Публикуваха доклад на тема „Руската дезинформация на Балканите: Геополитика, история и въздействието на войната в Украйна“
Източник: IStock
53

Б алканите се превърнаха в централна точка за руските дезинформационни кампании, насочени към дестабилизиране на региона, подкопаване на демократичните институции и постигане на стратегическите цели на Москва.

Фондация „Humanity for Freedom“ и фондация „Humanity for Freedom – Balkans” публикуваха своя доклад на тема "РУСКАТА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ НА БАЛКАНИТЕ: ГЕОПОЛИТИКА, ИСТОРИЯ И ВЛИЯНИЕТО НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА".

Докладът предоставя задълбочен анализ на различните тактики, които Русия използва за манипулиране на общественото мнение и за оказване на влияние в балканските страни, подчертавайки значителните предизвикателства, които тези кампании представляват за регионалната стабилност и демокрацията.

Президентът на фондация „Humanity for Freedom” - Дейн Уотърс, заяви: „Както видяхме през последната година и съвсем наскоро - на 7 октомври, светът е изправен пред безпрецедентни заплахи от авторитарни режими и техните подставени лица, като Източна Европа е на фронтовата линия в тази битка. Държавите на Балканите ще споделят съдбата на Украйна, ако техните лидери и светът продължават да омаловажават заплахата, която Русия представлява за тях.“

„Както показва този доклад, Балканите вече са във война. Тази война понастоящем е дезинформационна - война, насочена към посяване на съмнения и объркване, война, чиято цел е да направи неизбежния физически конфликт по-лесен за спечелване от руснаците.“, заяви генерал Константин Попов, бивш началник на отбраната на Република България и член на съвета на директорите на фондация „Humanity for Freedom“.

Докладът изследва геополитическия и историческия контекст на Балканите, който прави региона особено податлив на външна намеса – особено от страна на Русия, чиито стратегически интереси в региона са да подкопае единството на Европейския съюз (ЕС) и Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), като същевременно засили влиянието си на Балканите. Тези кампании се възползват от съществуващите разделения, насърчават антизападните настроения и разпространяват фалшиви новини, за да дестабилизират региона и да отслабят връзките му със Запада.

Както споделя Берат Рукичи, член на консултативния съвет на фондация „Humanity for Freedom“, „Русия има дълга история на използване на дезинформацията и фалшивите новини за постигане на своите външнополитически цели. В Косово използването на сръбски проксита, особено на север, е отрова, която разяжда основите на мира и стабилността в региона.”

Както се посочва в доклада, руските кампании за дезинформация на Балканите използват различни тактики за постигане на целите си. Тези тактики включват:

  • Формиране и финансиране на ферми за тролове за създаване и разпространение на фалшиви новини, конспиративни теории и съдържание, задълбочаващо разделението в платформите на социалните мрежи;
  • Финансиране на публични личности за популяризиране на руска пропаганда и антизападни настроения;
  • Подкрепа на проруски групи и лица в региона за създаване на мрежа за влияние;
  • Използване на хакери и други кибер ресурси за манипулиране на онлайн дискурса и засилване на разделящи послания;
  • Създаване и финансиране на медии, които разпространяват проруски наративи и дезинформация.

Президентът на „Humanity for Freedom Foundation – Balkans”, Томислав Цолов, заяви: „Чрез това цялостно изследване ние се стремим да хвърлим светлина върху степента и въздействието на руските кампании за дезинформация върху балканските страни, като същевременно предоставяме приложими и работещи решения, за да се гарантира защитата на демократичните институции, националната сигурност и регионалната стабилност.“

Докладът предлага пет препоръки за това как балканските държави могат да се противопоставят ефективно на руското влияние и дезинформация. Препоръките са насочени към повишаване на медийната грамотност, подобряване на киберсигурността, подкрепа за независимата журналистика, насърчаване на регионалното сътрудничество и взаимодействие с международни партньори. Препоръките са:

