294
Си ийската районна прокуратура започна досъдебно производство срещу Илиева, съобщиха за БТА разследващи.

Илиева ще бъде разследвана затова, че е използвала неистински документ за завършено висше образование - фалшива диплома. Ако Илиева бъде изправена пред съда и бъде призната за виновна

може да получи до осем години лишаване от свобода.

По-рано днес бе съобщено, че в официален отговор на Висшия институт по техника и икономика в Берлин до Министерството на земеделието и храните (МЗХ) пише:

"Дипломата за висше образование на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Калина Илиева е фалшива."

От института посочват още, че дават случая на германската прокуратура.

След получаване на писмото министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е разговарял с министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Министър Игнатов също е потвърдил, че са получили отговора от берлинския
институт.

В понеделник земеделският министър допусна, че специална мисия на Европейската комисия може да провери периода на управление на Калина Илиева в ДФ "Земеделие".

Това са европейски средства и те подлежат на одит по всякакво време и по всякакъв начин, обясни той.

Ще предложа да направим и ние одитът евентуално преди ЕК, за да сме готови, каза още министър Найденов.

Предстоят много съдебни искове, в които граждани и фирми с отказано съдебно финансиране ще се опитат да оспорят легитимността на решенията, както и подписа на Калина Илиева, смята още той.

През октомври Калина Илиева се забърка в друг скандал

Тя бе отстранена от поста си на директор на Държавен фонд "Земеделие", след като роди изненадващо. Министърът на земеделието разбра за бременността на Илиева по време на интервю за БНР.

На въпрос къде е Илиева той заяви, че тя е в болничен заради сериозно заболяване.

По-късно бащата на Илиева - шефът на столичната пожарна комисар Иван Илиев, се обади в предаването възмутен, че обявяват дъщеря му за болна, и съобщи, че тя всъщност е в напреднала бременност.

Министър Найденов обясни, че Илиева е представила болничен лист за съвсем друго заболяване.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@