Последни парламентарни декларации преди референдума
Последни парламентарни декларации преди референдума   
Източник: БГНЕС
23

ГЕРБ призовава българските граждани да кажат "не" на далаверите и грабителствата на партиите от тройната коалиция", "не" на измамните "добри" намерения на БСП на референдума в неделя.

Призивът отправи от трибуната на Народното събрание Диан Червенкондев от управляващата партия.

Той заяви, че тези "добри" намерения са докарали на страната ни през 1991 г. национална катастрофа, последвана от "Виденовата" зима (1997 г.) и спрените еврофондове при Станишев". Затова от ГЕРБ апелират да не се допусне "тези хора да заложат бъдещето на децата ни с един неефективен проект - АЕЦ "Белене".

БСП обичат да гледат на всичко в Българя с розови очила и точно през тях им се привиждат 60 хиляди работни места, ако се строи централата. Реалността е между 5 и 6 хиляди заети и то временно, съпостави цифрите на противниците и привържениците на "Белене" Диан Червенкондев.

Той посочи, че гражданите са излъгани от БСП още в самото начало - при събиране на подписката за референдума и отново заяви, че хората трябва да кажат "не" на комисионите на БСП и на тройната коалиция.

В неделя България ще бъде изправена на кръстопът, единият път са десетки милиарди левове на гърба на българските данъкоплатци, ако изберат да се строи "Белене", а вторият - са магистрали, спортни зали, предприятия, опери и театри - алтернативата, според ГЕРБ.

Ако референдумът е неуспешен, още в понеделник Сергей Станишев трябва да си подаде оставката като председател на БСП, каза днес при посещението си във Варна финансовият министър Симеон Дянков.

По думите му общонародното допитване би било неуспешно, ако до урните не излязат необходимите 4,2 милиона българи.

Дянков посочи, че в такава ситуация Станишев е редно да се извини на сънародниците си, тъй като с парите, похарчени за референдума, биха могли да се построят 20 чисто нови детски градини.

Още през август 2009 г. българското правителство на практика казва на RWE: "Вървете си, ние няма да правим "Белене", каза депутатът Румен Овчаров

в декларация от името на ПГ на Коалиция за България в парламента. От БСП призовават да се гласува с "Да" на националното допитване.

Той отново обвини управляващите, че са провалили преговорите с немската компания и посочи, че през 2020 г. в региона ще има недостиг на електроенергия и че проектът е конкурентноспособен при всички варианти за цената.

Държавният глава Росен Плевнелиев заяви, че очаква първият в демократичната история на България референдум да "отпуши" гражданската инициатива

По-често да имаме референдуми, хората да си припознаят държавата и да задават нейния дневен ред, пожела президентът.

Победата на референдума ще бъде за всички български граждани, които ще бъдат чути, а след това институциите ще се съобразят с техния глас, смята президентът.

Той заяви, че много политици излишно политизират референдума. Референдумът е най-сигурният начин хората да зададат дневния ред на институциите, смята Росен Плевнелиев. Той прогнозира, че вероятно много политически партии ще си присвоят победа след вота.

Президентът призовава за активност на референдума.

Такъв референдум е правен в много други европейски държави, със същия въпрос, който е принципен и не е свързан с милиарди или дори с конкретни проекти, допълни държавният глава.

Хората оцениха, че с ядрената опасност, която надвисна над Япония и с проблема с Фукушима, светът се променя, това предопределя гражданската позиция и диалога във всяка европейска държава по тази тема, коментира Росен Плевнелиев.

Според него на референдума ще се даде отговор дали искаме да продължаваме да сторим огромни количества или да се фокусираме върху качеството, върху енергийната ефективност като най-мащабния проект за икономисване на енергия.

Ако в неделя останем по домовете си, няма да изградим модерна и европейска България, заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на Синята коалиция (СК) Иван Костов

Според него гражданите трябва да отидат до урните, за да скъса държавата с "колониалните зависимости от съветското минало". Ако останем по домовете си в неделя, "няма да спрем сдушилите се българска и руска енергийни мафии", посочи Костов.

Влязохме в битката, за да отстояваме принципите си, да разобличим лъжите и да разкрием пред хората "колосалната корупция на тройната коалиция в проекта "Белене".

Според сините "политическото салто" на ГЕРБ от позиция "за" в "не" на проекта "Белене" в средата на кампанията, е без аналог в демократичната ни история и е отблъснало българските граждани, особено тези, които са остро критични към управляващите.

"Знаем от близки хора, че не искат гласа им да се изтълкува като подкрепа за Борисов. Ние споделяме в най-висока степен отношението им към неговото управление, но оставаме твърдо зад своето "не", каза Костов.

Днес не ни достигат точно гласовете на разколебаните, за да надделеем в схватката, която само преди месец изглеждаше обречена, обърна се той към гражданите.

Вашият глас "не" е нужен на България, за да я видим истински свободна и благоденстваща, каза Костов. Той призова хората да загърбят политическите си пристрастия и съмнения, отвращението си от лъжите и демагогията, съпътствали референдума, и да гласуват в неделя "против цялата измама, наречена Белене".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров призова да се гласува с "Да"

в декларация от парламентарната трибуна. Според него има световна върхушка, която се прави на господар на света и тя решава кои страни да бъдат колониални и кои да имат висок стандарт на живот. България беше предвидена да бъде мизерстваща държава и по тази причина не трябваше да има ядрена енергетика, каза Сидеров.

Национален, а не партиен въпрос е да получат препитание десетки хиляди българи и фирми, които ще бъдат свързани с такова голямо мероприятие, каквото е АЕЦ "Белене", посочи лидерът на "Атака".

Зад "Белене" и развитието на ядрената ни енергетика стои целият български народ, който иска да живее по-добре, заяви Сидеров.

Сумарното спестяване от енергийна ефективност в България може да достигне 1000 мегавата, тоест мощността на един блок в АЕЦ "Козлодуй",

коментира на пресконференция днес енергийният експерт на "България на гражданите" Друми Друмев.

Необходим е сериозен анализ дали в близко бъдеще е необходимо да се изгради нова ядрена мощност или първо да се инвестира в енергийна ефективност и да намалим разходите и загубите при производството и доставяне на електроенергия, смята той.

По негови изчисления необходимите инвестиции за енергийна ефективност в бита и индустрията са 2,2 млрд. евро.

Той цитира данни, че похарчената енергия се увеличава вместо да се намалява през последните години, което показва, че по отношение на енергоспестяването икономиката се развива в неправилна посока. Според него енергийното бъдеще на България е именно енергийната ефективност.

Валентин Стоянов от "България на гражданите" коментира, че предстоящият референдум няма да доведе до никаква промяна. Ще се види, че по-голямата част от хората подкрепят принципно развитието на ядрената енергетика, но няма да се разбере цената на един нов проект, смята той.

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

България Преди 2 часа

След инцидента възникнала разправия между двамата шофьори

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Любопитно Преди 2 часа

Коцето Калки напусна Кухнята на Ада след като Златните загубиха от Сините

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

България Преди 5 часа

Според конституционалисти конкретен срок за решението на Радев няма

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

България Преди 6 часа

Разработката в службите започва в средата на 2022 година

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 6 часа

Той е предизвикал катастрофа

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 7 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 8 часа

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 8 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 8 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 8 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 8 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 8 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 8 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 8 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 8 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 8 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев