Списъкът на Орешарски
Източник: БГНЕС
20

"Това е един твърде предпазливо съставен екип" - такова е първото впечатление на политолога Даниел Смилов от софийския Център за либерални стратегии

Според него проектокабинетът излъчва усещане за приемственост, поне по отношение на финансовата стабилност, чиито радетели са самият кандидат за премиер и университетският му асистент Петър Чобанов, номиниран за финансов министър.

"Изборът на бившата шефка на представителството на Европейския съюз в София Зинаида Златанова за вицепремиер и министър на правосъдието пък е своеобразно послание за спазване на ангажиментите на България към ЕС и за опазване на неговите фондове за страната", подчертава Даниел Смилов.

Той отбелязва, че известен "шум" в тази "хармония" внася изненадващата кандидатура на Цветлин Йовчев за шеф на болното място на БСП - Министерството на вътрешните работи. "Тълкуването в случая може да е двояко - или е протегната ръка към ГЕРБ, или пък това решение е плод на личното познанство на Йовчев с лидери в БСП. Катаклизмите в кариерата на този експерт по сигурността все още са обвити с тайнственост и мирис на скандал, които правят назначението необяснимо, поне засега", казва Смилов.

Той изтъква, че в списъка на Орешарски има група от близкото обкръжение на Станишев, най-знаковата фигура сред която е номинираният за икономически министър Драгомир Стойнев. "Тезата му за някаква "реиндустриализация" с подкрепата на държавата в условията на сегашната криза не е особено състоятелна", смята Смилов.

Според него политическата коректност изисква проектокабинетът на Орешарски да бъде наричан коалиционно правителство на малцинството от БСП и ДПС, подкрепяно по някаква уговорка от "Атака", стига разбира се то да бъде избрано.

"Партия "Атака" играе шизофреничната роля хем да е парламентарно представена, хем да е рушител на парламентарното представителство като антисистемна формация", казва политологът и допълва, че предстои много странно и често нелицеприятно Народно събрание.

"Евентуалното правителство на Орешарски нерядко ще бъде принудено да търси и подкрепата на ГЕРБ. Няма да е трудно да я получи, защото орязаната му програма все повече ще се доближава до програмните намерения на бившите управляващи.

Прокламираните от Орешарски и компания спешни мерки за подпомагане на бедните и задържането на цената на енергията изглеждат като писани "на коляно" и едва ли ще доведат до съществени подобрения за хората", прогнозира политологът Даниел Смилов.

Кабинет на компромисите?

"Назначаването на Драгомир Стойнев за министър на икономиката и енергетиката е реверанс към обкръжението на Станишев. А то вероятно е върнало жеста, като се е съгласило с назначаването на асистента на Орешарски за финансов министър. Комбинацията предотвратява евентуални търкания между евентуалния премиер и неговия ковчежник и изключва за последния възможностите  за "творчество", каквито имаше неговият предшественик Симеон Дянков" - така икономистът Красен Станчев коментира ключовите номинации.

Според него служебното правителство на Марин Райков вече е свършило работата по обявените приоритети на кабинета "Орешарски" и на евентуалния нов премиер не му остава нищо друго, освен да си припише заслугите.

"Няма нищо учудващо в скорошното изявление на Пламен Орешарски пред агенция Ройтерс, че кабинетът му ще преразгледа отварянето за трети път на скандалния проект за АЕЦ край Белене. Винаги съм смятал, че точно Орешарски ще го направи, защото е зависим от външни за България интереси, като този на "Россатом", казва Станчев.

Според икономиста, макар евентуалният бъдещ кабинет да прилича по конструкция на правителствата на Димитър Попов и Любен Беров, пред Орешарски не стои нито една от тежките дилеми, с които са се сблъсквали те.

"Правителството на Попов имаше пълна подкрепа за освобождаването на цените, а кабинетът на Беров все пак въведе данък добавена стойност и трябваше да реши проблема с външния дълг. На кабинета "Орешарски" не предстоят подобни съдбовни ходове и това предопределя негова недълговечност", обобщава икономистът Красен Станчев.

От "8:5:3" към "4:2:1"

Политологът Първан Симеонов от агенция "Галъп" пък изтъква, че най-одиозната номинация в проектокабинета на БСП е била тази на Калин Тихолов, който впоследствие се отказа от министерския пост.

