Евродепутати: Продадохте ли онази фирма, г-жо Желева?
Желева по време на изслушването   
Източник: EПА/БГНЕС
682

Продадохте ли фирмата си, г-жо Желева? Това настояваха да узнаят евродепутатите повече, отколкото идеята й за борба с хуманитарните кризи при изслушването на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева в ЕП.

Едва започнало, изслушването създаде прецедент и Желева е първият кандидат-комисар, от когото бе поискано да изясни проблем около евентуален конфликт на интереси още преди да е направила встъпителното си изявление.

По-рано през деня от БСП съобщиха, че са открили конфликт на интереси при Желева, тъй като през 2007 г., когато е избрана за евродепутат от ГЕРБ, тя е била и управител на търговското дружество "Глобал консулт".

Това е противоречие на Закона за избор на членове на Европарламента, тъй като те нямат право да извършват едновременно с това друга дейност.

Справка в търговския регистър (BRRA.bg) показва, че до 22 април 2009 г. Румяна Русева Желева е била едноличен собственик и управител на фирма "Глобал Консулт". На тази дата тя е продала дяловете си в дружеството, които са на обща стойност 5000 лв. (минималния капитал за ООД по това време), на Ивета Колева и Светослав Донев.

Тогава е сменено и името на компанията - сега тя се казва "Ауто Спа".

Холандският депутат от Партията на европейските социалисти Тайс Берман попита Желева конкретно защо не е обявила в декларацията си за конфликта на интереси, че е запазила фирмената си дейност и след като е била избрана за евродепутат, което е в противоречие със законодателството.

От групата на Зелените веднага също поискаха информация по темата, а германският депутат Франческа Келер попита Желева дали смята, че е достатъчно прозрачна.

Желева се защити, като заяви, че няма какво да крие, декларирала е каквото е трябвало, когато е трябвало и това може да бъде проверено. Освен това, заяви тя, в България действат финансови институции, които биха ме санкционирали, ако имаше такова нарушение.

Този отговор обаче не беше задоволителен

и въпросът отново бе повдигнат от евродепутатът от Зелените Джудит Саргентини.

Желева обясни, че е очаквала въпроса и е приготвила голямо досие с официални документи на български и на английски език, с което евродепутатите биха могли да се запознаят.

Изпитването очевидно я изнерви и тя няколко пъти премина на български. Дори предложи сама да заведе всеки желаещ в България, за да проверят регистрите и дори да се запознае със съпруга й.

От обясненията на Желева стана ясно, че по времето, когато е избрана за евродепутат, въпросната фирма не е извършвала никаква дейност, а цялата дискусия около възможният конфликт на интереси е провокирана от писмо, изпратено от българския евродепутат Антония Първанова до ЕК, заяви Желева.

Тогава

изслушването излезе от установените рамки

и думата беше дадена на Първанова, която присъстваше в залата в качеството си на зам.-председател на група на Алианса на либералите и демократите за Европа и евродепутат от НДСВ.

Това, което казва Желева, просто не е вярно

В документите, които предоставя, се казва, че е работила за фирмата до 2007 г., когато всъщност е била нейн управител до 2009 г., което в България е противозаконно, заяви Първанова. Фирмата не е била продадена, а само преименувана и Желева все още държи 60% от нея, заяви евродепутатът.

Дискусията за евентуалният конфликт на интереси отне около час от иначе тричасовото изслушване.

След неколкократно повторение на едни и същи въпроси и отговори председателстващата заседанието Ева Жули се съгласи с Желева, че целта на събирането е друга, а именно - да се оценят познанията й по ресора, за който кандидатства - международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.

Имало ли е или не конфликт на интереси ще проверява междупартийна група в парламента. Тя ще поиска от Европейската комисия всички документи за бизнес интересите на Желева и ще ги анализира.

Това решение нанася тежък удар върху нейната кандидатура, пише ДПА.

Първите коментари на евродепутатите от комисията, изслушала Румяна Желева, са, че

представянето й е било крайно незадоволително

"Тази вечер няма да изпратим писмо с препоръка до председателя на парламента Йежи Бузек за одобрението на Желева. Все още очакваме изяснения от нея, защото отговорите й бяха незавоволителни", коментира Тайс Берман.

