Управляващите против идеята на президента за референдум
Източник: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ
928

В обръщение, излъчено снощи по обществените радио и телевизия, Президентът Росен Плевнелиев предложи на Народното събрание (НС) да вземе решение за произвеждането на национален референдум по въпроси, свързани с мажоритарния избор на част от народните представители, задължителното и електронното гласуване.

Държавният глава поиска допитването да бъде направено заедно с предстоящите през май избори за членове на Европейския парламент, за да бъдат спестени средства. 

Очевидно г-н Плевнелиев се поставя за пореден път в услуга на ПП ГЕРБ, каза на брифинг в парламента председателят на БСП Сергей Станишев.

"Ясно е какво се цели чрез тази инициатива – да се попречи на приемане на ново изборно законодателство, което да прекрати нечестните практики и начина на правене на избори, които правеше ГЕРБ", заяви Станишев.

"Големият скандал, проблемите с изборното законодателство, възникнаха именно на президентските избори. За пръв път имаме президент, който беше избран с манипулации, фалшификации на изборите", добави той.

"Дискусията по новия Изборен кодекс върви в гражданското общество и в парламента вече 7 месеца. 7 месеца мълчание по този въпрос, сега в последния момент една шумна инициатива, която има ясни политически цели", подчерта Сергей Станишев.

"Всъщност зад какво застава Плевнелиев, попита Станишев и припомни идеята на ГЕРБ да няма санкции, а да има бонуси по 20 лева за всеки, който гласува. Човек, който има работа и не харесва всички политически партии, за 20 лева ще отиде ли да гласува, но има немалко хора, които са сред таргет групите на купувачите на гласове, които за 20 лева ще имат силен мотив", коментира лидерът на БСП.

"Всъщност какво предлагат ГЕРБ, и питам президента - той за това ли е - да узаконим купуването на гласове чрез държавата", попита той и изчисли, че при 4 млн. гласували сметката за изборите ще бъде 80 млн. лева.

По повод на предложението на държавния глава за електронно гласуване Станишев препоръча Плевнелиев да прочете решение на Конституционния съд, според което подобен тип гласуване не дава достатъчно гаранции за тайната на вота.

Мажоритарните избори са в полза на най-големите партии и нарушават представителството на обществото като цяло, заяви още той.

Според зам.-председателя на НС Мая Манолова предложението на президента е призив да се нарушава Конституцията.

"Предложението на президента за референдум по тези теми е откровен призив да се нарушава Конституцията, защото две от исканията са откровено противоконституционни", заяви тя и уточни, че става въпрос за идеите за задължително и електронно гласуване.

Конституцията не може да се променя чрез референдум, отбеляза тя.  Тя подчерта, че задължителното гласуване според чл. 42 от Конституцията е право, а електронното гласуване е отменено от Конституционния съд (КС) с аргумента, че сериозно нарушава тайната на вота, т.е. улеснява максимално контролирането на вота и купуването на гласове.

"Това според мен би било удар срещу демократичните избори в България", добави още Манолова. Според нея предложението е закъсняло и Президентът е трябвало да се включи с идеите си в дебата за новия Изборен кодекс (ИК) преди да бъде приет на първо четене.

Според основния закон участието в изборите е право, а не задължение и не може да има задължително право, посочи тя.

Тя цитира решение на Конституционния съд, с което бе обявено за противоконституционно електронното гласуване във варианта, записан в изборния кодекс на ГЕРБ, защото нарушава тайната на вота.

"С предложението за електронно гласуване се готви мащабна фалшификация и манипулация на изборите - Костинброд 2, в невиждани размери", смята тя.

Очакваме да видим как президентът ще формулира своите три конкретни въпроса и доколко те ще бъдат допустими според изискванията на закона за референдумите, посочи Манолова. След това искането ще премине през правната комисия и ще бъде гласувано в пленарната зала. По думите й, ако Плевнелиев иска промяна в конституцията, би следвало да използва предвидения в Глава "9" на основния закон ред.

Колегата ѝ от БСП Антон Кутев коментира, че свеждането на изборните правила до мажоритарен и задължителен вот е профанизиране на проблема.

"Проблемът е значително по-сложен, изборните правила са много. Те не значат само мажоритарен вот. Задължителното гласуване има много недостатъци и навсякъде по света са се отказали от него", аргументира се Кутев.

Той подчерта, че в Изборния кодекс има много казуси, не само тези, поставени от президента и че не е само мажоритарният вот и задължителното гласуване.

