52

Д епутатите приеха на второ четене днес законопроекта за забрана на носенето на облекло, частично прикриващо или скриващо напълно лицето на публични места. Според текстовете става дума за облекло, прикриващо или скриващо лицето, плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи.

При носене на такова облекло на публично място наказанието е

глоба в размер на 200 лв. за първо нарушение, в размер на 1500 лв. за всяко следващо,

а ако нарушителите са длъжностни лица, глобата е в размер на 500 лв. за първо нарушение и 2000 лв. за всяко следващо.

Разпоредбите на закона няма да се прилагат, ако носенето на облеклото се налага по здравословни причини, от характера на упражняващата професия, в рамките на спортни, културни и образователни или други подобни прояви, в молитвените домове на регистрираните вероизповедания и когато със закон е установено друго.

По-рано днес парламентарната група на ДПС напусна пленарната зала и отказа да участва в приемането на т.нар. „закон за бурките“ на второ четене. Председателят на партията Мустафа Карадайъ призова колегите си към отрицателен вот.

„Нашата роля е да бъдем национално отговорна политическа партия“, каза той. По думите му

законът за бурките и подобни закони не допринасят за националната сигурност на страната.

Според Карадайъ те вредят на национaлната сигурност на България. „Въпросът не е кой, а как се носи отговорността, ако се случат действия, предизвикани от такива закони, които, надявам се, никой от присъстващите тук в тази зала не иска да се случват.

Не само мюсюлманките са забулени на плажа

Защото както радикални, ксенофобски настроени хора предлагат този закон, така по същия начин външни радикални, реваншистки, фундаменталистки настроени ксенофоби могат да размахват такива закони и да се крият зад думите – видите ли в България мюсюлманите са потиснати и то под действието на закон.

Това са действия може би, както преди малко казах, на радикални и ксенофобски настроени хора, но преди всичко на ГЕРБ“,

заяви Карадайъ. Той предложи на колегите си от ДПС да не са съучастници в това дело.

След неговото изказване народните представители от ПГ на ДПС напуснаха пленарната зала.

Вносителят на законопроекта Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт заяви от своя страна, че целта на закона е да ограничи опитите за прикриване на тероризъм и да предпази българските мюсюлмани от външни сили, които се опитват да противопоставят едни хора на други в обществото.

Хюсеин Хафъзов от ДОСТ пък смята, че този закон е за премахване на религиозно облекло и погазва честта на мюсюлманките. Според него, ако депутатите приемат този закон, те

ще обидят не само мюсюлманите у нас, но и тези на цялата световна общност.

Вижте първата мюсюлманка с хиджаб в "Плейбой"

На друго мнение беше депутатът от ГЕРБ Семир Абумелих, който се обърна към Хафъзов и го обвини, че използва цинично религиозната тематика. „Тази тема не накърнява исляма“, каза той и запита независимия депутат къде в Корана има такъв текст, който да задължава жените да носят бурки и и други покривала на лицето.

„Подобен закон е приет през 1925 г. от Мустафа Кемал Ататюрк в Турция, който отменя носенето на фесове и други религиозни атрибути“, каза пък Валери Жаблянов от БСП.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@