Прокуратурата: 5 наказателни производства в енергетиката
Пресконференцията на прокуратурата   
Източник: БГНЕС
126

Констатирани са редица пропуски в дейността на ДКЕВР, обяви на пресконференция зам.-главният прокурор Камен Михов.

На пресконференцията Прокуратурата представя резултатите от проверките в енергетиката, започнали след масовите протести срещу високите сметки за ток.

Образувани са пет наказателни производства, съобщи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Първото дело е за виновни длъжностни лица в ДКЕВР, които са нарушили и/или неизпълнили задълженията си, във връзка с издаването на решение, което е внесено в комисията и веднага е прието, за един ден, без да се направят необходимите анализи.

Второто е във връзка с непотърсен от държавата дивидент от ЧЕЗ.

Третото е за умишлена безстопанственост срещу виновни длъжностни лица от НЕК за периода от 2001 до 2012 г., четвъртото е срещу Михаил Андонов, изпълнителен директор на НЕК и на БЕХ за това, че в периода 2011 – 2012 г., като длъжностно лице в НЕК, не е положил необходимите усилия за възложеното му имущество – безстопанственост, а също така и за незаконни сделки, след доклад на ДАНС.

Петото дело е за договори за обществени поръчки на ЧЕЗ, които са констатирани след проверка на АДФИ, в които са констатирани множество нарушения.

Главният прокурор Сотир Цацаров припомни, че на 12 февруари Върховната административна прокуратура започна проверка на дейността на ДКЕВР.

На 26 февруари започна проверка на ЕРП-тата. Те бяха проверявани от екипи от прокурори и данъчни служители.

На 12 март, след подаден сигнал от тогавашния министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, започна проверка на НЕК.

На 29 март докладите на екипите от проверките бяха обединени в един общ доклад, обясни Цацаров. Той отбеляза, че докладите не съдържат класифицирана информация и затова ще бъдат представени на медиите.

Трябва да се има предвид, че ДКЕВР разполага с широк кръг от правомощия да контролира енергетиката, обясни Камен Михов.

ДКЕВР не е съставила актове за нарушения на ЕРП за това, че не са отчитали тока на всеки 30 дни. Не е упражнен и адекватен контрол върху разходите, които ЕРП са декларирали. Комисията на практика е одобрявала по-високите разходи. Занижен е бил и контролът за разходите от страна на ЕРП.

Недостатъчен е бил контролът по качеството на енергията. Няма механизъм за контрол на жалбите на хората. От над 4000 жалби срещу ЧЕЗ са разгледани само малко над 1000.

Все още няма съставен нито един акт за нарушение от страна на ДКЕВР срещу ЕРП въпреки препоръките на прокуратурата, каза Михов.

Предложенията, които са дадени след проверките, са свързани със започване на процедура за съставяне на актове за нарушенията на принципа за ежемесечното изчисление на сметките.

Второто предложение до ДКЕВР беше за процедура за отнемане на лиценза при неизпълнение на задълженията на дадено дружество.

В този случай комисията е бездействала и затова прокуратурата е взела мерки, но прокуратурата не може да иззема лицензи.

ДКЕВР взе решение за започване на процедура по отнемане на лиценза. Установихме, че в ДКЕВР в продължение на години е занижен контролът над работата на ЕРП-тата. Според нас, на този етап, ДКЕВР действа като неефективен регулаторен орган, посочи Михов.

На база на споразумения и допълнителни договорки, НЕК се задължава да изкупува 100% от електроенергията, независимо от нуждите на пазара, е констатирала проверката на прокуратурата в Националната електрическа компания, каза прокурор Борислав Джамбазов.

По оценки на експерти, правени в годините, това ще доведе до негативи, каквито са констатирани при проверката сега, посочи той.

Проверката на неговия екип касае НЕК, ТЕЦ Марица Изток 1 и Марица Изток 3. Проверката е започнала след сигнал на тогавашния министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Другото, което е констатирала проверката, е по отношение на начина на ценообразуване и изкупуването на енергията - през годините електроенергията от началото, до сега се е оскъпила между 10 и 25%.

Също така -

НЕК в момента изкупува електроенергията на цени, по-високи от допустимите

Според Джамбазов обаче тези договори няма как да бъдат прекратени, тъй като това ще доведе до големи загуби за НЕК.

По думите на прокурора налице са действия от страна на представители на НЕК, които са довели до договаряне на неблагоприятни клаузи, и са довели до загуби за НЕК. Това не може да се установи сега, но може да се установи в рамките на едно досъдебно производство, където да се направят експертни оценки.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма не се е възползвало от механизмите, с които разполага, и е налице

престъпление по отношение упражняването на контрол от страна на държавата като акционер в дружествата ЧЕЗ Разпределение България и ЧЕЗ Електро България,

каза на пресконференция прокурор Нели Златкова.

В хода на проверката е анализирана дейността на МИЕТ, от гледна точка на това, че министерството е представител на държавата в двете електроразпределителни дружества.

Прави впечатление, че през 2011 и 2012 г. и двете дружества имат неразпределена печалба. В ЧЕЗ – Разпределение ЕАД неразпределената печалба за 2011 г. е над 3 милиона лева, а за 2012 г. – над 5 милиона лева.

Установено е, че МИЕТ не се възползвало от механизмите, с които разполага, и въз основа на бездействието на служители на МИЕТ, е налице престъпление по отношение на упражняването на контрол от страна на държавата, като акционер в тези две дружества, е констатирала проверката.

При проверката на ЧЕЗ е обърнато основно внимание на начина на формиране на цените и услугите на електроенергия

Само две от дружествата на ЧЕЗ могат да се нарекат енергийни, по смисъла на закона - ЧЕЗ – Разпределение България и ЧЕЗ – Електро България, обясни прокурор Златкова.

При проверката е установено, че външните услуги представляват най-голямото перо от разходите на дружествата. Част от тези дейности са предоставени за изпълнение от дружествата ЧЕЗ – Разпределение България и ЧЕЗ – Електро България – на ЧЕЗ България ЕАД. Договорите са за услуги, за избор на доставчици, за оборудване. При анализа на договорите е установено, че тези две дружества са предоставили на ЧЕЗ България ЕАД по-голяма част от тези дейности. ЧЕЗ България ЕАД от своя страна е преразпределяла тези услуги на трети дружества.

Сключени са и допълнителни договори, които са на стойности, както следва - договор за предоставяне на услуги с възнаграждение малко над 464 милиона лева; договор за общи условия - 340 милиона лева и договор за избор на доставчици - 9,9 милиона лева. Според проверката тези договори са се отразили на цената на електроенергията.

От 143 договора, които са сключени за обществени поръчки, за проверка на случаен принцип са били избрани няколко. Установено е, че има опити за заобикаляне на Закона за обществените поръчки.

"В хода на проверката е установено, че от страна на АДФИ е извършвана проверка именно за тази дейност на дружеството. Констатациите в изготвения доклад са аналогични на тези, които са констатирани при сегашната проверка", обясни Златкова.

Компаниите от Групата на ЧЕЗ в България са работили изцяло в съответствие с действащото българско и европейско законодателство, се посочва в изявление на ръководствата на компаниите по повод на приключила проверка на прокуратурата и започването на досъдебно производство.

В изявлението се допълва, че служителите на компаниите ще сътрудничат на проверяващите и правораздавателните институции, за да се установи истината и "да се докаже, че ЧЕЗ е стабилен и сериозен европейски инвеститор, който работи законно и прозрачно, в партньорство с обществото и институциите". От ЧЕЗ посочват, че няма да коментират нито едно действие в хода на досъдебното производство.

В хода на проверката на ЕВН прокуратурата не е установила данни за нарушения,

каза прокурор Роман Василев.

Дружеството съвсем добросъвестно е отчитало технологичните си разходи. По отношение на проверката е установено, че всички дейности са съобразно законите.

При дружеството "Енергопро" има данни за нарушаване на Закона за обществените поръчки,

но всички обществени поръчки са сключени след съгласуване с ДКЕВР, каза Роман Василев.

По отношение на констатациите, свързани с нарушенията на ДКЕВР, данните са изпратени на компетентните органи, обясни Василев.

Коментари 126
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

126 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Има ли връзка между размера на мозъка и интелигентността</p>

Размерът има значение – как мозъците на бозайниците са се уголемили през последните 150 млн. години

Любопитно Преди 3 минути

Ново изследване разкрива изненадващи факти за ефекта на едни от най-големите катаклизми в историята на Земята върху размера на мозъците на бозайниците

<p>До 2027 г. е-колите ще са по-евтини от тези с ДВГ</p>

До 2027 г. електромобилите ще станат по-евтини за производство от конвенционалните модели

Технологии Преди 3 минути

Тази прогноза е на Bloomberg, но очевидно нещо се е променило, тъй като предишната им прогноза бе за паритет в цените още през 2023 г.

<p>Ще имаме ли нужда от трета доза ваксина</p>

Ще имаме ли нужда от трета доза ваксина

Теми в развитие Преди 8 часа

Ето какво е мнението на специалистите

<p>Отново: За хиляди деца няма място в детска градина в София</p>

Отново: За хиляди деца няма място в детска градина в София

България Преди 10 часа

Родители с остри реакции след първото класиране

Прочутата арка на Дарвин рухна

Прочутата арка на Дарвин рухна

Свят Преди 12 часа

Формацията, кръстена на видния британски естествоизпитател Чарлз Дарвин, беше водеща дестинация за гмуркане

Нова Броудкастинг Груп стартира нов спортен канал от 1 юли

Нова Броудкастинг Груп стартира нов спортен канал от 1 юли

България Преди 14 часа

Програмата на DIEMA SPORT 3 ще обогати спортното съдържание в премиум пакета

Реджеп Ердоган

Ердоган към Израел: Те нямат военни самолети, вие имате безброй

Свят Преди 15 часа

Турският президент предложи ново управление на Йерусалим

Германците очакват големи политически промени наесен

Германците очакват големи политически промени наесен

Свят Преди 15 часа

Повечето биха искали правителството да прилага политики, които ограничават имиграцията

Антъни Иванов

Антъни Иванов е на полуфинал на европейското с рекорд

България Преди 15 часа

По-късно днес нашият плувец ще спори за място на финала

По 5 хил. лв. глоба за митничари от "Лесово", взимали подкупи

По 5 хил. лв. глоба за митничари от "Лесово", взимали подкупи

България Преди 15 часа

Престъплението е извършено в периода от март 2014 г. до началото на ноември 2014 г. в село Лесово, общ. Ямбол, и в гр. Бургас

Арктика - кое прави тази зона важна и интересна

Арктика - кое прави тази зона важна и интересна

Свят Преди 15 часа

Към Арктика се стремят не само граничещите с нея страни, но и по-отдалечени държави като Китай

Жан Виденов

Кой влиза в партията на Жан Виденов

България Преди 16 часа

Таско Ерменков е част от списъка, но отрече това да е истина

Стойчо Кацаров

Кацаров: МЗ и Представителството на ЕК в България ще насърчават ваксинацията

България Преди 16 часа

Ведомството е готово да съдейства и логистично за разпространение на информационни материали

Радев: Бизнес интересът към "Три морета" говори за потенциала на региона

Радев: Бизнес интересът към "Три морета" говори за потенциала на региона

България Преди 17 часа

Президентът посочи приоритетите на българското председателство на инициативата