88

Г одишният доклад за състоянието на националната сигурност през 2017 г.  беше приет от Министерския съвет и предстои да бъде разгледан в Народното събрание. Тази година обаче докладът  не посочва директно Русия като заплаха за България, информира DarikNews.bg. Докладът е публикуван на сайта на Министерски съвет.

Отбелязано е обаче, че „комбинацията между открити и прикрити действия на чужди държави за реализация на техните интереси у нас мотивира оценката за нарастващ интензитет при прилагане на хибридния подход спрямо България“.

Това са най-големите заплахи за България, Русия реагира

Турция също не е назована като държава, която се меси във вътрешните ни работи,

но това е заменено с формулировката "различни държави продължават да правят опити за насаждане на чужд национализъм сред определени маргинализирани групи и общности, което води до засилване на дезинтеграционните процеси сред тях и на обвързаността им с чужди интереси“.

В доклада за 2016 г. Русия беше посочена като заплаха, макар и не директно. Русия се споменаваше като източник на регионална нестабилност. Това предизвика остра реакция на руската дипломация.

Като заплаха за националната ни сигурност в доклада за 2017 г. е посочено обезлюдяването на страната ни.

България е катастрофално обезлюдена

Прогнозата е, че българите през 2070 г. ще бъдем 4.9 мл. души, като са цитирани данни от Евростат. В доклада е посочено още, че статистическата служба на Европейския съюз потвърждава тенденцията населението на България да застарява. Още през 2060 г. работещите и пенсионерите у нас ще бъдат почти равен брой.
 
Профилът на напускащия трайно страната българин към момента пък е мъж, на възраст между 20 и 39 години, като предпочитаните от него дестинации са Германия, Обединеното кралство и Испания.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@