Според Джудит Саргентини представянето на Желева не било достойно за еврокомисар и българското правителство би трябвало да номинира друг за поста.

Други депутати от комисията са окачествили представянето й като "недоброто" заради неубедителни, общи отговори по въпроси, свързани с професионалните качества и годност като комисар.

БТА цитира участник в изслушването, според когото "по въпросите, по които трябваше да говори, мога да кажа, че голяма част от евродепутатите в комисията изслушаха много трудно и мъчително нейните обяснения по задаваните въпроси".

Междувременно парламентарният лидер на ЕНП Жозеф Дол заяви, че продължава да има доверие в Желева.

В. "Дневник" пък цитира депутата от ЕНП Михаел Галер, според когото партията продължава да стои зад кандидатурата на българката. "Изслушването протече в отровна атмосфера, която не беше благоприятна за Желева. В крайна сметка обаче тя изрази достатъчно готовност да изчисти подозренията, беше взела със себе си и огромна папка с документи. Обнадежден съм, че ще бъде одобрена", е казал Галер.

След изслушването Румяна Желева даде кратка пресконференция, на която отбеляза, че за нея то е било "демократично упражнение от висока класа", че е уверена в положителния резултат и че ако бъде утвърдена за комисар, ще има много възможности да работи заедно с Европейския парламент по въпросите на хуманитарната помощ и реагирането при кризи.

Какво ще стане, ако не одобрят Желева

Разширено бюро на комисията по развитието трябва да изготви писмено становище по кандидатурата й до председателя на Европейския парламент. Бюрото обаче обяви, че отлага решението си с 24 часа.

В това време евродепутатите ще очакват от председателя на ЕК Жозе Барозу и от юридическите служби на европарламента да се запознаят с фактите и документите за евентуален конфликт на интереси на Желева.

Ако становището е отрицателно, кандидатурата автоматично ще бъде отхвърлена.

В такъв случай съветът на председателите (на политически групи) на ЕП ще решат как да се процедира по-нататък.

Една възможност е да се поиска от председателя на ЕК да представи друг кандидат. Той може или да смени ресори, или иска да му бъде предложена друга кандидатура от страната, предложила неудачната.

Днешният ден е труден за председателя на Европейската комисия. В един ден двама кандидат комисари се показаха много слаби, заяви зам.-председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода.

Освен Румяна Желева той имаше предвид и Алгирдас Шемета от Литва, на когото бе предложен ресорът митническа и данъчна политика и борба с измамите. Състоялото се днес негово изслушване също не мина добре.

Окончателната позиция на Европейския парламент по кандидатурите ще стане известна най-рано в началото на идната седмица.

Изслушването на българската кандидатка за еврокомисар Румяна Желева предизвика

силно разочарование в България,

където бяха предавани на живо по радиото нейните отговори на въпросите на членове на комисията по развитието, предаде Франс прес.

Според коментари, излъчени по радиото и телевизията, кандидатурата на Румяна Желева, външен министър на България от юли 2009 г., може да не бъде одобрена.

Има фундаментална разлика между правенето на политика в Европейския съюз и в България, подчертава анализаторът Владимир Шопов, имайки предвид конфликта на интереси, който не бе признат от Желева.

Представянето й бе жалко, тя не знаеше за какво става дума и даваше един и същи отговор на поставените въпроси, каза по националното радио бившият външен министър Ивайло Калфин, сега депутат от групата на социалистите в Европейския парламент.

Тя излъга българския парламент и наруши българските закони, преди да излъже Европейския парламент, добави той, цитиран от АФП.

Политологът от Софийския университет Васил Пенев упрекна госпожа Желева, че не знае къде е Аденският залив и че се е объркала, говорейки за сомалийско правителство. Той я иронизира, че е готова да "разговаря с умерените талибани в Афганистан".

Политологът изтъкна и липсата на подкрепа от депутати от Европейската народна партия, към която принадлежи управляващата в България партия ГЕРБ.

Според него представянето й пред Европейския парламент петни образа на България, отбелязва АФП. 

Коментари 682
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

682 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 5 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 8 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 8 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 9 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 9 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 9 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 10 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 10 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 10 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 11 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 11 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 11 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 11 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 11 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 11 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове