Президентът Плевнелиев върна за ново обсъждане Закона за горите
През март т.г. президнтът Плевнелиев, който е запален скиор, участва в състезание в Банско с дипломати и министри   
Източник: БГНЕС - архив
156
Пз зидентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за горите.

От прессекретариата на държавния глава съобщиха днес, че на основание чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България президентът връща изцяло Закона за изменение и допълнение на Закона за горите за ново обсъждане в Народното събрание.

Мотивите за този акт са следните:

Приетият на 13 юни 2012 г. Закон за изменение и допълнение на Закона за горите от една страна има за цел да насърчи развитието на регионите, туризма и спорта, да улесни изпълнението на мерки за защита от вредното въздействие на реките за предотвратяване на природни бедствия.

От друга страна, обаче, законът създава основателни съмнения за несъответствие с основните начала на Конституцията и правата на гражданите, за противоречие с правото на Европейския съюз и за небалансирани решения, които ще ни изправят пред непоправими последици за околната среда.

Опазването, защитата и подобряването на качеството на природата и горските ресурси не е само национална цел, а и общоевропейска. Като държавен глава нееднократно съм се обявявал за правила, които създават благоприятна и предвидима среда за икономическо развитие и водят до изграждане на модерна инфраструктура.

Трябва да се осигури потенциал на планинските райони да се развиват наравно с другите. Туризмът, и в частност зимният туризъм, е една от малкото възможности за хората от тези райони да имат препитание и да остават по родните си места. Българската природа дава уникалния шанс на страната ни да се превърне в център на ски-туризма в региона, който не бива да се пропилява.

Тези цели могат да бъдат постигнати със законодателни решения, които да осигурят защитата на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа (чл. 15 от Конституцията), опазването на земята и използването й за земеделски цели (чл. 21 от Конституцията).

Не на последно място трябва да се гарантира правото на гражданите на здравословна и благоприятна околна среда, признато с чл. 55 от Конституцията.

Това е отговорност не само пред гражданите и обществото сега, но и пред идните поколения. Реакцията на българските граждани срещу част от разпоредбите на приетия закон показва, че в българското общество не е постигнато съгласие относно правилата за ползването, стопанисването и упражняване на правото на собственост върху земеделски земи и гори.

Тази реакция е оправдана, като се има предвид дефицитът на диалог, при който протече неговото приемане.

Налагането на едностранни решения няма да кумулира доверие, нито да доведе до целените със закона резултати. Без активното участие на гражданското общество не е оправдано да се приемат правила, които засягат дългосрочно националните богатства на България.

Конституцията ми дава право да върна закон за ново обсъждане и в този случай използвам правото си и оспорвам закона по принцип.

Смятам, че трябва изцяло да се преосмислят направените промени и ветото ще даде възможност да се постигне разбирателство по тези толкова важни национални въпроси. Надявам се повторното обсъждане на закона да се осъществи в условията на активен диалог между държавните органи, органите на местното самоуправление, гражданското общество и бизнеса.

Това е в основата на съгласието да се развиват зимните спортове и регионите, но едновременно с това да се опазва и възпроизвежда околната среда. Приетият Закон за изменение и допълнение на Закона за горите не дава гаранции, че е постигнато най-доброто съчетание, завършва президентът Росен Плевнелиев в мотивите, с които връща закона в парламента.

"Ветото е още един шанс да се постигне най-доброто в горскиясектор за България и нейните граждани", заяви министър-председателят Бойко Борисов,

цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

"Философията на промените в този закон беше да се даде шанс за икономическо развитие на малките планински общини, чрез създаване на работни места и повишаване доходите на хората там, да се гарантира развитието на ски туризма и утвърждаването на България като привлекателен зимен център, заедно с предимствата ни като лятна туристическа дестинация.

По гласуваните от парламента текстове представителите на екологичните организации изразиха възражения, които бяха посочени като повод за протести в столицата. Те се случиха след самото приемане на закона и за това възможността да се направят промени на този етап са ограничени", е допълнил премиерът.

Той призоваванародните представители да разгледат и проведат по всеки член от Закона за горите задълбочено обществено обсъждане и да гласуват, като вземат предвид становищата на общините, екологичните организации и всички заинтересовани страни.

"Убеден съм, че законите не се променят просто заради самата промяна, а за по-доброто бъдеще на странатаи нейните граждани", е заявил още министър-председателят.

"Законът се връща в Народното събрание и

ще мине нова процедура второ четене член по член",

заяви на извънредна пресконференция министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Депутатите ще вземат окончателното решение, обясни министърът. И посочи, че министерството е искало по този начин, с тази промяна да се даде възможност за развитие на малките общини, но са останали неразбрани от една част от обществото.

Друга част обаче са питали какво прави властта, за да насърчи инвестициите в тези региони. "Но след като има такава реакция няма как да не се съобразим, нека депутатите да решат кое е най-правилно", каза Найденов.

От името на правителството министърът каза: "Ние с този закон повече няма да се занимаваме."

Той дори посочи, че "ненаказано добро няма - ние си получихме наказанието за този опит да направим това добро".

"Причината за поправката не е Цеко Минев, причина бяха общините", каза земеделският министър. Целта на промените е била да се даде възможност за развитие и алтернативна заетост в малките общини.

"Ако остане сегашният вариант на закона, това означава, че Витоша и други курорти няма да се развият и общините ще останат в окаяно състояние. Инвеститор при сегашния закон няма да дойде. Той трябва да плати 35 млн. лева за промяна на предназначението примерно на 1000 декара гори, за да направи една писта. Ние искахме да освободим инвеститорите от таксите, без да се променя предназначението на горите, те да си останат държавни", каза министърът.

Според него в конкурентната среда на съседните страни и при икономическа криза няма да можем да привлечем инвеститори. "Ако остане сегашната ситуация за изграждането на скиписти и съоръжения да се изисква промяна на предназначението, има много по-голяма опасност горите да не останат такива и да бъде изсипан бетон и застроени с хотели", заяви Найденов.

Принципът "страх лозе пази" в момента ще ни остави без лозе,

продължи министърът и припомни думите на премиера към еколозите - че пътят към ада е осеян с рози.

Той изрази огорчението си, че управляващите са мислели, че освен магистрали след тях ще останат и ски писти.

Земеделският министър обеща и от името на премиера, че няма да участва в този дебат в парламента.

"Ние се съобразяваме с ветото - да правят с този закон депутатите, каквото пожелаят", каза той."Знаехме, очаквахме го, прогнозирахме го това, но смятахме, че тези, чиито интереси защитаваме ще станат и ще защитят позиция", каза Найденов. Той видимо е разочарован от кметовете на малките общини и каза, че "след като ги е страх и гледат планините само отдолу ,да отиват в гората само за гъби.

Министърът и премиерът са огорчени, че именно малките общини и скиорите не са защитили позиция. "Ние не се сърдим на младите хора, които излязоха на протеста - да те сигурно имат основание, защото са се нагледали на какво ли не в годините назад", заяви земеделският министър.

"Знаехме, че това ще се случи, но някой трябва да поеме отговорността и да има смелостта да ги направи. Ние го направихме, но ако няма обществен консенсус може би трябва наново да се изговорят тези неща", каза още Найденов.

Едва след като се разбра за ветото на президента, Управителният съвет на

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) подкрепи промените в Закона за горите,

особено в частта му за опростяване на съгласувателните процедури и за скъсяване на сроковете за издаване на разрешителни.

В декларация на НСОРБ се казва: "В ситуация на продължаваща финансова криза, която се отразява изключително тежко на местно ниво, подобна промяна ще доведе до засилване на инвеститорския интерес и до осигуряване на нови работни места. Предвидените изменения ще позволят балансираност и устойчивост на развитието на планинските райони,които в последните десетилетия до голяма степен изостанаха сериозно в инфраструктурен и в икономически план.

Подобряването на туристическата инфраструктура и изграждането на нови съоръжения ще доведе до "отварянето" на горите за повече граждани и до възможности за достъп до красотата на планините и горите ни не само за запалените планинари, а и за всички - деца и възрастни,- които искат да се докоснат до природата и се заредят с енергия от нея.

Така планините ще могат да се използват разумно за зимен и за летен туризъм, за спорт и развлечения. В противен случай продължаваме да прилагаме на практика старата поговорка "Вода гази - жаден ходи", се посочва в декларацията.

Днес Инициативен граждански комитет

"Да спрем екологичния рекет"

съобщи, че в неделя  граждани от Банско и Разлог излизат на протест под надслов „Да спрем екологичния рекет" от 13 часа, в Симитли, на разклона за Предела - Банско.

В съобщението до медиите се казва: "С тези си действия настояваме правителството да не се поддава на рекета на екоактивистите от жълтите павета. Действията ни са предупредителни, но заявяваме, че ако в понеделник правителството се поддаде на натиска на екоактивисти и отново спре инвестиционните проекти в планинските общини, от наша страна ще последва поетапна блокада на E-79".

Коментари 156
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

156 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>7 начина, по които съсипвате тялото си</p>

7 начина, по които съсипвате тялото си

Любопитно Преди 8 минути

Бъдете добри и към самите себе си и се грижете повече за тялото си

Каква е сумата, открадната от банка в Дупница

Каква е сумата, открадната от банка в Дупница

България Преди 1 час

Задържаният сам е посочил къде е скрил откраднатите пари

Dior представи своята круизна колекция за 2022 г. със зрелищно шоу, въплътило духа на древногръцките традиции и на модерността

В духа на древногръцките традиции: Зрелищно шоу на Dior в Атина

Любопитно Преди 1 час

Някои от моделите напомняха на стила на Марлене Дитрих, други бяха модерна трактовка на древногръцките богини, а трети бяха въплъщение на спортния дух на съвременната жена

<p>Кое е общото между Робърт де Ниро и филм с българско участие&nbsp;</p>

Филм с българско участие взе три отличия на кинофестивал "Трайбека"

Любопитно Преди 1 час

В него участва актрисата Надя Михалкова, костюмите са на Ека Бичинашвили, звукът на Светлозар Георгиев

Сигурността на мобилните 2G мрежи е отслабена нарочно

Сигурността на мобилните 2G мрежи е отслабена нарочно

Технологии Преди 2 часа

Това твърдят европейски учени в ново проучване

Кейт Мидълтън

Не искате презрамките да се виждат? Правете като Кейт Мидълтън

Любопитно Преди 2 часа

Експерт разкрива един таен трик на херцогинята

Израел отново нанесе въздушни удари в Газа

Израел отново нанесе въздушни удари в Газа

Свят Преди 2 часа

Това се случва за втори път след сключването на нестабилното примирие

Арестуваха български роми в Гърция, експлоатирали деца

Арестуваха български роми в Гърция, експлоатирали деца

Свят Преди 2 часа

Децата са на възраст под 11 години

Парче от фасада падна върху спирка в центъра на София

Парче от фасада падна върху спирка в центъра на София

България Преди 2 часа

Разбито е задното стъкло на автомобил

<p>&quot;Бързи и яростни&quot; 9: Видеопослание от Вин Дизел&nbsp;</p>

Специално послание от Вин Дизел и най-впечатляващите коли в „Бързи и яростни“

Любопитно Преди 3 часа

"Бързи и яростни 9" излиза на голям екран у нас на 25 юни

Джо Байдън и Владимир Путин в Женева

Специален подарък от Джо Байдън за Владимир Путин

Свят Преди 3 часа

Кремъл: Срещата на върха Русия - САЩ е минала "по-скоро със знак плюс"

Какво трябва да знаем за индийския вариант на коронавируса

Какво трябва да знаем за индийския вариант на коронавируса

Теми в развитие Преди 4 часа

Проучвания сочат, че той е 200% по-заразен от оригиналния вариант

<p>Зодиакът на маите &ndash; кой знак сте вие</p>

Зодиакът на маите – кой знак сте вие

Любопитно Преди 5 часа

Маите имат цели 19 зодиакални знака, впечатляващо, нали

Лек ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас

Лек ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас

Теми в развитие Преди 6 часа

Общият брой на заразените от началото на пандемията у нас достигна 420 859

Huawei

САЩ обмислят още санкции за Huawei и ZTE

Технологии Преди 6 часа

Предложението е подложено на публично обсъждане преди да бъде прието окончателно