Новите приеха изпълнителната власт
Източник: БГНЕС/Любомир Спиров
12
В р ранитната зала на Министерския съвет се състоя официална церемония по приемане на изпълнителната власт.

По протокол министрите от досегашния кабинет изчакаха новите си колеги и заедно изслушаха химните на България и на Европейския съюз.

"Днес правителството на европейската интеграция предава щафетата на правителството на европейското развитие на България", каза досегашният премиер Сергей Станишев. Той поздрави новоизбрания министър-председател Бойко Борисов и новия кабинет за подкрепата, получена от мнозинството в парламента.

Станишев добави, че тази подкрепа дава големи отговорности, свързани с очакванията на българските граждани. Правителството ни имаше няколко стратегически задачи - първата беше да гарантираме членството на България в ЕС. Членовете на кабинета изпитват гордост, че постигнахме членство без предпазни клаузи, посочи Станишев.

Колкото по-малко се връщаме в миналото и търсим това, което ни разделя, толкова по-зле за нацията, каза новият премиер Борисов. Благодаря, че оставяте шанс да търсим диалог и да питаме за това, което не знаем. Идването на ново място е винаги един вид стрес и напрежение за всички, посочи той.

Животът е пред нас и нека да останем приятели и колеги, добави Борисов. Той отбеляза, че никога няма да допусне етническа нетолерантност и политически гонения.

След чаша вино в градината на Министерския съвет Бойко Борисов се отдели за традиционна среща "на четири очи" в кабинета на министър председателя, със Сергей Станишев.

Новите министри поеха властта в своите ведомства. Навсякъде имаше отделна церемония.

При приемането на поста новият финансов министър Симеон Дянков каза, че от няколко седмици работи заедно с досегашния Пламен Орешарски.

Орешарски пожела на наследника си да затвърди макроикономическата и финансовата стабилност на страната. Според него досегашното управление е изготвило добра основа, която може да служи на новото в "сегашните лоши времена".

В бъдещия екип на Дянков в началото ще има двама заместник-министри, тъй като той лично ще наблюдава работата на приходната администрация - Национална агенция за приходите и Агенция "Митници" - в следващите 2 до 3 месеца и засега не предвижда промени в техните ръководства. Впоследствие зам.-министрите щели да станат трима.

Сред първите задачи на новия министър ще е ускоряване на възстановяване на ДДС за бизнеса и свързването между информационните системи на НАП и митниците. Актуализацията на тазгодишния бюджет също е неизбежна, като с нея ще се цели съкращаване на държавните разходи с между 1.5 и 2 млрд. лв, каза Дянков.

Единственият сектор, чиито разходи няма да бъдат променени, ще бъде образованието.

Новата цел е в края на годината бюджетът да завърши с минимален излишък от 0.5% от БВП.

Дянков посочи, че с екипа си ще изготви анализ за това къде трябва и къде може да се намаляват разходите. Засега това ще се случи без външна намеса. Но все пак той е поканил експерти от Международния валутен фонд, които също да изготвят анализи и да дадат мнението си.

Реформи в наказателното законодателство и в подбора и издигането на кадрите предвижда новият министър на правосъдието Маргарита Попова.

След като символично изпрати бившия министър Миглена Тачева, Попова обобщи приоритетите си като "опростяване на процедурите и подбор на кадърни хора, които да ги прилагат".

Ще бъде създаден магистратски съвет към Министерството на правосъдието, каза пред журналисти министър Попова. В съвета ще бъдат включени съдии и прокурори, следователи и членове на Висшия съдебен съвет в много тесен кръг.

"Идеята е да дойдат колеги-съдии, прокурори и следователи и хора от Висшия съдебен съвет към кабинета на министерството. С тях ще обсъждаме всичко това, което стъпка по стъпка трябва да се случва, за да покажем, че сме започнали от първата минута да работим за радикални реформи в съдебната система", каза Попова.

Приоритетите й през мандата й ще бъдат укрепване на съдебната система чрез реформи в наказателното законодателство, както и подборът и изборът на кадрите в системата.

Новият вътрешен министър Цветан Цветанов обяви един от заместниците си веднага след като прие поста от Михаил Миков. Той ще е преподавателят в Академията на МВР и доктор по право Веселин Вучков.

За началник на кабинета си Цветанов взима друг известен експерт в сферата на сигурността - Бойко Славчев, юрист и бивш зам.-директор на Национална служба "Полиция" в периода 1999-2001 г.

Цветанов ще има най-много трима заместници, от които засега ще бъдат назначени двама.

Цветанов и Миков имаха разговор на четири очи, а след това и кратка среща с ръководния състав на министерството. "Поисках от професионалното ръководство бързи резултати по всички линии", заяви след това Цветанов.

Той е гарантирал политическата воля за нетърпимост към корупцията и организираната престъпност. "МВР се нуждае от стабилност и ще направя необходимото да върнем доверието в българските полицаи, но и те трябва да знаят, че са длъжници на обществото", заяви новият министър.

Той се ангажира бързо да бъде въведена отдавна отлаганата единна информационна система между различните институции, ангажирани с борбата срещу престъпността. "Трябва да стане факт още в началото на мандата", заяви Цветанов.

Усъвършенстването на мерките за стимулиране на заетостта и ограничаването на растящата през последните месеци безработица ще бъдат сред основните акценти в работата на Министерството на труда и социалната политика, каза новият министър Тотю Младенов при приемането на поста от досегашния министър Емилия Масларова.

Сред приоритетите в работата си той отбеляза възстановяването на социалния диалог и доизграждането и усъвършенстването на социално-осигурителните и защитни мерки.

Издавам поста спокойно, защото оставям министерството в добри ръце - в ръцете на колега, на експерт, отбеляза Масларова.

"Дълбоко съзнавам сложността на големите задачи, които трябва да се решават - България е в криза, която освен икономическите и финансовите измерения има и морални", каза новоизбраният министър на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на церемонията по предаването на управлението във ведомството.

Според него качеството на инфраструктурата в България е ниско, не е добро и качеството на услугата, която се предоставя. "Да бъдеш в администрацията, означава да подкрепяш гражданите, бизнеса, така че те да се развиват. Аз лично съм управлявал най-голямата инвестиция в България, в която българските компании произведоха един продукт, с който можем да се гордеем", посочи Плевнелиев.

Той обяви деполитизиране на министерството от днес. Със сигурност ще има кадрови промени в Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ), съобщи новият министър. НАПИ ще премина под управлението на неговото министерство и няма да бъде самостоятелна структура, както е в момента.

Ще бъда готов денонощно да работя и няма да жаля усилия, заяви пред журналисти Божидар Нанев, приемайки поста на министър на здравеопазването от Евгений Желев.

Нанев каза още, че се надява на подкрепата на всички институции от които зависи здравеопазването - парламента, Министерския съвет, Лекарския съюз, НЗОК, неправителствени и пациентски организации.

На въпрос дали ще направи промени на ръководни постове в министерството, Нанев отговори, че първо иска да се запознае с "работата в сектора, с всички активи, пасиви и направените разходи" и едва тогава ще предприеме конкретни стъпки.

Попитан какво е отношението му към новосъздадения медицински инспекторат, Нанев каза, че в този вид институцията няма да бъде полезна. Първо са нужни наблюдение, превенция и контрол, и едва тогава санкции, отбеляза новият министър. Според него тази структура трябва да бъде преобразувана, като основната й функция първо е мониторинг и едва след това санкционираща.

В отговор на въпрос новият министър заяви, че ако има нужда, позитивният лекарствен списък също ще бъде преразгледан.

Съобщено бе, че от днес поста му на председател на Лекарския съюз ще бъде временно поет от зам.-председателя на Управителния съвет д-р Стефан Константинов.

Новият министър на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова получи от досегашния Даниел Вълчев пнодарък - ученически бележник в голям формат и пожелание "след четири години пълен мандат, в него да има само шестици".