"Уседналостта също е казус, преференциите по пропорционална листа, отпечатването на бюлетините – също. Няма лошо да се проведе референдум, но това не са единствените въпроси, които да се зададат", убеден е депутатът.

Предложението за референдум, свързан с начина на гласуване на избори, цели да се бламира приемането на новия ИК. Това мнение изрази пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан.

Идеята за задължителен вот представлява насилие върху свободната воля на българските граждани, посочи той. Според него тази идея е несъстоятелна. Местан допълни, че няма как да се намери отговор на въпроса допустимо ли е свободната воля на един избирател, който не припознава в нито един участник в предизборната надпревара изразител на политическите си виждания, да бъде смачкана от законодателя и да бъде принуден да гласува за някого.

Днешна Европа намира отговора на този фундаментален въпрос с уважение към правото на глас, без да трансформира това право в задължение, подчерта Местан и попита защо в страни като Германия и Великобритания, и други водещи демокрации няма задължително гласуване. Защото негласуването също е израз на политическа позиция, допълни той.

Всички сме заинтересовани от по-висока избирателна активност, но този въпрос няма да се реши по пътя на насилието
над свободната воля, а с адекватно реформиране на политическата система, посочи председателят на ДПС.

Лютви Местан коментира още, че европейската практика е в полза на пропорционалната избирателна система. Той изчисли, че ако се въведе мажоритарен избор и страната бъде разделена на 240 едномандатни района, една политическа сила може да спечели навсякъде с един глас пред останалите и да се стигне до абсурдна ситуация, в която формация с 25% взема всички 240 мандата в един парламент.

Не говоря от гледна точка на тяснопартиен интерес, българският национален интерес предполага широко представителство в НС, за да бъдат представени всички преобладаващи настроения в българското общество, посочи Местан. Според него резултатът от мажоритарен избор ще бъде три партии в НС, едната от които ДПС, и практически възстановяването
на двуполюсния модел.

Той отбеляза още, че не знае доколко е целесъобразно политическият дискурс, свързан с избирането на български
представители в ЕП, да бъде примесен с други теми. Трудно ми е да преценя какво се цели, подозирам, че става въпрос за една доста по-дългосрочна стратегия, допълни Местан. За идеята, предложена от някои партии, за стимулиране на гласуващите с по 20 лв., той каза, че не смята, че изборите са подходящият повод за провеждане на социална политика.

По принцип аз съм привърженик на референдума. Не виждам нищо лошо да се направи. Ако парламентът не се съгласи, ние ще инициираме подписка и ще го направим. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Все пак нека българските граждани да имат правото да кажат своето мнение по тази толкова злободневна тема вече 20 години – купуване на гласове, манипулация на избори", добави Борисов. Той каза, че се надява да се сложи край на изборните манипулации.

Г-н Плевнелиев в момента предлага един сигурен начин за купуване на гласове, коментира пред журналисти в парламента председателят на "Атака" Волен Сидеров.

"Това е човек, който е избран с най-големите измами в последните десетилетия. Един човек, който е избран с измама, няма морално право да говори за избори. Нека да направи като мен – да си свали имунитета, за да отиде да бъде разследван за пране на пари, офшорки и всякакви други далавери, за които вече има достатъчно данни в публичното пространство", заяви Сидеров.

"Как мога да гледам сериозно на един избран с измама човек, който трябва да бъде разследван за пране на пари", попита той.

"По отношение на т.нар. предложения на избрания с измама перач на пари електронното гласуване е най-сигурният начин за фалшифициране и купуване на вота. Само си представете един шеф на предприятие как ще нареди на хората си да гласуват електронно и ще прибере парите за това", подчерта Волен Сидеров. 

Депутатът от ДПС Янко Янков съобщи тази сутрин, че ДПС все още няма политическо решение по въпроса. 

"Като лично мнение смятам, че ИК трябва да мотивира хората да гласуват. Първо да дава най-лесната възможност за гласуване. Второ, хората да имат основанието да смятат, че гласът им ще бъде зачетен правилно", заяви Янков. Според него задължителното гласуване няма да увеличи избирателната активност и няма да намали контролирания вот.

Поздравления за президента, че последва инициативата, която започнахме в НДСВ. С аргументите, които той изложи, дава възможност за вот, който да гарантира прозрачност, честност, и да доведе до доверие на гражданите в институциите. Това каза Антония Първанова, евродепутат от Групата на АЛДЕ и председател на НДСВ.

