81

Р уският президент Владимир Путин вижда нови възможности за България да играе значителна роля в транзита на газ за Европа. Путин заяви това днес на церемонията по връчвнето на акредитивните писма на новия български посланик в Русия Атанас Кръстин, цитиран от ТАСС.

"През май страната ни беше посетена от президента Румен Радев и министър-предедателя Бойко Борисов. Разговорите потвърдиха взаимното намерение за по-нататъшно задълбочаване на двустранното търговско и икономическо сътрудничество, включително в енергийния сектор", каза руският президент.

Той отново изрази съжаление за проекта "Южен поток". Сега се появяват нови възможности за това България да играе знчителна роля в транзита на руски газ за европейския пазар, посочи Путин.

Преди седмица той заяви, че България се е отказала от проекта под външен натиск, а изявлението му породи много коментари.

Путин даде България като назидателен пример за Европа

Български депутати реагираха на критиките на Путин

Той е отбелязал, че двустранните отношения се градят на традициите на дружба и духовна близост между двата народа и припомнил, че тази година се отбелязват 140 години от освобождението на Болгарии от османско робство.

Атанас Кръстин е завършил международни отношения в Университета за национално и световно стопанство и магистратура в московския МГИМО. От 1987 г. започва работа в Министерството на външните работи. В своята кариера преминава през всички дипломатически рангове - от аташе до посланик. С указ на президента от януари 2017 г. е секретар по външната политика, а през април 2018 г. е назначен за посланик на България в Русия.

От 1 октомври – трети удар с цената на газа

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@