Важно е за началото на учебната година да гарантираме необходимия размер финансиране, за да може директорите на училища и ректорите на университети да знаят на какво ще разчитат, за да могат спокойно да планират началото на учебната година, каза Фандъкова, дългогодишен учител и директор на училище.

Фандъкова и Вълчев пристигнаха заедно пеш от церемонията в Министерския съвет. Министър Фандъкова си пожела устойчивост, по думите й шестицата не винаги е най-добрата оценка, но "пък едни устойчиви петици биха свършили работа".

Новият министър на отбраната Николай Младенов пое поста от предшественика си Николай Цонев на церемония в зала "Тържествена" на министерството.

Пред мен стои нелеката задача на първо място да сформирам екип, в който да бъдат представени вижданията на военните, на гражданските експерти и на политическото ръководство на държавата, каза Младенов.

Той посочи необходимостта от разработване на внимателен и подробен план за осъществяването на приоритетите през следващите четири години, както и от създаването на среда, в която думата "реформи" - обезценила стойността си през последните години, да бъде заменена с "модерност".

Младенов отбеляза необходимостта от въвеждането на модерни управленски практики, на модерни способности на българските въоръжени сили да изпълняват мисиите си и да работят заедно със съюзниците ни от НАТО.

Големите енергийни проекти с участието на България ще бъдат преразгледани в най-кратки срокове и тогава ще стане ясно дали няма да бъдат спрени АЕЦ "Белене" и "Южен поток", посочи новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при официалното приемане на поста от досегашния министър Петър Димитров.

До края на седмицата ще бъдат обявени ресорните заместник-министри и екипа.

Трайков каза, че не съществува теза за незабавно предлагане на борсата на акции на Български енергиен холдинг, но е възможно това да бъде направено по-късно.

Петър Димитров подари на приемника си макет на вятърен генератор, а Трайчо Трайков му връчи икономическата програма на ГЕРБ.

"Единственото нещо, което днес ме кара да съм тук, е каузата, наречена българска култура", каза новият министър на културата Вежди Рашидов при приемането на поста от предшественика си Стефан Данаилов.

Рашидов беше придружен на церемонията от бъдещия началник на кабинета му - журналистката Ива Петрони.

Осъзнавам, че отговорността е голяма и в никакъв случай няма да си позволя да работя против идентичността на българската нация, а идентичността на българската нация е нейната духовност, допълни Рашидов. Той посочи, че неговата задача ще бъде да надгражда над постигнатото в министерството през последните четири години.

Много искам да продължим всичко, което е направено досега и да ползваме всичко положително, каза Рашидов. Той допълни, че вратата на министерството винаги ще бъде отворена за Стефан Данаилов.

"От тук нататък Вие сте човекът - външна политика, жената външна политика на България. Мисля, че страната ни ще спечели в бъдеще от това", заяви бившият външен министър и вицепремиер Ивайло Калфин на церемонията по предаване на поста на Румяна Желева във външно министерство.

Калфин посочи, че приемствеността от гладна точка на националните приоритети е изключително важна. "Когато встъпих в длъжност, министър Соломон Паси ми пожела да видим България в Европейския съюз, и да върнем медиците от Либия", припомни Калфин и добави: "Днес живеем вече с други цели и мисля, че вашата работа, през следващата година ще бъде изпълнена с много предизвикателства."

"За мен е чест, че поемам този пост и отговорна задача да преведем България по-нататък по започнатия път на европейското ни членство, на членството ни в НАТО, по пътя на осъществяване на успешна външна политика", каза министър Желева.

Тя увери, че целият професионализъм, който има в МВнР, ще бъде употребен в тази насока, защото трябва да се мисли държавнически, а това изисква да се мисли не просто за края на мандата, а за бъдещите поколения, които трябва да се гордеят с постигнатото.

 Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев първо се видяха на четири очи. Мутафчиев посочи, че министерството е започнало работа по изключително важни за страната инфраструктурни проекти. Убеден съм, че с това, което направихме ще имате добра база за да постигнете по-добри резултати, заяви той.

Ще разчитаме на всички специалисти в системата, заяви министър Цветков и предвиди много работа през следващите месеци, за да се спечели доверието на Брюксел на 100 процента и да се ускори реализацията на проектите по европейските програми.

Някои от новите министри обещаха повече подробности за намеренията и приоритетите си на специални пресконференции в близките дни.

 

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Отначало ми казваше, че в леглото всичко е позволено, а след това се започна: "С кюфтета не може! Защо си домъкнал тази бира?"
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Криминалният психолог Румен изчезва в „Братя“

Криминалният психолог Румен изчезва в „Братя“

България Преди 52 минути

Не пропускайте новите епизоди на криминалната драма по NOVA

Керемедчиев

"Това е един безпрецедентен дипломатически скандал"

Свят Преди 1 час

Какво коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев

Хамид Хамид

Хамид: Ние говорим за евентуална подкрепа

България Преди 1 час

Какъв кабинет и при какви условия биха подкрепили от ДПС

Джъстин Бийбър

Джъстин Бийбър: Охранителите проверяваха дали съм жив

Любопитно Преди 1 час

Певецът разкрива един от трудните периоди в живота си

В Швеция изхвърлят ваксини на "АстраЗенека" ежедневно

В Швеция изхвърлят ваксини на "АстраЗенека" ежедневно

Теми в развитие Преди 2 часа

Стируд подчерта, че ползите от ваксината са много по-големи от рисковете

Катастрофа с бус затвори Прохода на Републиката, загинал

Катастрофа с бус затвори Прохода на Републиката, загинал

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал в района на Вонеща вода

България пада с едно място в класацията на "Репортери без граници"

България пада с едно място в класацията на "Репортери без граници"

България Преди 2 часа

Миналата година страната ни заемаше 111-а позиция

бариера

Кой и защо прегради с бариера улица във Варна

България Преди 2 часа

Жители твърдят, че нямат достъп до домовете си

Зодиите, на които Великден ще донесе най-много късмет

Зодиите, на които Великден ще донесе най-много късмет

Любопитно Преди 3 часа

Ценни послания за мира в душата, за себепознанието и за красотата на мечтите, които трябва да усвоим

Чехия: Експлозията е била на пратка оръжия за България

Чехия: Експлозията е била на пратка оръжия за България

Свят Преди 4 часа

Хамачек: Получателят на пратката е бил българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев

Toyota bz4x Concept

С този модел започва електрическата офанзива на Toyota

Технологии Преди 4 часа

bz4x към момента е все още концепция, но визията и интериорът изглеждат като готови за производство. Серийният вариант ще влезе в продажба след около година.

Facebook обяви няколко нови аудио услуги

Facebook обяви няколко нови аудио услуги

Технологии Преди 5 часа

Компанията залага на музиката и разговорите

Михаела Маринова с втора победа     в „Като две капки вода“ – сезон 9 All Stars

Михаела Маринова с втора победа в „Като две капки вода“ – сезон 9 All Stars

България Преди 12 часа

Вечерта се нареди сред най-въздействащите моменти в историята на шоуто

Борисов проведе телефонен разговор с Ердоган

Борисов проведе телефонен разговор с Ердоган

България Преди 12 часа

Президентът на Турция поздрави премиера за победата на изборите

<p>COVID-19 ще стане сезонно заболяване след 5-7 години&nbsp;</p>

Учен: COVID-19 ще стане сезонно заболяване след 5-7 години

Теми в развитие Преди 13 часа

"Коронавирусът ще се превърне в сезонна остра респираторна инфекция", предвижда Вадим Говорун от московския Институт за биоорганична химия

Подготвят онлайн система в помощ на личните лекари за ваксинацията

Подготвят онлайн система в помощ на личните лекари за ваксинацията

България Преди 15 часа

И още: Възстановяват плановата оперативна дейност на територията на София-град