова, Велизар Велизаров, Венцислав Тулешков, Пламен Георгиев, Валентин Шотев като частни обвинители.

Съдебният състав отказа да приеме за съвместно разглеждане гражданските искове за щети, причинени в резултат на извършени от Алексей Петров престъпления на Павлета Иванова, Велизар Велизаров, Георги Цветанов, съответно за 91 992 лева, 70 хил. лева и за близо 860 хил. лева.

Съдът отхвърли и иска на Венцислав Тулешков за нанесени щети от Алексей Петров, иска на Иво Балевски за 50 хил. лева заради извършено престъпление срещу него от Марчело Джотолов и иска на Николай Динков за 150 хил. лева срещу Марчело Джотолов, Алексей Петров.

За да не бъде затруднен съществено съдебният процес, съдът не прие за съвместно разглеждане исковете на Министерството на финансите срещу Марчело Джотолов заради неплатени данъци, на дружеството "Ин-80" срещу Марчело Джотолов за близо половин милион лева и на "ГИП" ЕООД срещу Алексей Петров на стойност 133, 869 млн. неденоминирани лева.

Обвинителният акт от 200 страници беше внесен на 7 ноември, след повече от година и половина разследване.

Алексей Петров, Антон Петров, Марчело Джотолов и Янко Попов са обвинени в образуване, ръководене и участие в организирана престъпна група.

Алексей Петров има и обвинения и за изнудвания, принуди и разгласяване на класифицирана информация. За изнудвания и принуди има обвинения и Марчело Джотолов. Той ще застане пред съда, тъй като, според обвинителния акт, е нарушил закона, като не е плащал данъци, има обвинения и за присвояване.

За изнудвания е обвинен и Янко Попов. Кирил Топалов има обвинения за принуда, а Цеко Йорданов за осуетяване на наказателно преследване.

Внасяйки обвинението в СГС, прокуратурата

опроверга твърдението, че това производство ще се разглежда в новосъздадения специализиран съд
,

който ще заработи след Нова година.

Алексей Петров беше арестуван при показна акция през февруари 2010 г. При полицейската операция "Октопод", проведена в ранните часове на деня, той бе задържан в жилището си от спецполицаи. При акцията имаше и още арестувани - общо 13 души.


Операцията започна с проверки на 18 обекта в столицата - стриптийз барове и клубове. Това е политически арест и министър Цветанов стои в основата му, заяви тогава Алексей Петров. По-късно обвини и премиера Бойко Борисов за своя арест.

На 12 октомври миналата година Софийският апелативен съд (САС) освободи от ареста Алексей Петров, като измени мярката му за неотклонение на домашен арест.

В началото на февруари пък бившият съветник в ДАНС бе извикан в НСлС, където му бяха повдигнати две обвинения. Стана ясно, че по отношение на разследването по т. нар. дело "Октопод" ситуацията е върната като тази от лятото.

"Делото отново е разделено. Първото е за групата, т. нар. "голям октопод", а другото - за Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров", каза адвокатът му Ина Лулчева.

Обвиненията на Алексей Петров са повдигнати и по двете дела, които са отделени от общото дело, което бе образувано преди около година. Така де факто се оказва, че "октоподите", според разследващите, са два - малък и голям.

Адвокатът Людмил Рангелов, който защитава друг обвинен по "големия октопод" - Пламен Стоянов, пък обясни, че по това дело обвинените са вече за по-малко престъпления и с един член по-малко - от групата е изваден Марчело Джотолов. Организираната престъпна група продължавала да бъде ръководена от Алексей Петров.

"Октоподът", който видя обвинението на 10 февруари миналата година, освен че вече е с едно пипало по-малко, вече не е и въоръжен, не е извършвал и престъпления, които са с участието на длъжностни лица.

Според новото обвинение престъпната група е извършвала пране на пари и укриване на данъци. От обвиненията отпаднаха и престъпленията за проституция и рекет, стана ясно от думите на адвокат Рангелов.

На 15 февруари 2011 Софийският апелативен съд потвърди най-леката мярка за неотклонение на Алексей Петров - подписка. Това му даде възможност да се яви като кандидат за президент, където получи заедно с кандидата си за вицепрезидент Николай Георгиев 0,94% или 31 633 гласа.
Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 10 минути

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 13 минути

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 час

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 1 час

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 1 час

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 2 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 2 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 2 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 3 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете