8
Ср ред вътрешния министър Цветан Цветанов МВР и съдът са като скачени съдове.

Пред журналисти Цветанов заяви, че винаги е бил с протегната ръка към съда и когато е вземал отношение, то е било по конкретен случай.

"Аз се извинявам, ако някой се е почувствал засегнат от съдебната система. Никога по никакъв повод не съм слагал всички под общ знаменател, имал съм визирани конкретни случаи", каза министърът.

На въпрос дали е засегнал председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, Цветанов заяви, че това трябва да бъде коментирано от обществото.

По повод на това, че в специализирания съд се одобряват редица споразумения между прокуратурата и обвинените, Цветанов каза, че за него е важно да има бързо правораздаване.

Ако делата се протакат във времето, има присъда след пет-шест години и ако някой не напише мотивите си, това, според Цветанов, води до усещане за умисъл в някои действия.

Според вътрешния министър има разлика в това дали наркотрафикант или причинител на катастрофа сключват споразумение с прокуратурата.

В случая с пътно-транспортните произшествия не може близките за загиналия при инцидента да получават известия за споразумението, а и не става дума за организирана престъпна група, уточни министърът. Той участва на

Форума на съдилищата в България, който днес представлява над 40 окръжни и районни съдилища у нас
.

Дискусията е на тема "Модерният съдебен процес- актуален път към електронно правосъдие".

Гости и участници в събитието са правосъдният министър Диана Ковачева, посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик, много съдии и юристи.

Сроковете за избор на членове на ВСС са много кратки. Трябва да има сериозна дискусия по законодателните промени и тя трябва да бъде изнесена и в българския парламент, посочи Цветанов.

От промените, предложени в Плана за действие за мен изключително важни са тези от тях, свързани със СРС-та, защото това ще стимулира развитието на разследването, добави той.

Важни са предложенията също, свързани със Закона за класифицираната информация. Разбира се, че когато едно дело е в досъдебна фаза, няма никаква пречка да бъдат представени всички доказателства и да има възможност всички да са наясно със събраните факти, отбеляза Цветанов. Но не трябва да отиваме и в другата крайност, за да позволяваме и даваме възможност на самите технически средства и технологията по тяхното използване да бъдат разсекретявани, направи уговорка той.

МВР и съдебната система са като скачени съдове, защото събраните доказателства от полицаите имат приложение в обвинителния акт и когато попаднат при истинския съдебен професионалист, ще разчитаме на обективната, справедлива присъда, изрази надежда министърът. Но

когато имаме лошо събрани доказателства, няма как да имаме смислено обвинение
,

което да бъди внесено в съда, призна той. Но с общи усилия може да постигнем много добри резултати, добави Цветанов.

Що се отнася до прозрачността, свързана с избор на ръководители в съдебната система, наистина трябва да има ясни критерии, а защо не да има обсъждане и пред обществеността в един окръжен съд на номинираните за ръководен пост, заключи той.

Цветанов и заместникът му Веселин Вучков присъстват на конференция, организирана от "Форум на съдилищата в България"

Предложеният от Форума на съдилищата в България план за действие съдържа мерки в няколко групи, първият е от компетентността на законодателната влас, заяви Сотир Цацаров, председател на Окръжен съд-Пловдив.

В Закона за съдебната власт най-спешните действия за системата не могат да се изчерпат само с изменение на механизма за избор на членове на ВСС - предлагаме този орган да не е постоянно действащ и да се състои от юристи, които не прекъсват осъществяването на своята професионална дейност, добави Цацаров.

Форумът на съдилищата в България предлага план за действие като пакет от мерки за напредък в работата на съдилищата. Една от първите мерки е

превръщането на ВСС в орган, който не действа постоянно
.

Това налага промяна в Закона за съдебната власт. Предлага се връщане към стария модел: не съвет с постоянно действащи членове, а съвет, състоящ се от лица, които не прекъсват упражняването на своята професионална дейност.

Сред новите мерки е и необходимостта от нови правила при избор на членове на ВСС, единен за всички програмен продукт за случайно разпределение на делата, което също налага промяна в Закона на съдебната власт, посочи съдията.

Предлага се също конкурсите за повишаване в длъжност и преместване да се правят поне два пъти в годината, а разглеждането на дисциплинарните дела на съдии, прокурори и следователи да се прави от Дисциплинарен съд, чийто членове не са членове на ВСС, но се избират по същия ред от органите на съдебната власт.

Форумът предлага в плана за действие и промяна в Закона за класифицираната информация. В него е застъпена идеята данните, получени в резултат на използване на СРС да не са класифицирана информация в съдебното производство по наказателни дела - дела "при открити врати", обяви Сотир Цацаров.

В Закона за СРС се налагат корекции, за да има гаранции за защита правата на гражданите и контрол на ефективността на разрешените СРС.

Предвидени са мерки за електронно правосъдие и връзката му със системата на "електронното правителство", както и улеснен достъп до правосъдие - възможност за заплащане на съдебните такси без посредник.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@