Подобно на Цветлин Йовчев, станал известен след скандала с подслушванията "Галерия", и номинираният първоначално за министър на инвестиционното проектиране архитект Тихолов не страда от липса на негативен имидж. Името му е замесено в серия спорни градоустройствени решения по Черноморието, в това число и в предизвикалия улични протести "Дюнигейт" край Несебър.

Симеонов смята, че в кабинета "Орешарски" на пръв поглед има добър баланс между политици и експерти, но същността му е изразено политическа с привкус на "ляво" заради обвързаността на повечето от кандидатите за министри.

"Поставянето на "социално-патетичния" Драгомир Стойнев на поста икономически министър е подводен камък за БСП, защото страната сега по-скоро се нуждае от дясна политика в стопанската сфера", твърди Симеонов. Той вижда в "десните" номинации на Орешарски опит на Столетницата да забие клин в ГЕРБ и в дясното пространство.

"И двете партии в заверата "Орешарски" – БСП и ДПС, бягат от термина "коалиция" като дявол от тамян, защото тя би предизвикала опасна асоциация с разпределението на постовете в печалната Тройна коалиция по схемата "8:5:3". Сега тя просто би се превърнала в пропорцията "4:2:1", която отразява съотношението на депутатите на БСП, ДПС и "Атака" в новия парламент", казва Първан Симеонов.

Политологът изтъква, че за съжаление ключово за съдбата на евентуалното правителство "Орешарски" остава двуличното и френетично поведение на "Атака".

"Ако получи властта, кабинетът на БСП ще се опита да направи "ревизия" или "Бяла книга" за управлението на ГЕРБ. Но това едва ли ще срещне широка обществена подкрепа заради пилеенето на време и усилия за партиен реваншизъм.

Голямата въпросителна е дали правителство начело с Пламен Орешарски ще поеме курс към реформи и свързаните с тях непопулярни мерки и така да натрупа още негативи за своя мандатоносител. А това, по думите на Сергей Станишев, ще се окаже фатално за самото съществуване на партията му. Въпреки всичко желая успех на кабинета "Орешарски"", заключава политологът Първан Симеонов.

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 16 минути

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Любопитно Преди 56 минути

27-годишният актьор се превъплъти в образа на супергероя на Marvel в три филма досега

<p>Великобритания обявява&nbsp;онлайн мрежа&nbsp;за терористична организация</p>

Великобритания обявява "Терорграм колектива" за терористична организация

Свят Преди 56 минути

Министърът обяви, че това ще е първата онлайн мрежа, която ще бъде обявена за терористична организация

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Свят Преди 1 час

В северното подножие на Везувий е открита част от сграда, която според тях е била използвана от първия император на Рим

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

България Преди 1 час

Момченцето, което е на година и 11 месеца е със средна телесна повреда

<p>$ 5 000 струва бягството от&nbsp;Газа</p>

“Ще му помогна да избяга": Срещу $ 5 000 туристическа агенция извежда хора от Газа

Свят Преди 1 час

Мнозина са търсили финансова помощ от приятели и семейство – или са стартирали кампании за финансиране в интернет с отчаяни молби за помощ

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Свят Преди 1 час

Нито един ирански служител не призна публично, че Израел стои зад атаката, докато Израел също не коментира ударите

Празник е! Кого почита църквата днес

Празник е! Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 1 час

Свети Лазар бил родом от село Дебел дял, на 14 километра от град Габрово

<p>Ето от кога започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина</p>

От днес: Започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина

България Преди 2 часа

Крайният срок за подаване на заявленията изтича в 24:00 часа българско време на 14 май

<p>Изтече&nbsp;снимка&nbsp;на Тенчо Тенев в компанията на Бойко Рашков и Стефан Димитров</p>

Изтече снимка на Тенчо Тенев в компанията на Бойко Рашков и сочения за контрабандист Стефан Димитров

България Преди 2 часа

Това става два дни, след като в ефира на „Събуди се” Тенев отрече да е виждал Стефан Димитров в дома на Рашков

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

Свят Преди 2 часа

Спасителите са успели да спасят общо 34 души

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

България Преди 3 часа

Председател на комисията за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" е Тошко Йорданов от „Има такъв народ“

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Любопитно Преди 3 часа

Нека разберем какви други полезни свойства има това растение

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Любопитно Преди 3 часа

Как правилно да се грижите за стайните растения четете в следващите редове