65

П риродният газ поскъпва от 1 октомври с 13,89%, реши Комисията за енергийно и водно регулиране. Това е третото повишение на цената от началото на тази година след 2,75% от 1 януари и 10,81% от 1 юли.

„Булгаргаз” ЕАД ще продава горивото на крайните снабдители и клиентите, присъединени към газопреносната мрежа срещу 456,65 лв. за 1000 кубични метра или 43,28 лв. за мегават час (без акциз и ДДС).

Утвърдената от КЕВР цена включва компонента за услугата „обществена доставка” в размер на 6,17 лв. и „задължение към обществото” от 1,40 лв. на 1000 кубични метра, което покрива разходите на „Булгаргаз” за съхранение на количества в газохранилището „Чирен”.

Поради запазване размера на съпътстващите такси за достъп, пренос, разпределение и снабдяване с природен газ, повишението на общата цена за крайните битови и стопански клиенти, ще бъде под 8 на сто, уверяват от регулатора.

От КЕВР поясняват, че одобреното поскъпване отговаря на условията по действащия договор между „Булгаргаз” и руската компания „Газпром Експорт” и прилага изцяло залегналата в него методика, съгласно която се вземат предвид промените на цената на петрола и на алтернативните на природния газ горива на световните пазари през последните 9 месеца, както и измененията в курса на щатския долар спрямо лева.

Така правомощията на регулатора са единствено да установи дали заявлението на обществения доставчик „Булгаргаз” ЕАД отговаря на изискванията на наредбата за определяне цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества.

Руснаци прогнозират 250 долара за барел при война с Иран

Защо бензин А95 мина 2,30 лв. за литър

Цените на горивата пак скочиха нагоре

Шоково поскъпване на природния газ от есента, прогнозира експерт

Мая Манолова дава новата цена на парното и тока на прокурор

НСИ: За година доходите на човек от домакинството са нараснали с 8,7%, разходите - с 11.4%

КНСБ: Цените тръгват нагоре

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@