13

М инистърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов е поел ангажимент пред протестиращите браншови организации, че ще назначи ресорен заместник-министър в сектора „Плодове и зеленчуци”. Това съобщи самият министър на извънреден брифинг.

Изпълнителният директор на Българската асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци Чавдар Маринов заяви, че

Румен Порожанов приема всичките им искания с изключение на неговата оставка.

Министър Порожанов уточни, че кандидатурата ще бъде по предложение на бранша. „Съвместно с биопроизводителите и производителите на плодове и зеленчуци, които бяха сред основните портестиращи днес, ще съставим съвместен план за действие, с който да подобрим състоянието на сектора”, каза земеделският министър.

„Утре, в 11 ч., ще бъде първата работна среща за „първи стъпки и конкретен разговор по темите”, посочи той. От своя страна протестиращите казаха, че прекратяват протестните действия.

На въпрос

каква ще бъде съдбата на спорната наредба 5,

която пряко засяга биопроизводителите, Порожанов обясни, че се е съобразил с искането им да не се отнема лиценза на производителя при еднократно нарушение. „Що се отнася до броя на пробите, обаче, ще обмислим нещата”, коментира той.

„Темата за виновните ще уточвяваме. Съгласен съм с констатацията, че ведомството има нужда от допълнителен административен капацитет. Темата е отворена, ако има виновен, ще си понесе последствията”, каза още министър Порожанов.

Той определи днешната среща – разговор като делови и конструктивен. „Те са загрижени за сектора, защото мислят, че не му се обръща достатъчно внимание и аз ги разбирам”, посочи още земеделският министър.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@