"Най-после президентът показа воля, показа позиция, че той е президент на тази държава, а не коментатор. Със заявката си за едно толкова сериозно нещо, да поиска референдум по най-чувствителните теми – как се гласува, защо така се гласува и как гражданите имат доверие в избирателната система", каза д-р Антония Първанова. 

"Наистина е добре българското обществото да се произнесе по задължителния вот, тъй като от последните два месеца от социологията, която излиза, дискусиите в обществото, които започнаха, ясно става, че над 70% от българските граждани са изморени от съществуващите практики на манипулация на купен вот, корпоративен вот, административен вот, на подправяне на изборни книжа и т.н., и биха искали да има дисциплиниране на провеждане на изборите, така че да гарантират, че вотът на всеки един е такъв, какъвто е, и има тежест", каза д-р Антония Първанова. 

"По отношение на електронното гласуване ми се струва, че не е необходимо да се провежда референдум, тъй като то е едно средство да се провеждат избори и в съвременното общество в XXI век. Да провеждаш референдум за това дали да се гласува електронно, е горе-долу да провеждаш референдум за това да използваме ли имейли за комуникация и дали това е легитимно", коментира евродепутатът и председател на НДСВ д-р Антония Първанова. 

Реформаторският блок призова Народното събрание да подкрепи инициативата на президента Плевнелиев за насрочване на референдум за избирателната система и начина на организация на изборите

В съобщение до медиите от Реформаторския блок заявяват, че политическата криза, в която се намира страната, не на последно място се дължи и на проблемите в изборното законодателство, позволяващи масовите практики на купен и контролиран вот.

Близо 20% от подадените гласове на изборите през пролетта на 2013 г., според наблюдатели, са били именно такива гласове. Не по-малък проблем е недоверието към политическия процес на големи групи български граждани, което води до отказ от конституционното им право да гласуват.

Сериозни промени в избирателната система са безспорно едно от средствата за връщане на доверието на избирателите, пишат от Реформароския блок. И напомнят, че още през лятото на миналата година са заявили своята позиция в полза на въвеждането на задължителна преференция без праг, което ще позволи на избирателите реална възможност да гласуват за предпочитаните от тях кандидати.

Въвеждането на електронно гласуване, изискващо сериозна техническа подготовка и време за осъществяването му, би било също сериозна стъпка във вярната посока.

Въвеждането на задължително гласуване би могло да има и оздравителен ефект върху политическия процес, но лесно може да бъде възприето от гражданите и като "санкция" от страна на политическия елит, в който те така или иначе вече са загубили доверие. Това прави особено подходящо решаването на този въпрос да стане именно на референдум, който ще позволи и внимателно обмисляне от българското общество на всички страни на това решение, пише в съобщението до медиите.

Необходими са ключови мерки за подготовката на надеждни избирателни списъци и изчистването им от т.нар "мъртви души", създаването на преброителни центрове, осигуряване на гаранции за равен достъп до медиите и назначаване на професионална изборна администрация, заявяват от Реформаторския блок.

"За да има смисъл един задължителен вот, трябва да има много изчистени избирателни списъци или да има регистър на избирателите. Ако това се направи, може да се говори за някакъв вид задължителност", коментира темата за предложението на президента за референдум проф. Михаил Константинов, математик и бивш дългогодишен член на ЦИК.

По повод на искането за електронно гласуване той подчерта, че ако се направи гласуване по интернет, ще се добави една електорална маса, която не е в полза на сегашните управляващи. Той приветства идеята с всеки национален избор да има референдуми по много въпроси и беше категоричен, че измамите по време на изборите се спират единствено и само със спазването на законите.

Проф. Константинов припомни, че в най-новата ни история познаваме на два пъти мажоритарно избиране на депутати. Първият път това е механичната смесена система от 1990 г., която той определи като не лоша система. Вторият път е през 2009 година. Тези избори той определи като "пълен фарс, цирк".

Проф. Михаил Константинов изтъкна, че това, към което трябва да се стремим е да стабилизираме изборното законодателство, за да може изборната ни система да работи предвидливо и ефективно.

Доц. Димитър Димитров, преподавател по изборни системи в СУ "Св. Климент Охридски" и бивш член на ЦИК, също приветства идеята за референдум.

"Вкарването на пряката демокрация има абсолютно символно значение и дано политическият елит разбере това. Защото веднага се впускаме в техническите детайли – може ли да направим електронно гласуване? Да, разбира се, за тези, които могат при определени условия да осигурят личното гласуване. Или можем ли да направим задължително гласуване? Да, разбира се, само че то не може да бъде универсално задължително", посочи той и допълни, че не може всички неграмотни, всички сенилни задължително да бъдат закарани до урните.

Според доц. Димитров сегашният закон за референдумите е написан от "някого, който наистина мрази демокрацията" или има цинично отношение към своите избиратели или гражданите. Той поясни, че сега действащият закон изисква участващите в референдума да са повече от последните парламентарни избори, което на практика не може да се случи, защото на референдум не могат да гласуват хората от чужбина.

Коментари 928
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

928 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Свлачище на остров Сулавеси, има 20 жертви и материални щети (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Свлачище на остров Сулавеси, има 20 жертви и материални щети

Свят Преди 2 минути

Сезонните дъждове са причина за чести свлачища и наводнения в Индонезия

<p>&quot;Всяко действие срещу Иран&nbsp;ще бъде посрещнато с&nbsp;болезнен отговор&quot;&nbsp;</p>

Ебрахим Раиси: Всяко действие срещу Иран ще бъде посрещнато с тежък и болезнен отговор

Свят Преди 13 минути

Иран нанесе удари по Израел вечерта на 13 април в отговор на атаката срещу иранското консулство в Дамаск, извършена 12 дни по-рано

<p>Израел призова за още санкции срещу Иран</p>

Дипломатическа атака: Израел призова за още санкции срещу Иран

Свят Преди 40 минути

Групата на седемте най-големи икономики в света - Г-7, вече работи по пакет от координирани мерки срещу Иран

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

България Преди 1 час

Измененията в Конституцията не само засягат основни правни принципи, но и правната сигурност и стабилност, изтъква прокуратурата в становището си до КС

Иран с ядрено въоръжение

Иран временно затвори ядрените си съоръжения

Свят Преди 1 час

Основните съображения са сигурност покрай евентуален отговор от страна на Израел

<p>Автомобилните концерни се къпят в пари</p>

Автомобилните концерни се къпят в пари

Технологии Преди 1 час

Основните 6 автомобилни производители в Европа са заработили нетна печалба от 66,7 млрд. евро

<p>Жена твърди, че е имала 20-годишна страстна връзка с призрак</p>

Жена твърди, че е правила секс с призрак всяка вечер в продължение на 20 години

Свят Преди 1 час

Призракът разкрил лицето си след 20 години, което прекратило странната им "връзка"

BMW 326

BMW се произвежда 5 години от акционерно дружество, основано от СССР

Технологии Преди 1 час

Руски историк твърди, че маршал Жуков е възродил BMW след Втората Световна Война

<p>Експерт коментира рокадата в служебния кабинет и&nbsp;Даниел Митов</p>

Експерт: Новият кандидат за поста външен министър се е доказал като дипломат

Свят Преди 1 час

Министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Любопитно Преди 2 часа

"Знам какво е чувството да мислиш, че си грешка, че си провал“, каза д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на борда на Webit Foundation

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп участва в предизборна проява в Атланта, 10 април 2024 година

Делото срещу Доналд Тръмп: Има истински проблем с този съдия

Свят Преди 2 часа

Тръмп твърди, че като бивш президент трябва да бъде имунизиран срещу наказателно преследване

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

Свят Преди 2 часа

САЩ не са изпращали голям пакет с помощи за Киев от декември 2022 г.

<p>Увеличават се случаите на холера в Йемен</p>

ООН: Увеличават се случаите на холера в Йемен

Свят Преди 2 часа

"От октомври миналата година насам наблюдаваме тревожно възобновяване на холерата в цялата страна", заяви представител на ООН

<p>Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да се принизява</p>

Румен Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да позволяваме да се принизява

България Преди 3 часа

Това заяви Радев в приветствието си по повод днешния Ден на българската Конституция и професионален празник на юристите

<p>Парите не са средство за манипулация: Как да научим децата си&nbsp;</p>

Как да научим децата на финансова грамотност

Любопитно Преди 3 часа

Съвети как да научим децата си на финансова грамотност четете в следващите редове

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

България Преди 3 часа

По думите на Рашков всички ние като потребители плащаме цената от неприемането ни с по-високи цени в магазините