  • Прекратяване на руското влияние върху медиите: Както видяхме по-горе, изфабрикуваните новини и манипулацията в социалните медии са основни елементи на руските кампании за дезинформация. Чрез инвестиране в образователни програми, които насърчават медийната грамотност, балканските държави могат да дадат възможност на своите граждани да идентифицират и да се противопоставят на невярната информация, като по този начин намалят нейното въздействие върху общественото мнение. Законодателите трябва да бъдат подготвени да се справят директно с дезинформацията, разпространявана от телевизионните оператори. При необходимост, те трябва да последват примера на западните страни и да забранят медии като „Russia Today“.
  • Въвеждане на строги регулаторни мерки: Балканските страни трябва да въведат и да налагат строги регулаторни мерки, които да ограничат влиянието на руските участници в техните политически системи и медийни среди. Това може да включва забрана за плащания, произлизащи от Русия, към политически партии, забрана за плащания към журналисти от руски източници и ограничаване на рекламата във Facebook от симпатизанти на Русия.
  • Въвеждането на строги регулаторни мерки, като забраната на плащания от руски източници към политически партии и журналисти, както и ограничаването на рекламата от симпатизанти на Русия в платформи като Facebook, е от съществено значение. Влиянието на фигури като Решетников и Малинов, и техните връзки с руската дезинформация и политическа намеса, подчертават спешната необходимост от тези мерки. С въвеждането на тези строги мерки балканските страни могат значително да ограничат възможностите на руски субекти да злоупотребяват с техните политически и медийни среди и по този начин да защитят своите демократични институции от нежелано чуждестранно влияние.
  • Подобряване на мерките за киберсигурност: Както се споменава в доклада, Русия използва хакерски и кибератаки, насочени към различни институции на Балканите. Балканските държави трябва да дадат приоритет на подобряването на своята инфраструктура за киберсигурност, включително обучение на специализиран персонал, внедряване на съвременни технологии за сигурност и споделяне на най-добрите практики с техните регионални партньори. Това ще помогне за защита на чувствителна информация и критични системи от потенциални атаки.
  • Подкрепа за независимата журналистика: Спонсорирани от държавата медии като „Sputnik“ и „RT“ са използвани за разпространение на проруски наративи и дезинформация. Насърчаването и подкрепата на независима журналистика на Балканите може да осигури алтернатива на контролираните от държавата медии и да допринесе за по-разнообразна и точна информационна среда. Това може да се постигне чрез финансиране, програми за изграждане на капацитет и правна защита на журналистите.
  • Насърчаване на регионалното сътрудничество: Както се споменава в доклада, Русия подкрепя маргинални политически групи в няколко балкански страни. Чрез насърчаване на регионалното сътрудничество и диалог, балканските държави могат да работят заедно, за да се противопоставят на тези усилия, да споделят информация за кампании за дезинформация и да разработват съвместни стратегии за противодействие на руското влияние. Това може да стане чрез съществуващи регионални организации и инициативи или чрез създаването на нови механизми за сътрудничество.
  • Сътрудничество с международни партньори: Работейки в тясно сътрудничество с международни партньори като Европейския съюз и НАТО може да помогне на балканските държави да получат достъп до ресурси, експертиза и подкрепа за противодействие на руското влияние. Тези партньорства могат да предложат стратегически насоки, техническа помощ и финансова подкрепа за инициативи, насочени към укрепване на демократичните институции, подобряване на киберсигурността и насърчаване на свободата на медиите.

Чрез прилагане на тези препоръки, балканските държави могат да изградят устойчивост срещу руските дезинформационни кампании и да работят за защита на своите демократични институции, национална сигурност и регионална стабилност.

Този доклад е част от HFF FREEDOM LIGHT, поредица от разследващи документи, които хвърлят светлина върху авторитарните опити за дезинформация и пропаганда. Следващият доклад ще се съсредоточи върху дезинформацията и нейното влияние върху дестабилизирането на Близкия изток.

За фондация „Humanity for Freedom“

Фондация „Humanity for Freedom” e глобална организация с нестопанска цел, базирана в Съединените щати. Тя се стреми да образова всички хора за нарастващите заплахи за нашата свобода от авторитарни правителства и движения по целия свят, с цел да се противопостави на тези заплахи и да помогне за осигуряване на бъдещето на свободата.

Президентът на фондация „Humanity for Freedom“ - Дейн Уотърс, споделя: „Мисията на фондация „Humanity for Freedom“ е ясна – трябва да спрем ерозията на свободата. Украйна е бойното поле, физически и метафорично, на тази битка на поколенията. Пред нас стои лесен въпрос: „На чия страна сме?“ – на страната на мира и човечността или на насилието и омразата?“

„Ако не успеем да направим мъдър избор, ерозията на свободата в световен мащаб ще бъде невъзможно да бъде спряна.“, заяви Уотърс.

За фондация „Humanity for Freedom – Balkans”

Фондация „Humanity for Freedom – Balkans”, е филиал на фондация „Humanity for Freedom” и има за цел да информира хората за увеличаващите се заплахи за свободата на Балканите.

Президентът на фондация „Humanity for Freedom – Balkans”, Томислав Цолов, споделя: „Преди няколко години никой украинец не би повярвал, че техните квартали ще бъдат фон на военни престъпления, на отвличане на деца от родителите им, на смърт и разрушения на всяка крачка. Ето защо HFF - Balkans е важна – за да се гарантира, че авторитарните режими ще бъдат държани отговорни за злините, които са извършили.“

Продължаващите дейности на фондация „Humanity for Freedom“ и на фондация „Humanity for Freedom – Balkans“ ще включват глобални комуникационни и мултимедийни инициативи, насочени към привличане на внимание към атаките срещу свободата от авторитарни режими и подкрепата на смелите защитници и лидери, които се изправят срещу авторитарни системи в защита на правата и свободите на всички нас.

Докладът можете да прочетете ТУК

ЗА ВРЪЗКА: INFO@HumanityforFreedomFoundation.org

Коментари 53
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

53 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 39 минути

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 1 час

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 9 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 9 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 9 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 10 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 10 часа

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 11 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 11 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 13 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 13 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 14 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 14 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 14 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 15 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна